29 / 04 / 2024

Prof. Dr. Ahmet Ercan yer göstererek uyardı: 8'e kadar deprem üretebilir!

Prof. Dr. Ahmet Ercan yer göstererek uyardı: 8'e kadar deprem üretebilir!

Jeofizik yüksek mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Bingöl Yedisu fay hattına dikkat çekerek önemli açıklamalar yaptı. İşte o açıklamalar...



Sosyal medya paylaşımları nedeniyle dün akşam Elazığ’da gözaltına alınan jeofizik yüksek mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, yurt dışına çıkış yasağı adli kontrol şartıyla serbest bırakıldıktan sonra kara yoluyla Tunceli’ye geldi. Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Yeraltı Çarşısı üzerinde açık alanda ‘Deprem anında neler yapılır’ konulu panele konuşmacı olarak katılmıştı. Söz konusu panelde Tunceli Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu, ilçe belediye başkanları, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve vatandaşlar da katıldı. Panel başlamadan önce depremde hayatını kaybedenler için 1 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.

Prof. Dr. Ahmet Ercan yer göstererek uyardı: 8 e kadar deprem üretebilir!

"GERGİNLİK BİRİKİMİNİN BOŞALMASI GEREKİYOR"

Bingöl Yedisu fay hattının 8 büyüklüğüne kadar deprem üretebileceğini dile getiren Prof. Dr. Ahmet Ercan, “Gerginlik birikiminin boşalması gerekiyor. Boşaldığı zaman da yerde kırık oluşuyor. Doğu Anadolu kırığı, bugünkü Hatay’ın yer aldığı kesimden Osmaniye, Adıyaman’ın kuzeyinden Kahramanmaraş oradan da Malatya, Elazığ’a kadar uzanıyor. Tunceli’ye ise uğramıyor. Bingöl’den Karlıova’nın olduğu yerden Kuzey Anadolu fayı ile kesişiyor. Bu 15 milyon sene önce oluyor. Bu kaktırma sürdüğü için Doğu Anadolu da bu yükü kaldıramadığından bu defa 2. bir kırık oluşuyor. Bu da Hakkari’nin yer aldığı bölgeden Van, Bitlis, Muş ve Varto üzerinden Bingöl, oradan Karlıova, oradan ise Erzincan üzerinden Tokat, Amasya’dan Bolu, Bolu üzerinden Adapazarı ve Kuzey Marmara yani İstanbul ve Selanik’e kadar gidiyor. Biz buna Kuzey Anadolu kırığı, diyoruz. Bunun da yaşı 3,5 milyon." dedi.


Geri Dön