10 / 05 / 2024

Prefabrik ve konteyner yapılar için karar! Artık KDV alacağında…

Prefabrik ve konteyner yapılar için karar! Artık KDV alacağında…

Prefabrik ile birlikte konteyner yapıların KDV tutarlarına dair yeni bir karar alındı. İşte detaylar!



Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan "Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ" Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe sokuldu.

Buna göre, prefabrik yapı ile konteynerlerin indirimli orana tabi teslimlerinden doğan KDV iade alacağı, yılı içerisinde ve nakit olarak iade edilebilecek.

TEMİNAT VERİLMESİ HALİNDE…

6 Şubat tarihinde Kahramanmaraş merkezli meydana gelen deprem felaketinden dolayı ilan edilen mücbir sebep döneminde KDV iade taleplerinin yerine getirilmesine ilişkin yapılan düzenlemeler kapsamında, deprem felaketi nedeniyle mücbir sebep hali ilan edilen illerde mükellefiyeti bulunanların beyanname verme yükümlülükleri ertelendiğinden, iade taleplerine ilişkin KDVİRA sistemi tarafından yapılan sorgulama sonucunda üretilen kontrol raporunda, alım yapılan mükelleflerin ancak alt mükellefler dahil olmak üzere mücbir sebep nedeniyle KDV beyannamesi vermemesi ya da  Ba-Bs bildiriminde bulunmamasından kaynaklandığı tespitte bulunulan olumsuzluklara isabet eden kısmının teminat verilmesi halinde nakit olarak ya da mahsuben iade edilebilmesi hakkında düzenlemeye gidildi.

Mücbir sebep halinde olduğu kabul edilen mükelleflerin KDV iade taleplerine ilişkin olarak (ATU kapsamındaki iadeler dahil) KDV Genel Uygulama Tebliği'nde yeminli mali müşavirlik (YMM) raporlarının ibrazı için belirlenen süre, mücbir sebep hali ilan edilen döneme denk gelen kısmı için işlemeyecek, mücbir sebep halinin sona erdiği tarihten başlayarak kalan süreler işlemeye devam edecek.

Mücbir sebep kapsamında bulunan mükelleflerin KDV iade taleplerine ilişkin olarak vergi dairelerince eksikliklerin tamamlanması için gönderilen yazılarda verilen süre içerisinde aynı uygulama geçerli olacak. Diğer yandan Bakanlığın Tahsilat Genel Tebliği de Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe sokuldu.

PREFABRİK EV YARDIMI VAR MI? PREFABRİK EV BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

Yoksulluk sınırının altında bulunan bu sınırda yaşamaya çalışan kişiler sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına gidilerek, prefabrik ev için buradan başvuru yapabilirler. Ön başvuru yapılmaktadır. Bu başvurular, sosyal destek telefonu ALO 183 ya da ALO 144 üzerinden gerçekleştirilmektedir. İhtiyaç sahipleri ön taleplerini T.C. Kimlik numarası ve e-devlet şifresini kullanarak e-devlet üzerinden kolayca yapabilirler.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön