Ortaklığın giderilmesi davası hangi durumlarda açılabilir?
Posta gazetesi yazarı Tamer Heper bugünkü yazısında ortaklığın giderilmesi davasını kaleme aldı. Peki ortaklığın giderilmesi davası kime açılabilir? İşte Tamer Heper'in konu ile ilgili o yazısı...
Posta gazetesi yazarı Tamer Heper bugünkü yazısında arabuluculuğu kaleme aldı. Peki kiracıların arabulucuya gitmesi zorunlu mu? İşte Tamer Heper'in konu ile ilgili o yazısı...
Tamer Heper'e bir okuyucusu "Beş katlı, her katta iki konut ve altında dükkanları bulunan bir binada ağabeyimle ortağız. Aramızda sözleşme yaptık, konutlar benim dükkanlar ağabeyimin oldu. Binamız arsa tapulu ve iskanlı. Bu bölüşüm anlaşması varken ağabeyim ortaklığın giderilmesi davası açtı. Bu mümkün mü? Benim haklarım nedir?" dedi.
Peki ortaklığın giderilmesi davası ne zaman açılabilir? İşte Tamer Heper'in konu ile ilgili o yazısı...
Tamer Heper'e gelen soru şu şekilde:
"Beş katlı, her katta iki konut ve altında dükkanları bulunan bir binada ağabeyimle ortağız. Aramızda sözleşme yaptık, konutlar benim dükkanlar ağabeyimin oldu. Binamız arsa tapulu ve iskanlı. Bu bölüşüm anlaşması varken ağabeyim ortaklığın giderilmesi davası açtı. Bu mümkün mü? Benim haklarım nedir?"
İşte Tamer Heper'in okuyucusuna verdiği yanıt...
Okuyucumun durumu, belgelerinin incelenmesiyle bir netlik kazanır, nedeni şu: Arsa tapusu olan binada kat irtifakı kurulu olabilir. Zira kat irtifak tapularında cinsi hanesinde arsa yazar. Fakat bağımsız bölümler oluşturulmuştur hatta dörtte üçü fiilen kullanılmaya başlanılmışsa artık Kat Mülkiyeti Kanunu hükümleri uygulanır. Bu 1. ihtimal. 2.'si; belki kat irtifakı kurulmamış olabilir fakat binalarının iskan izni var. Bu halde de kat mülkiyeti tesisi suretiyle her bağımsız bölümün paylaşım sözleşmesine göre kendi adlarına tescili mümkün olacak. Fakat bunun için iskan izni tek başına yeterli değil, yönetim planı vs. yapılması ve bunların ilgili tapu müdürlüğüne sunulması lazım. 3. ihtimal; ağabeyin açmış olduğu dava ortaklığın giderilmesi davası. Söz konusu bu davada “Kat mülkiyeti tesisi suretiyle ortaklığın giderilmesi’’ talep edilmiş olabilir, zira yapının iskanı var ve bu davanın görülmesi mümkün. Benim aklıma da en çok bu ihtimal yattı. Dava dilekçesine bu gözle bakılmalı, şayet kat mülkiyeti tesisi sureti ile ortaklığın giderilmesi isteniyorsa da mahkeme de gerekli belgeleri toplayıp mesela yönetim planı yaptırarak buna göre davayı sonuçlandırır.
Son ihtimal ortaklığın giderilmesinde davacı “kat mülkiyeti suretiyle ortaklığın giderilmesini” talep etmemiş olsa bile davalı olarak okuyucumun bu biçimde talepte bulunması mümkün, böyle talepte bulunursa mahkeme iskan izni olan bir bina için gerekli belgeleri toplayıp kat mülkiyeti tesis edebilecek. Okuyucum durumunu bu ihtimallere göre değerlendirecek.
Motorine yarın 1 lira 76 kuruş zam geliyor! Akaryakıtta zam fırtınası yine başladı!
Ev sahibi depozitoyu geri vermezse ne yapılabilir? İşte 6 soruda tüm detaylarıyla!