Prof. Dr. Okan Tüysüz'den Marmara ve Bingöl Yedisu uyarısı: Zamanını doldurdular, her an deprem olabilir!
İstanbul Teknik Üniversitesi'nden (İTÜ) Prof. Dr. Okan Tüysüz, Marmara ve Bingöl Yedisu ile ilgili uyarılarda bulundu ve her an değrem olabileceğini söyledi. İşte o açıklama...
Türkiye bu yaz olağanüstü sıcak havalarla karşı karşıya kalmış durumda. Aşırı sıcaklar yaşamı olumsuz etkilerken, İstanbul'da zaman zaman yüzde 100'e ulaşan nem oranları, nefes almayı bile zorlaştırıyor.
Aşırı sıcakların etkili olduğu bugünlerde yurt genelinde peş peşe depremler meydana geliyor. Son olarak dün anakkale'nin Ezine ilçesinde 4.9 büyüklüğünde deprem oldu.
Herhangi bir olumsuz duruma rastlanılmayan depremin ardından akıllara "Aşırı sıcaklar depremi tetikler mi? Sıcaklıklar ile deprem arasında doğrudan bir ilişki kurulabilir mi?" soruları geldi ve vatandaşlar tedirgin oldu.
İstanbul Teknik Üniversitesi'nden (İTÜ) Prof. Dr. Okan Tüysüz, Habertürk'ten Mesut Yar'ın sorularına yanıt verdi ve depremlerle ilgili önemli açıklamalarda bulundu.
Prof. Dr. Okan Tüysüz, Türkiye'de 485 bilinen fay olduğuna, en azından 500'den fazla fayın bulunduğuna dikkat çekti ve "Bunlardan bir tanesi deprem üretse ülkede deprem etkinliği devam etmiş oluyor. Herhangi olağan dışı durum yok. Özellikle 4-5 gibi depremler her an olabilir" dedi ve buna başka anlamlar yüklenmesinin manasız olduğunu belirtti.
Tüysüz, depremler ile sıcak ilişkisine de değindi ve böyle bir ilişkiden bahsedilemeyeceğinin altını çizdi.
Tüysüz, "6 Şubat depremi Şubat'ta kar yağarken meydana geldi. Kar yağdığı zaman deprem oluyor diyemeyeceğimiz gibi, sıcakların da soğukların da depremle ilgisi yok" dedi.
"2023 Şubat depreminden sonra özellikle Doğu Anadolu'da uzun süren deprem etkinliği bulunuyor. Hala bu bölgede muhtelif depremler, artçı depremler meydana geliyor. Dolayısıyla bu depremler sürecek" açıklamasında bulunan Prof. Dr. Okan Tüysüz, Ege bölgesi ve Çanakkale'nin sık deprem üreten bölgelerden olduğunu dile getirdi.
Tüysüz, Büyük deprem beklentisi olan yerlerin Marmara, Bingöl Yedisu gibi bölgeler olduğunun altını çizdi.
Prof. Dr. Okan Tüysüz, "Buralar artık zamanını doldurmuş herhangi bir zamanda olabilecek depremler. Maalesef ne toplum ne kişi ne idare olarak depreme hazır olduğumuz söylenemez" diyerek açıklamasını tamamladı.
Prof. Dr. Naci Görür: Şimdilik en yakın deprem Marmara içinde olacak!
Kira krizi bitmiyor: 35 bin TL’lik kira 153 bin TL'ye fırladı!
İstanbul'da ortalama bir konut kaç Toyota Corolla ediyor?