Kent Haberleri

Prof. Dr. Hasan Sözbilir'den İzmir için 4 fay hattından 7.2 büyüklüğünde deprem uyarısı!

Prof. Dr. Hasan Sözbilir, İzmir depreminin 4. yıl dönümü öncesinde bölgedeki zemin aktivitesinin devam ettiğine dikkat çekerek, 7.2 büyüklüğünde deprem uyarısı yaptı. İşte o açıklama...

30 Ekim 2020 tarihinde İzmir Seferihisar açıklarında meydana gelen 6.6 büyüklüğünde depremde 117 kişi yaşamını yitirdi, pek çok bina yıkıldı ve hasar gördü. Depremin 4. yıl dönümüne az bir zaman kala, Prof. Dr. Hasan Sözbilir, İzmir'deki artçı sarsıntıların devam ettiğini ve sayısının 30 bini geçtiğini dile getirdi. 

Sözcü Gazetesi'nde yer alan habere göre; İzmir'de karadan ve denizden geçen onlarca fayın olduğuna dikkat çeken  Prof. Dr. Hasan Sözbilir,  İzmir'de karada 17 potansiyeli olan diri fay olduğunun, ayrıca 4 tane de gelecekte deprem üretme potansiyeli olabilecek fayın bulunduğunun altını çizdi. 

Sözbilir, konuya ilişkin açıklamasında "Denizde de bir o kadar fay yer alıyor. Yani 40 civarında fay, tehlike oluşturuyor" dedi.

7.2 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM RİSKİ 

Prof. Dr. Hasan Sözbilir, yaptıkları çalışmalarla bu fayların arasında 7.2'ye kadar deprem üretebilecek fayların olduğunu belirlediklerinin altını çizdi ve şu açıklamada bulundu:

"Bunlar arasında Tuzla fayı, özellikle dikkatleri çekiyor. Onu Gülbahçe, Seferihisar ve İzmir fayı izliyor. Bu 4 fay, aslında İzmir için en büyük deprem tehlikesini ortaya çıkarıyor. Çünkü şehir merkezine çok yakın bu faylar. İzmir fayı gibi bir bölümü tamamen kent merkezinden geçiyor. Olası bir depremde şu anki koşullar altında ciddi can ve mal kaybına neden olabileceğini düşünüyorum."

Bu fayları kesip, incelediklerine ve 3-4 seneden beri gözlemledikleri sonuçlar olduğuna dikkat çeken Sözbilir, "Bunlardan biri Tuzla fayı. Yaklaşık 2 bin senede bir deprem meydana getiriyor. Gerçekleştirdiğimiz incelemede bu aralığı doldurmuş. Son depremi 2 bin sene önce üretmiş. Dolayısıyla deprem yapma aralığı bitmiş" diye konuştu. 

Sözbilir, İzmir olarak doğal afetlere, depreme karşı hazırlıklı olunmadığını, Büyükşehir Belediyesinin özellikle Bornova ve Konak taraflarında yapı stoku için yaptığı çalışmalar olduğunu ancak bunun ilçelerin tümünde yapılması gerektiğini belirtti. 

KENTSEL DÖNÜŞÜM HARİTASI ORTAYA ÇIKACAK 

Prof. Dr. Hasan Sözbilir,  DEÜ olarakkendilerinin deprem master planları yönünde çalışmalar yaptıklarını belirtti ve şöyle konuştu:

"İzmir'in deprem bilişim sistemini oluşturmuş durumdayız. Yani İzmir'in faylarıyla, zeminiyle ilgili bilgiler ortaya konmuş durumda.

-Bunları yapı stokuyla ilgili bilgilerle birleştirdiğimizde, deprem senaryosu kapsamında, İzmir'de hangi fay çalıştığında neler yaşanacağını önceden görmüş olacağız. Buna göre de kentsel dönüşüm yol haritası ortaya çıkmış olacak.

Türkiye ölçeğinde baktığımızda deprem bizden hızlı ilerliyor" diyen Prof. Dr. Sözbilir, "Biz fayı çalışırken, fay deprem üretiyor. Bu da bizim biraz geride kaldığımızı gösteriyor. Bu yüzden çok acele etmeliyiz. 10 kat daha hızlı olmalıyız ki depremi önceden yakalayıp önlem alabilelim."

Kiracılara kara haber! Uzmanından '2025' yılı için flaş uyarı geldi!

TOKİ'den 131 bin TL'den başlayan fiyatlarla arsa almak için son 6 gün! TOKİ 35 şehir için müjdeyi duyurdu!

İnşaat sektörüne 'acil' kontrol çağrısı! Personelin çalışma bölgeleri ve süreleri kayıt altına alınmalı!