10 / 01 / 2025

Prens Adalar'ın imar planı onaylanırsa yatırımlar başlayacak

Prens Adalar'ın imar planı onaylanırsa yatırımlar başlayacak

İstanbul Prens Adaları'nın imar planı Büyükşehir Belediyesi'nin onayını alırsa yeni turizm yatırımları başlayacak, projeler hazır...



Belediye Meclisi Üyelerin'den biri Adalar Belediyesi Başkanı Mustafa Farsakoğlu'nu makamında bilgilendiriyor:
"Başkanım, faytonların kaldırılacağı dedikodusu dolaşıyor etrafta. Biliyorum bu gerçek değil ama..." FORBES kendisiyle görüşmek için beklerken, Farsakoğlu yerel seçimlerden önce bastırdıkları kitapçıktan faytonlarla ilgili bölümü açıp okuyor. Faytoncuların bir örnek şık kıyafetler giymesi, fayton arabalarının güzelleştirilmesi gibi planlar... Faytonları kaldırmak niyetinde değiller ama projelerini de henüz gerçekleştiremediler. Daha önce Adalar'da kaymakamlık görevinde bulunan CHP'li Belediye Başkanı Mustafa Farsakoğlu, belediye olarak fazla yatırım yapamadıklarını kabul ediyor. "Gelir gelmez 25 milyon lira borçla karşılaştık. Bu kadarını tahmin etmiyorduk" diye anlatıyor bunun nedenini...

İlk amacı, bu borçları bitirmek. Ama bu arada ada halkını memnun edecek yeni icraatlara da imza atması lazım. Adalar Belediyesi'nde bağımsız meclis üyesi olarak görev yapan ve AKP'li Belediye Başkanı Coşkun Özden'in döneminde belediye başkan yardımcısı olan Bülent Mısıroğlu, Farsakoğlu'nun sözünü ettiği borç miktarına itiraz ediyor: "Adalar Belediyesi'nin 1984'ten bu yana biriken borçlarının miktarı 16 milyon liradır." Mısıroğlu'nun itirazları 'adalardan.com' isimli İnternet sitesinde ayrıntılandırılıyor.

Ancak onun da kabul ettiği gibi Adalar Belediyesi'nin gelirleri gerçekten düşük. Belediyenin yıllık geliri -6,5 milyon lira civarında- borçlarının dörtte birine tekabül ediyor. Dolayısıyla Farsakoğlu'nun önünde gerçekten çözülmesi güç bir problem var. "Biz de sanayi, ticaret, inşaat yok. Bunlar belediyelerin gelirlerinde önemli yer tutan kalemlerdir" diyor.

Başkan'ın elindeki zor problemin çözümünde en önemli araç, imardaki gelişmeler olacak gibi. Şu anda Adalar'da yeni inşaat yapılması mümkün değil. Çünkü Adalar, 1984'te birinci derecede SİT alanı ilan edildi ancak imar planı hazırlanmadı. İşte bu 25 yıldır beklenen 1/5000'lik imar planı, şimdilerde İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nde görüşülüyor. Plan oradan Anıtlar Kurulu'na gidecek. Yeni imar planının duyurusu yapıldıktan sonra kamu kurumları ve yurttaşların plana itiraz hakkı bulunuyor. Ayrıca plana Anıtlar Kurulu'nun da bazı itirazları olabilir. Gerçi sürecin bu nokta¬ya varması zaman alabilir zira bugünlerde, Adalar Belediyesi ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin arası Kınalıada'da "izinsiz" olarak yapıldığı iddia edilen bir motor iskelesi nedeniyle limoni. Öte yandan 1/1000'lik imar planının hazırlama yetkisi yerel belediyenin... Adalar Belediyesi ise buna çoktan hazır ama tamamlamak için 1/5000'lik planın onaylanmasını beklemek zorunda.

İlk kazmayı vurmak için imar planının onaylanmasını bekleyen iki önemli turizm yatırımı var. Büyükada'da yıkılan Lido Otel'in yerine yine bir otel ve rezi-dansın inşaatı başlatılacak. Projenin sahipleri Naci ve Sebati Cinisli, yatırımcılarla görüşmelerin devam etmesini ve henüz imza aşamasında bulunmalarını gerekçe göstererek FORBES'un sorularını yamdamaktan kaçındı. Ancak yedi bin 300 metrekare üzerine kurulu proje, Adalar için oldukça büyük sayılır.

İmar planını bekleyen diğer proje ise Yibitaş Holding'in yönetim kurulu başkanı olan Bahri Akdağ'ın sahibi olduğu Akdağ Turizm'e ait otel ve marina yatırımı. Akdağ'ın sahibi olduğu Büyükada Deniz Kulübü'nün yanında bulunan Seferoğlu Köşkü restore edilecek ve 30 dönüm kadar olan arsasına on kadar yeni ek bina yapılarak burası da bir butik otele dönüştürülecek.

Bahri Akdağ ve Cinisli Ailesi'nin yatırımları yeni bina yapımını içerdiği için yeni imar planının onaylanmasını beklemek zorunda. Ancak eski binaları restore ederek butik otel yapan yatırımcılar da var. Erenköy ve civarında müteahhitlik yapan Özen Yapı'nın iki kardeşten oluşan ortaklan Galip ve Oğuzhan Özen,
2008Ekim'inde Büyükada'daki 15 odalı Panaroma Otel'i açtıktan altı ay sonra 2009Mart'ta- Marine Otel'i hizmete aldı. Aile, mayıs ayında da 12 odalı Gala Otel'in açılışını gerçekleştirecek. Üç otel için yaptıkları yatırımın toplamı dört milyon dolar civarında. Galip ve Oğuzhan Özen, aslen Artvinli olan dedelerinin gelip yerleştiği Büyükada'da doğmuş. Babaları Nurettin Özen, Adalar'da inşaat işleri ile uğraşıyor. Yani Adalar'm yabancısı değiller. "Yaptığımız bu yatırımlar biraz da duygusal" diyor Özen. Yine de sadece "duygusal" değil. Adaların turizm potansiyeline inanıyorlar ve kendileri gibi yatırımcıların da ilgisinin artmasıyla Adalar'daki canlanmanın artacağını düşünüyorlar. "Maltepe İskelesi'nden Adalar'a seferlerin başlatılmasını
heyecanla bekliyoruz" diyor Özen ve ekliyor: "Büyükada'ya ulaşmak o zaman 15 dakika olacak. Bu ziyaretçi sayısını çok artırabilir. Maltepe ve Bostancı çevresi ile Adalar arasındaki yakınlığın artması çok önemli."
Adaların kış aylarındaki nüfusu resmi olarak 10 bin, gerçekte ise 14 bin kişi civarında... Yazın hafta sonları ziyaretçi sayısı 70 ila 100 bin kişi arasında değişiyor ve bu sayı zaman zaman 150 bini bulabiliyor. Kışın ziyaretçi sayısının nasıl artıracağına ilişkin henüz ne belediye nede yatırımcılar tarafından ortaya kon¬muş bir proje var. Başkan Farsakoğlu, Anadolu Kulübü'nün bundan sonra kışın da açık olacağından söz ediyor. Kulübün salonlarının kışın kongre ve toplantılara ev sahipliği yapabileceğini söylüyor. Büyükada'da yatırıma hazırlanan Naci Cinisli de aynı noktaya dikkat çekiyor.

Turizm yatırımları, yeni işletmeler ve ziyaretçi sayısının artması ile birlikte beklenti Adalar'daki ticari hayatın canlanması... Bu reaksiyon zinciri Adalar Belediyesi'nin gelirlerini artırması için görece uzun vadeli bir plan. Borçları kapatıp yeni yatırımlara ayıracak kaynak yaratmak üzere başka planları da var.

Başkan vergi gelirlerinde üçte bir c da bir kaçak tespit ettiklerini ani Örneğin 150 kadar ruhsatsız işletn pit edilmiş ve şimdi bunlar ruhsa rak vergilendiriliyor. Mustafa Farsakoğlu, benzer şekilde belediyenin vergisi gelirini de, dörtte bir oranın tırmayı hedefliyor. Adalardaki bin tek tek tespiti yapılıp belediyedeki larla karşılaştırılmış. "Önceden tek b pınm ve bir vergi mükellefinin ol yere altı daireli bir bina yapılmış yanda bulunulmamış. Bir köşk bı ması gereken yere iki blok yapılır diye anlatıyor durumu.

Adalar'da 1984'ten bu yana bel encümeninin yıkım ve para cezası u lama kararı verdiği 693 yapı var. A belediyenin yaptığı çalışmalara göre çekte usulsüz yapı sayısı bunun iki k dan daha fazla. Öte yandan mevcut) ların üçte biri tarihi eser statüsünde Adalar Belediyesi için bir dezava çünkü eski eserlerden alınan emlak gileri daha düşük oluyor.

Adalar halkının emlak vergileri di da ödemesi gereken başka faturalaı var. Yerel seçimlerden hemen önce önceki belediye tarafından yaptırılan ve kaldırımlar için katkı payı ödeme isteniyor. Daire sayısı yüksek binala ödenmesi gereken bu katkı payı 10'a 1 ki 20'ye bölünüyor ve hane başına dü ödeme azalıyor.

Ancak kimi müstakil bina sahipk ne çıkan fatura on binlerce lira. Farsakoğlu, "Bunu almak zorundayız. Mütahhit getirip 3 milyon liralık fatur; önümüze koydu. Ne yapalım" diyor. Adalar'da katkı payı ödemelerine tepki büyük ve belediyeye karşı dava açan! var. Bülent Mısırlıoğlu, belediyenin kal payı toplama hakkı bulunduğunu kab ediyor. Ancak belediyenin halktan toplanmak  istediği paranın kendi dönemi rinde yapılan harcamadan daha fazla o duğunu, bir hesaplama hatası yapıldığıı iddia ediyor.

Daha fazla emlak vergisi, katkı payk rı ve ruhsatsız işletmelerin ruhsatlandı rılması... Mustafa Farsakoğlu yeniden seçilebileceğini düşünüyor mu? "Bunu planlamıyorum şu anda" diyor ve ekliyor: "Burası bir kamu kuruluşu, kamı kuruluşunda kamu hizmeti görülür."
Türkiye Forbes


Geri Dön