Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan'dan çarpıcı açıklama! Hatay'ı işaret etti: Depremi hala duruyor!
Jeofizik mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, 6 Şubat depremlerinin yıldönümünde önemli açıklamalarda bulundu. Ercan, Hatay'a dikkat çekti. İşte o açıklama...
Dün 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerin yıldönümüydü. Söz konusu depremler 11 ili etkiledi, 53 binden fazla insanın hayatını kaybetmesine ve binlerce binanın da yıkılmasına neden oldu. Depremlerin üzerinden bir yıl geçmesiyle birlikte, hükümetten, muhalefetten ve deprem bilimcilerden peş peşe açıklamalar gelmeye başladı.
Jeofizik mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan da 6 Şubat depremlerinin yıldönümünde 'Deprem Özel' isimli bir TV programına konuk oldu. Ahmet Övgün Ercan, Kahramanmaraş merkezli depremleri değerlendirdi ve önemli açıklamalarda bulundu.
6 Şubat depremleri ile ilgili "Hatay'da, Adıyaman'da, Osmaniye'de, Adana'da, Malatya'da deprem olmadı. Depremin olduğu yer yalnızca Kahramanmaraş" ifadelerini kullanan Prof. Dr. Ercan, süreki Hatay'da deprem olacak ve bu 7.5'in üzerinde olacak diye dikte ettikelri bir olay olduğuna dikkat çekti.
Ercan, "Ama Hatay'da deprem meydana gelmedi. Deprem Hatay'ın doğusundan geçen ölü deniz kırığının en ucundaki küçük bir parçada oldu, Pazarcık denilen parçada..." açıklamasında bulundu.
Bunun tahminleri arasında olmadığını aktaran Ercan, "Depremi Hatay'ın merkezinde beklerdik, tam ucunda meydana geldi. 7.8'lik deprem ucunda oluşunca buradaki gerginlik onun kuzeyindeki Doğu Anadolu kırığına sıçradı" dedi.
BİR KIRIĞIN DİĞER KIRIĞA GERGİNLİK AKTARMASI OLAĞANÜSTÜ BİR OLAY
Deprem bilimci Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, bunun çok olağanüstü bir olay olduğunun, bir kırığın diğer kırığa gerginlik aktardığının altını çizdi.
Konuya ilişkin olarak, "Doğu Anadolu kırığına geçince olağanüstü bir durum yaşandı ve Doğu Anadolu kırığı harekete geçti ve Malatya'ya doğru gerginlik büyük bir hızla gitti. Malatya odaklı bir deprem yoktu fakat bu şehri yıktı. Ondan sonra beklenmedik bir olay daha yaşandı. Bu kez Doğu Anadolu kırığından geri dönerken bu kez Kahramanmaraş'ı yıktı" ifadelerine yer veren Ercan, gerginliğin daha sonra Osmaniye'ye ve ordan da Kırıkhan'a geldiğini, aslında bu illerin hiçbirinde deprem olmadığını yalnızca sarsıntı geldiğini belirtti.
"Gerginlik ondan sonra Amanos'a geçti ve Hatay'a giriş yaptı. Depremin gerginliği Hatay'ı yıktı ve bu defa gelip Defne'de durdu" diye konuşan Övgün Ahmet Ercan, burada iki tane daha depremin olduğuna, depremlerden birinin Pazarcık'ta diğerinin de Narlı'da meydana geldiğine, daha sonra da bu gerginliğin Adana'yı sarstığına dikkat çekti.
HATAY'IN DEPREMİ HALA DURUYOR
Deprem uzmanı Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Hatay'ın depreminin hala durduğuna vurgu yaptı ve
"Hatay'ı yıkan kırık Amanos kırığıydı. Amanos kırığında bir depremle kırılma olmadı. Pazarcık'taki depremin etkisiyle kırıldı" açıklamasında bulundu.
Hatay'ın içerisinde geçecek bir depremin artık geçerli olmadığını aktaran Prof. Dr. Ercan, "Eğer Pazarcık depremi Amanos kırığını harekete geçirmeseydi, Hatay'da şu an 7.5 ile 8 büyüklüğünde bir deprem olması öngörülecekti. Hatay bu kadar yıkıma karşın ucuz atlattı, çünkü Hatay'ı daha büyük bir felaket bekliyordu. Tarihte öyle büyük depremler yaşanmıştır ki Hatay'da 300 bin kişi öldürmüştür" diyerek açıklamasını tamamladı.
İstanbul'da kentsel dönüşüm birliği! Bakanlık kentsel dönüşüm için özel birim kurdu!
İstanbul'daki orta ve üzeri riskli yapıların tamamı 4 kez dönüştürebilirdi!