22 / 12 / 2024

Profesyonel bina site yönetimi nedir?

Profesyonel bina site yönetimi nedir?

Profesyonel bina site yönetimi nedir? İşte Profesyonel Yönetici Kat Mülkiyeti Bilirkişisi Murat Erdoğan'ın Capital'de yer alan site yönetimiyle ilgili o yazısı...



Profesyonel bina site yönetimi nedir? İşte Profesyonel Yönetici Kat Mülkiyeti Bilirkişisi Murat Erdoğan'ın Capital'de yer alan site yönetimiyle ilgili o yazısı...

Değerli okuyucular... Yaşadığımız binalarda, sitelerde, rezidanslarda, birilerine aidat ya da demirbaş adı altında devamlı surette bedeller ödüyoruz. Bu bedeller, Kat Mülkiyeti Kanunu tarafından işaret edilen; binanın giderleri, tamir ve bakımları ya da çalışanları için ödediğiniz aidat ya da yasal adıyla GİDER AVANSI olarak karşınıza çıkan ve çıkmaya devam edecek olan bina ortak giderlerimizdir.

Ancak Avrupa uyum yasaları, iş güvenliği kanunu ve çalışma kanunlarının son yıllarda tamamen değişmesi ve yanlış yapılan uygulamalar sonucu çok büyük bedeller ya da cezalar ödenmesi, bu işi canı gönülden, bir bedel almadan yapan ama hiç bir zaman zan altında kalmaktan kurtulamayan bina sakinlerinin seçtiği gönüllü yöneticilerin daha da zor durumda kalmalarına sebep oldu.

Bina ve site yönetimi tamamen ihtisas gerektiren bir iş olduğu gibi yanlış ya da eksik yapılan resmi işlemler, süreç içerisinde bir çok kişinin karşı karşıya gelmesine ve maddi bedeller ödemesine sebep olmaktadır.
 
80’lerin ortalarında, bazı zorunlu sebeplerden ortaya çıkan bu sektör, bir süre mali müşavir ya da muhasebeciler eliyle yürütülmüş, bazen bilirkişiler bazı binalara kayyum olarak atanmış, bazen de kooperatiflerde yaşanan, ölümle sonuçlanan konulardan kaynaklı haber konusu olmuş ve son zamanlarda, özellikle 2010’dan bu yana yapılan rezidans, site ve binalarda zorunlu olarak ortaya çıkmış bir meslek haline gelmiştir.


PROFESYONEL BİNA SİTE YÖNETİMİ SEKTÖRÜ NEREYE GİDİYOR


Son yıllarda bu konuda eğitim veren üniversiteler ve Türkiye çapında eğitimler vererek kat mülkiyeti konusunda kendini adayan birkaç saygıdeğer avukat, eğitimci ve gönüllü kişi, bu sektörde olması gerekenleri ve hangi kanunla, hangi yorumları yaparken nelere dikkat edilmesi gerektiğini, kitlelere ve adli makamlara anlatmaya çalışmış ve başarılı olmuştur. Şu an Türkiye genelinde 1000’in üzerinde firma bu işe yönelerek uzmanlaşmaya çalışmış ve içlerinde başarılı olanlar olduğu gibi kötü niyetle hareket ederek binalara hizmet veren, ZİMMET suçu işlemiş kişi ve firmalar da çıkmıştır.

Yaşanan olaylar ve uygulamalar, resmi kurumlar başta olmak üzere Kat Mülkiyeti Kanunu’nun anlaşılamadığını, anlaşılsa bile, eldeki 1960 yılına ait kanunla bir çok sorunun çözülemediğini göstermiştir. Süreç, bu işi profesyonel olarak yapan firmalar ve STK’lar vasıtasıyla, istek ve talepler resmi makamlara yanıldıkça, Kat Mülkiyeti Kanunu’nda köklü değişimler yavaş da olsa gerçekleşecektir. Ancak tüm bunlar olurken, bina sakinlerini oluşturan kat malikleri veya kiracıların, bir kez dahi olsa, zaman içinde yapılan eklerle 80 maddeye yaklaşan Kat Mülkiyeti Kanunu'nu okumaları yaklaşık 45 dakikalarını alacaktır. Aynı şekilde, her binanın anayasası olan yönetim planları da yaklaşık 30 dakikada okunup anlaşılabilecek nitelikte olduğundan, bilinçli kat malikleri oluşacak ve herkes malına ve haklarına sahip çıkacağından kötü niyetlilere yer kalmayacaktır. Selam ve saygılarımla...


Murat ERDOĞAN

Profesyonel Yönetici Kat Mülkiyeti Bilirkişisi



Sitedeki değişikliklere bina yönetimi müdahale edilebilir mi?


Geri Dön