28 / 04 / 2024

Prof. Dr. Naci Görür: "Malatya'daki depremin ardından stres yüklendi"

Prof. Dr. Naci Görür:

Malatya'nın Pütürge ilçesinde dün meydana gelen 4,4 büyüklüğündeki depremden sonra Prof. Dr. Naci Görür, sosyal medya hesabından değerlendirmeler yaptı. Görür, "Depremin bu yöreye büyük depremler sırasında stres yüklenmesiyle oluştuğu da söylenebilir" diye konuştu.




Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın (AFAD) internet sitesinde yer alan bilgi kapsamında, dün merkez üssü Pütürge ilçesi olan 4,4 büyüklüğünde sarsıntı meydana geldi. Depremin, 9,6 kilometre derinlikte gerçekleştiği kaydedildi.

Prof. Dr. Naci Görür, yaşanan depreme ilişkin değerlendirme yaptı. Doğu Anadolu Fay Hattı'na (DAF) dikkat çeken Görür, "Depremin bu yöreye büyük depremler sırasında stres yüklenmesiyle oluştuğu da söylenebilir" uyarısı yaptı.

Deprem uzmanı şunları belirtt: "Arkadaşlar dün Malatya-Pütürge/ Balpınar’da 4,4 deprem oldu. Bu deprem 6 Şubat depremleri sırasında büyük ölçüde kırılan DAF üzerinde oldu. Bir bakıma artçı deprem sayılabilir. Depremin bu yöreye büyük depremler sırasında stres yüklenmesiyle oluştuğu da söylenebilir."

MARMARA'DA HER AN  7 ÜZERİ DEPREM YAŞANABİLİR

Prof. Dr. Naci Görür geçtiğimiz günlerde de yapmış  olduğu açıklamalarda, halkımızın deprem hakkında  ve yine depremin  farkındalığı maalesef bu kültürde yok.. Böyle bir  süreçte vatandaşlar kendini tehdit eden bir konu hakkında maalesef tamamen bilgisiz yada çok az bilgi sahibiler.  Geçtiğimiz günlerde kaydettiği 23 şehrin deprem bölgesinin üzerine kurulmuş. Bundan hiç kimsenin haberi yok. En son dayanamadım söyledim. Kork ya kork. Bizler bilim insanı olarak yüzbinlerce insanımızın hayatının bir ipliğe bağlı olduğunu görüp uyarıda bulunmayacak mıyız  Bizim kimseyi korkutmak gibi bir derdimiz yok. Bu 23 şehirde bulunan faylar her an 7yedi ve üzeri bir deprem yapabilir.

Prof. Dr. Naci Görür: "Malatya daki depremin ardından stres yüklendi"

DEPREM NE DEMEKTİR?

Deprem, tektonik kuvvetlerin yada  volkan faaliyetlerinin de etkisi ile yer kabuğunun kırılması ile meydana gelen enerjinin sismik dalgalar hâlinde yayılarak geçtikleri ortamları ve yeryüzünü kuvvetle sarsması olayıdır.

TÜRKİYE'NİN EN BÜYÜK FAY HATTI NEREDE BULUNUR?

Türkiye'nin en büyük fay hattı nerede? Bu doğrultuda, KAF, 1100 kilometre uzunluğunda sağ yönlü ve doğrultu atımlı aktif fay hattı demektir.  Buna göre, yaklaşık Van Gölü'nden Saros Körfezi'ne kadar olan tüm kuzey Anadolu'yu kesmektedir. Fay hattı, tek bir faydan oluşmaz, pek çok parçadan oluşan bir fay zonudur.

Prof. Dr. Naci Görür Ege Denizi'ndeki depremin ardından uyardı!

Deprem uzmanı açıkladı: 3 adımda kentler depreme nasıl hazırlanır?

Prof. Dr. Naci Görür'den 7 şiddetinde deprem uyarısı!


Geri Dön