Kent Haberleri

Prof. Dr. Okan Tüysüz'den İstanbul'daki 8 ilçe için uyarı: Deprem anında 'pik ivmesi' çok yüksek olacak!

Prof. Dr. Okan Tüysüz'den İstanbul'daki 8 ilçe için son dakika uyarısı geldi. İşte Okan Tüysüz'ün o açıklamaları...Dr

İTÜ'lü Jeolog Prof. Dr. Okan Tüysüz, özellikle yapılaşma konusunda yapı ve kent bilimcilere ışık tutacak ve deprem anında "depremin yaratacağı ivme" olasılığına dair çok önemli açıklamalar yaptı. Prof. Dr. Okan Tüysüz açıklamasında Marmara'da zemin yapısına dikkat çekerek, pik zemin ivmesinin en büyük olduğu sekiz ilçeyi de tek tek açıkladı.

İşte İTÜ'lü Jeolog Prof. Dr. Okan Tüysüz'ün o açıklamaları...

Habertürk’ten Alper Uruş’a önemli açıklamalar yapan Jeolog Prof. Dr. Okan Tüysüz, pik zemin ivmesinin (deprem karşısında zeminin sarsılma miktarı) hangi ilçelerde daha çok olacağına yönelik tahminlerini anlattı. Prof. Tüysüz açıklamasında İstanbul’da pik zemin ivmesinin en büyük olduğu sekiz ilçeyi uyarırken, ivmenin ne kadar büyükse yüzeydeki sarsıntı da o oranda büyüyebildiğini de söyledi.

Yaptığı açıklamada bir bölgede gelecekte, belli zaman dilimlerinde olabilecek olan depremlerin olma olasılığı ve bu olasılığa karşılık gelen ivmenin belirlenebildiğini söyleyen Prof. Dr. Okan Tüysüz, deprem ivmesinin deprem dalgalarının bir bölge içerisinden geçtiği andaki hızlarının zamana karşı davranışını, dolayısıyla deprem karşısında zeminin sarsılma miktarını gösterdiğini söyledi. 

Prof. Dr. Okan Tüysüz açıklamasında ivme ne kadar büyükse yüzeydeki sarsıntı ve buna bağlı olarak hasarın  da o oranda büyük olacağını söyledi.

Peak ground acceleration (PGA) şeklinde kısaltılan pik zemin ivmesinin bir yerde deprem esnasındaki maksimum yer ivmesine karşılık geldiği belirtiliyor. Daha yalın bir şekilde ifade etmek gerekirse, pik zemin ivmesi, zeminin en fazla ne kadar sarsılabileceğini gösteriyor.

Hatay civarında 1,3 g

E-devlet üzerinden de ulaşılabilen ‘Türkiye Deprem Tehlike Haritası’, farklı zaman dilimlerinde meydana gelen depremlerin ivme değerlerini gösteriyor. 0,8- 1 g arası kırmızı renkle, 0,6- 0,8 g arası pembe renkle, 0,4-0,6 g arası sarı renkle belirtiliyor. 6 Şubat 2023 tarihindeki Kahramanmaraş merkezli depremde pik zemin ivmesi, Hatay civarında 1,3 g değerindeydi.

İTÜ'lü Jeolog Prof. Dr. Okan Tüysüz'e göre İstanbul’da toplamda 26 ilçe olası depremde 0,4-0,6 arasında bir pik zemin ivmesine maruz kalabilir.

Prof. Dr. Okan Tüysüz 0,6-0,8 arasında pik zemin ivmesi görülmesi beklenen ilçeleri şu şekilde açıkladı: 

-Adalar
-Avcılar
-Bakırköy
-Kartal
-Pendik
-Tuzla
-Zeytinburnu
-Beylikdüzü

Uzmanlar peş peşe açıkladı: Depremde en çok bu binalar hasar görüyor! Çıkmalı yapılar denetlenmeli!

İngiltere'den mühendisler yıkımı araştırmak için deprem bölgesinde: Bazı inşaatların kalitesi düşük!

Deprem sonrası fırsatçılığa Rekabet Kurumu müdahalesi: Artan ev fiyat ve kiraları için ön araştırma başladı!