09 / 05 / 2024

Prefabrik ev için izin gerekir mi? Prefabrik ev için ruhsat gerekli mi?

Prefabrik ev için izin gerekir mi? Prefabrik ev için ruhsat gerekli mi?

Prefabrik evler son zamanlarda bir hayli gündemde yer almaktadır. Durum böyle olunca ruhsat ve izin konusu da prefabrik evler için araştırılmaya başlandı.



PREFABRİK EV İÇİN RUHSAT GEREKLİ Mİ?

İmar Kanunu’nun 21. Maddesine göre, bütün inşaatlar için yapı ruhsatı alınması mecburidir. Ama 3194 sayılı İmar Kanunu’na göre bazı durumlarda bazı yapılar için ruhsat alınmasını zorunlu tutulmaz.

Peki, bu ruhsat gerektirmeyen yapılar hangileridir?

-İmar Kanunu’nun 21. Maddesi gereğince; derz, iç ve dış sıva, boya, badana, oluk, dere, doğrama, döşeme ve tavan kaplamaları, elektrik ve sıhhi tesisat tamirleri ile çatı onarımı, kiremit aktarılması gibi unsuru etkilemeyen diğer tadilatlar ve tamiratlar ruhsata tabi olmaz.

-Tel örgü, yapı kapsamına girmemektedir.

-İmar Kanunu’nun 27. maddesine göre; belediye ve mücavir alanlar dışında köylerin köy yerleşik alanları, civarında ve mezralarda yapılacak konut, entegre tesis niteliğinde olmayan ve imar planı gerektirmeyen tarım ve hayvancılık amaçlı yapılar ile köyde oturanların ihtiyaçlarını karşılayacak bakkal, manav, berber, köy fırını, köy kahvesi, köy lokantası ve köy halkı tarafından kurulan ve işletilen kooperatiflerin işletme binası gibi yapılar için yapı ruhsatı istenmez gereği yoktur.

-Şantiye binaları, ruhsat alınarak yapısına başlanılan esas binanın bitmesinden sonra ve yapı kullanma izni verilmesinden önce yıkılmak üzere esas binanın yapımı için gerekli nitelikte ve büyüklükte inşa edilen geçici nitelikte yapılar oldukları için ruhsata tabi tutulmamaktadır. Ancak Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği’ne göre, şantiye binasının inşaat tamamlandıktan sonra kullanılabilmesi için, mevzuat içerisinde yer alan yapı ruhsatı ve yapı kullanma izni düzenlenmesi gerekmektedir.

RUHSAT İSTEYEN PREFABRİK EVLER!

İkamet edilecek her konutta olduğu gibi prefabrik yapılarda yapı tanımına girmektedir. İmar mevzuatında prefabrik yapılar için ayrıca bir istisna bulunmadığı için, ruhsat istemeyen prefabrik evler bulunmaz ve bütün prefabrik yapılar için ruhsat izni alınması gerekmektedir.

Promosyonlarda sona yaklaşılıyor! 10 bin lirayı almak için elinizi çabuk tutun!

Piyasa darmadağın durumdayken İslam Memiş kaçırılmayacak fırsatı açıkladı! İşte detaylar!

TOKİ kura çekimi tarihi belli oldu mu? TOKİ sosyal konut kura çekimi ne zaman yapılacak?


Geri Dön