15 / 05 / 2024

Prof. Dr. Naci Görür’den depreme karşı dikkat çeken paylaşım!

Prof. Dr. Naci Görür’den depreme karşı dikkat çeken paylaşım!

Prof. Dr. Naci Görür’den depreme karşı dikkat çeken bir paylaşım geldi. İşte detaylar!



Kahramanmaraş'ta 6 Şubat tarihinde meydana gelen ve 11 ilde acı kayıplara ve büyük yıkımlara sebep olan deprem felaketin ardından vatandaşın gündeminde yer alıyor. Prof. Dr. Naci Görür, 'deprem dirençli kentler yolunda bir öneri' notu ile paylaşımda bulundu.

DİRENÇLİ KENTLER YOLUNDA BİR ÖNERİ!

Deprem kentlerinde kent yönetim sistemi kentin mikro bölgeleme verileri ışığında kurgulanması gerekir. Kentin planlaması bununla birlikte gelişim, altyapı, mekan kullanımı, yapı stoku gibi ana unsurlarına ait kararlarda mikro bölgeleme verileri ışığında etkin bir rol oynamalı ve bu konu hakkında karar mekanizmaları buna göre bir araya getirilip, oluşturulmalı ve bu mekanizmalar gerekli yasa ve yönetmelikler ile desteklenmelidir. Kentler siyasi tercihler ile rant değerlendirmeleri ya da göçlere bağlı gecekondu patlamaları ile büyümesi çok yanlıştır. Tüm kentlerimiz için mikro, bölgeleme çalışmaları tamamlanmalıdır. Hükümetimiz bu hizmette MTA’yı kullanmalıdır. TÜBİTAK bu projelerin tüm illerde usulüne uygun yapılması için gerekli proje desteğini verilmesi gerekir. Sevgiyle"

BİNA HASAR TESPİT RAPORU NEREDEN ALINIR?

Riskli binalar tespiti konusunda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan lisans almış kurum ve kuruluşlara tapu ve kimlik fotokopisi ile beraber başvuruda bulunabilirsiniz. Lisanslı kurum ve aynı şekilde kuruluşları Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri'nden ayrıntılı bilgileri öğrenebilirsiniz.

AĞIR HASARLI BİNAYA DASK YAPILIR MI?

DASK az hasarlı binaya ödeme yapabilir mi? Resmi siteden yapılan açıklama ışığında, DASK, sadece deprem ve depreme bağlı olarak meydana gelen maddi hasarlar için ödeme gerçekleştirilecek. Bu ödemenin yapılması için binanın tamamının ya da bir kısmının zarar görmüş olması şartı aranır.

AĞIR HASARLI BİNALAR NE OLACAK?

Ağır hasarlı binanın sahiplerine 7269 Sayılı Yasa kapsamı ve kriterlerinde yeni konut yapılması mümkün olur. Ağır hasarlı tespit edilen binalar hemen boşaltılarak, hasar tespit sürecinin tamamlanmasının ardından hemen yıkımı yapılacaktır.


Geri Dön