29 / 06 / 2024

Prof. Dr. Hasan Sözbilir'den 7.2 büyüklüğünde deprem uyarısı: Bu fay 3 bin yıldır kırılmıyor! 

Prof. Dr. Hasan Sözbilir'den 7.2 büyüklüğünde deprem uyarısı: Bu fay 3 bin yıldır kırılmıyor! 

Prof. Dr. Hasan Sözbilir, 6 Şubat'taki Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından bölgede 100'e yakın bilim insanıyla 128 fayı incelediklerine dikkat çekti, Malatya Fayı'nı işaret ederek uyarılarda bulundu. İşte o açıklama...



6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremler, 11 ili etkiledi. Depremlerin ardından DEÜ, TÜBİTAK'ın paydaş kuruluşları İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü, Harita Genel Müdürlüğü, Türkiye Belediyeler Birliği ve pek çok üniversiteden bilim insanıyla deprem bölgesine gitti. 

Orta Anadolu, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki illeri doğrudan etkileyebilecek faylarda araştırmalara başlandı. 

Prof. Dr. Hasan Sözbilir den 7.2 büyüklüğünde deprem uyarısı: Bu fay 3 bin yıldır kırılmıyor! 

Sözcü Gazetesi'nde yer alan habere göre; DEÜ'den Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Dr. Mustafa Softa ve Dr. Özkan Cevdet Özdağ, Fırat Üniversitesi'nden Prof. Dr. Ercan Ersoy, Dr. Elif Akgün, Dr. Serap Çolak Erol, Dr. Sibel Kayğılı, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi'nden Prof. Dr. Volkan Karabacak, Afyon Kocatepe Üniversitesi'nden Prof. Dr. Çağlar Özkaymak, Çukurova Üniversitesi'nden Prof. Dr. Fikret Koçbulut, Selçuk Üniversitesi'nden Dr. Öğretim Üyesi Serkan Gürgüze'den oluşan birçok lisansüstü öğrencisinin de katıldığı ekip; Şirvan Fayı, Cizre Fayı, Antakya Fayı, Ölü Deniz Fayı, Malatya Fayı ve Orta Anadolu Fayı-Deliler segmenti gibi faylarda çalışmalar yapıyor. 

DEÜ Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Genel Jeoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, sürdürülen çalışmalara ilişkin bilgi aktardı. 

6 Şubat depremlerinden sonra 500 kilometreye yakın fayın kırıldığına dikkat çeken Prof. Dr. Sözbilir, "Bu kırılmanın ardından, bölgedeki birçok fayda etkilenerek küçük ölçeklerde deprem meydana getirmeye başladı. Bu faylarda çalışma yürütülmesi için, Türkiye Paleosismoloji Araştırmaları Projesi hazırlandı. Bu proje kapsamında birçok üniversiteden 100'e yakın bilim insanı bölgede çalışma yapıyor. 128 fayı aynı anda çalışıyoruz. Bu fayların deprem potansiyelini araştırıyoruz" açıklamasında bulundu. 

Prof. Dr. Hasan Sözbilir den 7.2 büyüklüğünde deprem uyarısı: Bu fay 3 bin yıldır kırılmıyor! 

Malatya Fayı'nda  sürdürdükleri çalışmalar ile ilgili de konuşan Prof. Dr. Sözbilir, "Malatya Fayı önemli faylardan. İkinci büyük depremin hemen dibinde olan fay. Kırılması halinde Malatya'yı ciddi anlamda etkileyecek bir fay. 200 kilometre uzunluğunda ve 3 fay parçasından oluşuyor. Malatya Fayı'nı oluşturan bu 3 segmentin her biri kendi başlarına kırılmaları halinde 7.2 büyüklüğünde deprem üretebilir. Bugüne kadar yapılan çalışmalar, Malatya Fayı'nın 3 bin yıldır kırılmadığını gösteriyor" bilgilerini verdi. 

Sözbilir, söz konusu açıklamasında bu fayın deprem tekrarlama periyodunu bulmak istediklerine, faylar üzerinde hendek açıp geçmişini öğrenmeye çalıştıklarına dikkat çekti. 

Prof. Dr. Hasan Sözbilir, 6 Şubat depremlerinden sonra bölgede 100 binin üzerinde artçı deprem meydana geldiğini belirtti. 

Sözbilir, açıklamasını "Malatya Fayı üzerinde de küçük depremler meydana geliyor. Bu tetikleme durumuna geçer mi geçmez mi diye çalışmalar sürdürüyoruz. Malatya Fayı, diğer fayları da etkileyebilecek bir fay. Kırılması halinde dibinde Kuzey Anadolu'ya doğru uzanan Ovacık Fayı bulunuyor. Dolayısıyla oldukça detaylı çalışılması gerekiyor" ifadelerini kullanarak tamamladı. 

Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan açıkladı: Depreme önlem alabilmek için asgari ücret kaç TL olmalı?

Konkordato sürecinin başladığı 9 AVM için 3 grubun ismi geçiyor!

Bir evin fiyatı nasıl belirlenir?


Geri Dön