Kent Haberleri

Prof. Dr. Ahmet Ercan Malatya depremi sonrasında uyardı! 7 büyüklüğünde deprem görebiliriz

Malatya'da gerçekleşen 5,9 büyüklüğündeki depremin ardından deprem bilimci Prof. Dr. Ahmet Ercan'dan önemli açıklamalar geldi.

dunya.com'da yer alan içeriğe göre; Ercan, 6 Şubat depremlerinden sonra bölgede bu boyutta sarsıntıların beklendiğini kaydetti. Enerji birikiminin tam atılamadığını ifade eden Erdan, "Bölgede 7 şiddetine varan depremler olabilir." diye yorumladı.

Malatya'da gerçekleşen 5,9 büyüklüğündeki depremin ardından önemli uyarılarda bulunan Prof. Dr. Ahmet Ercan, 7'lik bir sarsıntı daha beklendiğini belirtti. 

Malatya depreminin 6 Şubat 2023'te gerçekleşen iki büyük depremin artçısı olduğunu belirten Ercan, "2023'teki boşalma yaklaşık dört kırıklı olmuştu. Doğu Anadolu kırığı, Ölü Deniz kırığı, aynı zamanda Bitlis Kenet kuşağı dediğimiz Arap Kalkanı, Adana kırıkları ve Kıbrıs Yayı boyunca boşalmalar olmuştu." diye kaydetti.

7 ŞİDDETTİNDE ARTÇI GÖRÜLEBİLİR

İki şiddetli depremin ardından gerçekleşen sarsıntıların enerjiyi atmaya yetmediğini ifade eden Ercan şunları söyledi: "Dolayısıyla yaklaşık 8 büyüklüğündeki boşalmaların arçıları azdı. Beklediğimiz arçılar yaklaşık 6.5-7'ye kadar varabilecek, eksik artçı depremlerdi. Bu depremlerden bir tanesi gecikmeli olarak bugün Malatya'da oldu. En az 2027 yılına kadar 6-6,5 belki bazı yerlerde 7'ye varan artçı depremleri bu bölgede görürsek şaşırtıcı olmaz. Dolayısıyla bu patlayan ve harekete geçen dört ana kırık boyunca artı depremlerin sürmesi ne yazık ki beklenmelidir. Altı büyüklüğündeki depremden sonra 5-5.2'ye varan Malatya depremleri yine bu bölgede görülebilir."