Prof. Dr. Süleyman Pampal'dan beklenen İstanbul depremi açıklaması: 250 yıllık süre geçti, 7 ve üzerinde olacak!
Prof. Dr. Süleyman Pampal, İstanbul'da beklenen büyük deprem ile ilgili açıklamalarda bulundu ve 250 yıllık sürenin bittiğine dikkat çekti. İşte Pampal'ın o açıklamaları...
17 Aralık gecesi Yalova Çınarcık'ta bir deprem meydana geldi. Söz konusu deprem, başta İstanbul olacak şekilde pek çok şehirde hissedildi. Marmara Denizi'nde son günlerde sık sık meydana gelen bu depremlerin ardından “Büyük Marmara depreminin habercisi mi?” sorusu gündeme geldi.
Gazi Üniversitesi Deprem Araştırma Merkezi Kurucu Başkanı Prof. Dr. Süleyman Pampal, İstanbulluların yüreklerini ağzına getiren deprem ile ilgili açıklamalarda bulundu.
Aydınlık Gazetesi'nden Rabianur Ağar'ın haberine göre; Prof. Dr. Süleyman Pampal, depremin büyük İstanbul depremini tetiklemediğine dikkat çekti ancak önemli uyarılarda bulundu.
Yalova Çınarcık depreminden sonra büyük bir depremin olma olasılığının düşük olduğunu aktaran Pampal, "Kuzey Anadolu fayının güney kolu bulunuyor. Gölyaka, Pamukova, İznik, Bandırma Körfezi’nden güneye dönüp Çanakkale'nin doğusundan Balıkesir civarına Ege’ye doğru uzanan güney kolda deprem meydana geldi. Bu güney kolda daha önce Mudanya depremi oldu" bilgilerini verdi.
Bu depremin ise biraz daha Yalova'nın kuzeyinde meydana geldiğinin altını çizen Pampal, "Çınarcık-Çukurlu bölgesinde bir takım tarihi faylar bulunuyor. O bölge aktif ama o bölgede 6-7 şiddetleri arası deprem üretme potansiyeli olan kırılmamış parçalar mevcut" diye konuştu.
Prof. Dr. Pampal, burada deprem olma ihtimalinin olduğuna ancak çok yüksek olmadığına vurgu yaptı.
250 SENELİK SÜRE DOLDU
Büyük İstanbul depremine dikkat çeken Gazi Üniversitesi Deprem Araştırma Merkezi Kurucu Başkanı Prof. Dr. Süleyman Pampal, kırılması beklenen fayda 7 üzerinde deprem olabileceğinin altını çizdi.
"Asıl büyük İstanbul depremi diye konuşulan deprem Kuzey kol üzerinde Silivri açıklarındaki Marmara fayının kırılmasıyla yaşanacak. Bu 7 üzeri deprem üretebilme potansiyeline sahip. 1766 depremini üreten fay" diye konuşan Pampal, 250 seneye yakın süre geçtiğine, tahminlere göre de tekrarlanma süresinin 250 sene gibi hesaplandığına dikkat çekti.
"Bu nedenle bizi teyakkuz altında tutuyor. Daha önce 2019'da 5,8'lik bir deprem olmuştu Batı tarafında" ifadelerini kullanan Pamapl, o zaman da kaygılandıklarını aktardı.
Prof. Dr. Süleyman Pampal, "Son olarak meydana gelen deprem bu faylar üzerinde değil; Güneyde Yalova civarında küçük bir fayın kırılmasıyla olan bir deprem. Kuzeyi etkileyecek bir deprem değil. Ama Kuzeyin tetiklenmeye zaten ihtiyacı bulunmuyor" açıklamasında bulundu ve bunun bir şekilde gelecek senelerde kırılacağına, ancak ne zaman kırılacağının bilinmediğine vurgu yaptı.
Panpal, şu an yapılması gerekenin ‘Deprem ne zaman olacak?’ sorusuna yanıt aramak olmadığının altını çizerek, "Riskleri azaltmak. Artık başladık, kentsel dönüşümü hızla uygulamak, İstanbul'u depreme hazırlamak... Sadece İstanbul değil, Marmara bölgesinin depreme hazırlanması gerekiyor. Deprem yalnızca İstanbul'u etkilemeyecek. İstanbul'u, Tekirdağ'ı, Çanakkale'yi, Bursa'yı, Balıkesir'i, İzmit'i, Sakarya'yı da etkileyecek. Ancak Doğu bölgedeki 99 depreminde yıkılmış ve yeniden imar edilen Sakarya, Yalova ve İzmit Kocaeli daha az etkilenecek" ifadelerini kullandı.
Süleyman Pampal, büyük İstanbul depremi için hazırlıkların derhal başlamasının gerekli olduğunu belirtti ve "Fakat İstanbul başta olmak üzere Marmara bölgesi zaten Türkiye'nin ekonomisinin, sanayisinin haliyle nüfusun yoğunlaştığı bir alan. Depreme en az hazır olan yer. Başta İstanbul'u kastediyorum. Buralara yoğunlaşmamız ve bu konuda mümkünse bir şeyler yapılması gerek. Hem de acil olarak" açıklamasında bulundu.
"Bu depremler de bize ‘Tembellik yapmayın, tartışmayla zaman geçirmeyin. Oturun bu yapılarınızı depreme hazırlayın. Bak ben buradayım geliyorum diyor" diye konuşan Pampal, el birliğiyle bu milli meselenin vatandaşları bilinçlendirerek, onların dahil edilerek çözülebileceğinin altını çizdi.
Barınma krizine karşı sosyal konut projeleri artıyor!
Ortaklığın giderilmesi davası hangi durumlarda açılabilir?
Motorine yarın 1 lira 76 kuruş zam geliyor! Akaryakıtta zam fırtınası yine başladı!