13 / 05 / 2024

Prof. Dr. Hasan Sözbilir'den İzmir'e son dakika uyarısı: O fay hattı zorlamaya başladı! 

Prof. Dr. Hasan Sözbilir'den İzmir'e son dakika uyarısı: O fay hattı zorlamaya başladı! 

Prof. Dr. Hasan Sözbilir, İzmir'de son dönemde yaşanan depremlerin 2 bin senedir kırılmadığı belirlenen Tuzla Fayı ile ilişkili olduğuna dikkat çekerek, bu fayın yakın gelecekte kırılma olasılığının olduğunu belirtti. İşte ayrıntılar...



Sözcü Gazetesi'nde yer alan habere göre; İzmir il sınırlarında 17 diri fay tespit edildiğine dikkat çeken DAUM Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, bunlardan 5’inin tekrarlama aralığı, geçmiş dönemlerde ürettiği deprem sayısı ve en son ne zaman kırıldığına ilişkin bilgilerin de olduğunu dile getirdi. 

Söz konusu açıklamasında "Tuzla Fayının yaklaşık 2 bin yıldır kırılmadığı ortaya çıktı. Bu fayın deprem tekrarlama aralığı da 2 bin yıl civarında. Bu fayın yakın gelecekte kırılma olasılığı var" ifadelerine yer veren Hasan Sözbilir, birkaç gün önce Buca'da depremlerin meydana geldiğine değindi ve bu depremlerin hepsinin bu fayla ilişkili olduğunun altını çizdi. 

"Bu fayın kuzeydoğu ucunda gerçekleşiyor. Fay bir şekilde sistemi zorlamaya başlamış durumda" diyen Sözbilir, gelecekte bu fayın kırılacağının altını çizdi. 

Prof. Dr. Hasan Sözbilir den İzmir e son dakika uyarısı: O fay hattı zorlamaya başladı! 

İzmir’de birkaç üniversitenin hazırladığı TÜBİTAK projesi çerçevesinde fayların daha iyi tanınması için çalışma sürdürüldüğünün, fayların içinde hendek açarak geçmişte ürettiği depremlere ilişkin verilere ulaşılmaya çalışıldığının altını çizen Prof. Dr. Hasan Sözbilir, bu doğrultuda son olarak Yenifoça, Gümüldür ve Kemalpaşa fayları için çalışma yaptıklarını vurguladı. 

İzmir özelinde 3 sene önce başlattıkları deprem erken uyarı sisteminde de test aşamasına da geldiklerine dikkat çeken Hasan Sözbilir, 1 ay içinde 12 istasyon kuracaklarını, amaçlarının metro, doğalgaz hattı ve büyük ölçekli yapıların deprem öncesi elektriğini kesmek olduğunu dile getirdi. 

“Deprem ne zaman olacak” düşüncesinden ziyade “Deprem geldiğinde ne yapmam gerekiyor” düşüncesinin gelişmesinin gerekli olduğuna değinen Sözbilir, "Mahalle, bina ve aile ölçeğinde ne yapmamız gerektiğine dair önceden tatbikatlar yapmamız gerekiyor. Dışarıda olan insan enkazın altındaki insana müdahale edemiyor çünkü ne yapması gerektiğini bilmiyor" şeklinde konuştu. 

Prof. Dr. Hasan Sözbilir den İzmir e son dakika uyarısı: O fay hattı zorlamaya başladı! 

Kurtarma ekiplerinin hemen gelme şansının olmadığına değinen Hasan Sözbilir, halkın içinden, mahalle bazında arama kurtarma örgütlerinin kurulmasının gerekli olduğunu söyledi. 

Açıklamasında "Genç dinamik insanların 8-10 kişilik gruplarla AFAD, AKUT gibi kuruluşlarından eğitim almaları ve her mahallenin içinde arama kurtarma gereçlerinin hazır bulunduğu konteynerlerin kurulması lazım" ifadelerine yer veren Sözbilir, bina yıkmanın ve yeniden yapmanın uzun süreçler olduğunu dile getirdi ve depreme hazırlıklı olmanın gerektiğini vurgulayarak açıklamasını tamamladı. 

25 TL'lik alışverişe çılgın indirim! 4 parça oto paspası 149 TL'ye düştü! ŞOK Market aktüel kataloğu fırsatı

TOKİ Aydın projesiyle tam 322 yeni konut geliyor! 

Memur ve emekli maaş zammında şok gelişme! SGK uzmanı tek tek rakam verdi: Yüzde 30 zam gelebilir!


Geri Dön