27 / 04 / 2024

Prof. Dr. Doğangün 'Deprem işaret veriyor, neyi bekliyoruz' diyerek yapılması gerekenleri sıraladı

Prof. Dr. Doğangün 'Deprem işaret veriyor, neyi bekliyoruz' diyerek yapılması gerekenleri sıraladı

Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Adem Doğangün, Bursa'da 300'ü aşkın kişi binasına karot testi yaptırmak için başvurduğunu ancak test yaptırmadığını belirterek isyan etti.



Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Adem Doğangün, depremlerde vatandaşların bilinçli olmaları ve üstüne düşenleri yapmalarılaırını söyleyerek; ''Devletin, bütün Türkiye'yi yeniden yapma veya inceleme gibi, böyle bir kaynağı yok. Halkımızın da bilinçlenmesi lazım. Deprem daha ne söylesin bize? Her türlü işareti veriyor, daha neyi bekliyoruz" dedi.

DEPREMİN 4. AYINDAN İTBAREN MÜRACAT EDEN OLMADI

Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra ülke genelinde bina dayanıklılık testi başvuruları arttı.

Vatandaşlar 'Evim depremde yıkılır mı?', 'Binam sağlam mı?' sorularına yanıt ararken,  Deprem Dayanıklılık Testi yapan belediyeler, lisanslı mühendislik firmaları ve üniversitelerin kapısını çaldı.

Depremden sonraki ilk 4 aylık süreçte, Bursa Uludağ Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü'ne de 300'ü aşkın kişi karot testi yaptırmak için başvurdu. Ancak bu kişilerden hiçbirisi oturdukları binalarda inceleme yapılabilmesi için gerekli olan işlemleri tamamlamadı. Depremin 4'üncü ayından sonra müracaat eden de olmadığını söyledi. 

TÜM TÜRKİYE'NİN YENİDEN İNŞA EDİLME ŞANSI YOK

Kısa sürede deprem korkusunun unutulduğunu açıklayan Prof. Dr. Doğangün, halkın her şeyi devletten beklediğini belirterek,   'Devlet yaptırsın bu testleri ve gereğini devlet yapsın' diye ama devletin de şimdi bütün Türkiye'yi yeniden yapma veya inceleme gibi, böyle bir kaynağı yok. Burada halkımızın da birazcık artık bilinçlenmesi gerekiyor.'' ifadesini kullandı.

Prof. Dr. Doğangün Deprem işaret veriyor, neyi bekliyoruz diyerek yapılması gerekenleri sıraladı

Mudanya açıklarında olan depremin, beklenenin aksine Kuzey Anadolu Fay Hattı'nda meydana gelmediğini söyleyen Prof. Dr. Doğangün, herkesin İstanbul depremine odaklandığını, ancak Türkiye'nin birçok ilinin deprem tehdidiyle karşı karşıya olduğunu belirterek, şunları söyledi:

ÇOĞU YAPILARIN KOLONLARI KESİLMİŞ!

Prof. Dr. Doğangün, "Bursa'da, Maraş depreminden sonra belediyeler, üniversiteler, odalar arasında bir protokol imzalandı. Bu protokol çerçevesinde, en azından sokak taraması dediğimiz, hani kolon kesilmesi var mı, fazla ilave kat var mı gibi bir araştırma devam ediyor. Tabii o araştırma sonuçları açıklanacaktır ama ben çok yeni yapılarımızda da kolon kesilmesine rastladıklarını duydum.'' dedi.

TOKİ BİNALARI EN SAĞLAM OLANLARI!

Doğangün, TOKİ'nin yapmış olduğu sağlam binalarda herhangi bir can kaybı meydana gelmediğini söyleyerek '' Bu da bizim için gurur verici. Bu uygulamayı Türkiye'ye yaymamız lazım" ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Doğangün Deprem işaret veriyor, neyi bekliyoruz diyerek yapılması gerekenleri sıraladı

DEPREMLERE KARŞI HAZIRLIKLI OLUNMALI!

Deprem yönetmenliğine göre bizzat resmi bir rapor olacaksa karot yaptırmak zorunda ama yine de binasını deldirmek istemiyorsa, kimseyi huzursuz etmek istemiyorsa artık teknoloji var, ultrasonik yöntemler veya tahribatsız yöntemler dediğimiz yöntemlerle bir belirlesin.

Yani ne yapabiliriz? Güçlendirilmesi mi gerekiyor veya sağlamsa rahat bir şekilde otursunlar. Hiç olmazsa bunları yaptırsınlar yani. Karot yaptıramıyorsa da tahribatsız yöntemlerle beton dayanıklılığı, içindeki demiri belirletmek mümkün. En azından böyle bir yola gidebilirler veya binalarına sahip çıksınlar.

Üniversitemize başvurabilirler. Diğer üniversitemiz var Bursa Teknik. Özel sektörümüzde çok deneyimli laboratuvarlar var, mühendislerimiz var. Onlara başvurabilirler. Yeter ki bu niyette olsunlar. Seçenekler çok fazla. Hani üniversiteyi tercih etmezlerse, yetkili firmalar var. Onlara başvurabilirler. Oradan da öğrenebilirler binalarının durumlarını. Deprem daha ne söylesin bize?Ben geliyorum, her an gelebilirim, her türlü işareti veriyor ve  biz de daha neyi bekliyoruz yani?" diyerek vatandaşların depremlere karşı hazırlık yapmaları konusunda uyardı.

İstanbul'un bu bölgelerinde depremin şiddeti 9'u bulur: Tek tek açıklandı: Zeytinburnu, Haliç, Büyükçekmece, Silivri...


 


Geri Dön