Prof. Dr. Naci Görür üstüne basa basa uyardı: Depreme dirençli konutlar üretmeliyiz!
Deprem uzmanı Prof. Dr. Naci Görür, yüzyılın felaketine neden olan 6 Şubat depremleriyle, binlerce kişinin yaşamını yitirdiği Hatay’da, depreme dirençli şehir yaratmak için herkesin katkı vermesi gerektiğini söyledi.
Prof. Dr. Naci Görür, Belediye Kültür Sarayı'nda verdiği deprem konferansında depremin ciddiye alınması gereken büyük bir sorun olduğuna işaret ederek depreme dirençli konutların üretilmesi gerektiğini yineledi.
DEPREME DİREÇLİ HALE GETİRİLMELİ
Naci Görür hükümetin desteği ile depreme dirençli konutların üretilmesi gerektiğine vuru yaparak şu ifadeleri kullandı: “Eğer işi ciddiye alırsak, biz İskenderun’u hükümetin de yardımıyla deprem dirençli hale getiririz. Depreme dirençli İskenderun’un yaratmalıyız. Bunu yaratacak olanlar merkezi yönetim, yerel yönetim ve halk, üçü birden hareket edecek” dedi.
DEPREM ÜRETEN BİRDEN FAZLA KAYNAKA VAR!
Görür, İskenduran'a dikkat çekerek deprem üreten kaynakların birden fazla olduğuna vurgu yaptı. Prof. Dr. Naci Görür, “Kimi kent vardır sadece deprem kaynağı bir tanedir, sizin öyle değil. Sizin hem doğunuzda, kuzeyinizde var hem batınızda var, hem denizde var.
Birden fazla İskenderun’u tehdit edecek deprem kaynağı var. Bu bölge çok ciddi bir deprem bölgesi. Burası deprem üretecek, mahkûmdur üretmeye. Deprem üretecek, olacak neden? Çünkü dünyanın nabzıdır deprem. Eğer bu dünyada deprem olmazsa, dünya yaşamaz.
Ölü deniz fayı, Arap levhasıyla Afrika levhası arasındaki sınır, bu da deprem üretmeye mahkûmdur. Bizim İskenderun’a bakarsak hem Doğu Anadolu’dan darbe alabiliyor hem ölü deniz fayından alıyor. Bunun tamamını levha sınırı olarak düşününün hem bu fay hem diğer fay etkisi, bizim bölgeyi etkiliyor” diye konuştu.
BURADA OLACAK DEPREM SİZİ ETKİLİ
Doğu Anadolu fayının bir özelliğinin Kahramanmaraş civarından ayrılıp, İskenderun’un batısına Yumurtalık, Osmaniye’ye Adana havzasına geldiğine dikkat çeken Prof. Dr. Naci Görür’ “Şimdi siz orası Adana diyorsunuz. Ben hiç öyle demiyorum. İskenderun Körfezi’nin bir yanı siz bir yanı onlar. Orada olabilecek bir deprem de sizleri etkileyecektir” dedi.
skenderun Sahili’nde yaşanan çökme ve alınacak önlemlerle ilgili de bölgede ciddi araştırma yapılması gerektiğini söyleyen Görür, GPS ve INSAR denilen uydu yöntemiyle burada araştırma yapılması gerektini belirtti.
DEPREM SONRASI YAPILAŞMA
Deprem sonrası yapılaşmayla ilgili değerlendirme yapan Görür, “İskenderun’un özellikle ova ve denize yakın kesimine, o bölgede olabilecek taşma oranlarına, alüvyon zeminlere yüksek bina yaptırmayın.''dedi.
Halkın deprem konusunda bilinçli olması için eğitimlerin önemine dikkat çeken Görür: ''hangi binalar deprem dirençli, hangi binalar dirençsiz, yaptığımız haritalarda en büyük darbeyi yemeye yakın bölgelerde olmak kaydıyla evleri elden geçiririz.
Bu işi fakir fukaraya bıkamayız, yani siz yapın, evinizi isterseniz güçlendirin, isterseniz yıkın değil. Devletin şefkatini, gücünü merhametini kaynağını vatandaşıyla paylaşıp, vatandaşı cesaretlendirerek bu işi yaparız.''dedi.
Prof. Dr. Okan Tüysüz İzmir depremiyle ilgili dört yıl öncesine gitti! 6.6 şiddetinden büyük deprem olmayacak dedi!
|