Kuzey Anadolu Fayı'nda 7 büyüklüğünde deprem olursa 24 ildeki yapıların yüzde 80'i yıkılır!
Neotektonik ve deprem uzmanı Prof. Dr. Hamit Haluk Selim, 24 şehrin merkezinden geçen Kuzey Anadolu Fayı Hattı'nda 7 büyüklüğünde deprem olursa yapıların yüzde 80'inin yıkılacağını belirtti. İşte uzman isimin korkutan o açıklaması...
Neotektonik ve deprem uzmanı Prof. Dr. Hamit Haluk Selim, "Depreme Dirençli Kentsel Dönüşüm Erzurum Çalıştayı" sebebiyle Erzurum'daydı. Haluk Selim, paleosismoloji (eski deprem izlerinin araştırılması) çalışmalarına önem verilmesine dikkat çekti ve çarpıcı açıklamalarda bulundu.
Prof. Dr. Hamit Haluk Selim, bölgedeki şehirlerin ve yerleşim yerlerinin alüvyon dolguların üzerinde yer aldığının altını çizdi ve "Su kaynakları ve diğer birçok şeyler hep o alanlarda olduğu için yerleşim alanlarımızı ve şehirlerimizi buralarda inşa etmişiz" diye konuştu.
Söz konusu açıklamasında meslektaşlarıyla deprem çalışmalarına öncelik verip desteklediklerinin altını çizen Neotektonik ve deprem uzmanı Prof. Dr. Hamit Haluk Selim, "Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde Kuzey Anadolu ve Doğu Anadolu Fayı'nın bazı segmentleriyle beraber Kuzey Doğu Anadolu Bölgesi'ne ait pek çok aktif fay bulunuyor. Bunlar özellikle Erzurum, Erzincan ve diğer yerleşim alanlarını çevrelemiş olan aktif fay hatları. Bunlar senelerdir hareket etmiş, pzellikle 3 buçuk milyon yıldır da hareket eden Kuzey ve Doğu Anadolu Fayı'na bağlı pek çok deprem olmuş" ifadelerini kullandı.
Hamit Haluk Selim, "Aşkale, Pasinler, Erzurum ve bunlarla bağlantılı olarak Kandilli ile Dumlu Fayı gibi 27'ye yakın aktif fay, bu bölgede her an depreme neden olabilecek şekilde duruyor" dedi.
Prof. Dr. Hamit Haluk Selim, bölgede 7 ve üzeri büyüklüğünde deprem üretebilecek fayların bulunduğunu vurguladı ve geçmişte yaşanan büyük afetleri işaret etti.
Doğu Anadolu ve Kuzey Anadolu Fayı'nın geçtiği sismik boşluklu Yedisu Fayı ile ilgili de konuşan Hamit Haluk Selim, "100 kilometre uzunluğunda, 10 kilometre derinliğinde olan bir faydan söz ediyoruz. Bu sağ yanal doğrultu atımlı bir fay ve en tehlikeli faylar arasında. Segmentlerden biri eğer bu hareket ederse, örneğin 7,3 büyüklüğünde deprem üretirse, gerçekten bu bölgede yapısal olarak yapı stoku ve zemin koşulları kötü olan pek çok yer bulunuyor" bilgilerini verdi.
Selim, depreme karşı alınabilecek önlemlerden birinin zemin koşullarının iyileştirmek olduğunu aktardı ve buna gücün yetmeyeceğinin altını çizdi.
"İkincisi kentsel dönüşümdür bu da doğru bir karar verilmiş olan bir yöntemdir" diye konuşan Selim, kentsel dönüşümle depreme karşı dirençli kentlerin oluşturulduğunu vurguladı.
Prof. Dr. Hamit Haluk Selim, Kuzey Anadolu Fayı üzerinde 24 şehrin olduğunu anımsattı ve bu nedenle bu şehirlerin kaldırılıp bir yere taşınması gibi bir durumun söz konusu olmadığına dikkat çekti.
Hamit Haluk Selim, konuyla ilgili açıklamasını "Buralardaki kentlerimizi yenilememiz gerekiyor ancak yapıların yüzde 80'i maalesef oldukça kötü. Yani büyük bir deprem eğer bir daha olursa, Kuzey Anadolu Fayı üzerinde herhangi bir segment üzerinde ya da 27 aktif fayın üzerinde meydana gelebilecek 7 ve üzeri depremler, hasar yapıcı ve yıkıcı özellikte olduğu için binaların yüzde 80'ini maalesef hasar görür ve yıkılır" diyerek tamamladı.
Prof. Dr. Naci Görür açıkladı! Maalesef 'uzatmaları oynuyoruz'
3 deprem uzmanı tek bir kent için konuştu: Her an deprem olabilir!