27 / 04 / 2024

Proje Beyaz gayrimenkule yol haritası çiziyor!

Proje Beyaz gayrimenkule yol haritası çiziyor!

Gayrimenkul üretmenin yanı sıra üretilecek olan gayrimenkulün çeşidinin belirlenmesi, inşaat süreci ve sonrasında verilecek hizmetlerin planlanması da yatırımın başarısının olmazsa olmazlarından. Proje Beyaz da sektöre hizmet veriyor...



Gayrimenkul sektöründe yaşanan gelişim, bu sektöre olan yatırımları da hızlandırıyor. Gayrimenkul üretmenin yanı sıra üretilecek olan gayrimenkulün çeşidinin belirlenmesi, inşaat süreci ve sonrasında verilecek hizmetlerin planlanması da yatırımın başarısının olmazsa olmazlarından. Proje Beyaz da gayrimenkul sektörüne proje geliştirmeden marka yönetimine kadar hizmetler veriyor. 


Gayrimenkul sektöründe son yıllarda birbiri ardına konut, ofis, AVM projeleri yükseliyor. Bu projelenil bir kısmı başarılı olup prim yaparken bir kısmı da başarıyı bir tûrlıı yakalayamıyor. İşte bu noktada gayrimenkul projesinin doğru yerde, doğrıı şekilde planlanıp planlanmadığı sorusu akla geliyor. Gayrimenkul danışmanlığında A'dan Z'ye hizmet veren Projebeyaz Danışmanlık da 2006 yılından bu yana sektörde faaliyet gösteren bir şirket. 


Kurulduğu günden bugüne Kempiski Residences Astoria ve Kempinski Residence Bellevue olmak üzere TEM Avrupa Residence, Helis Beyaz Ofis, Helis Metro Ofis, Miracle Residence, Esas Aeropark gibi çok önemli projelerde çözüm ortağı oldu. Doğan Holding ve Doğuş Yayıncılık gibi Türkiye'nin güçlü firmalarına hizmetler vermesi ile de dikkat çekiyor. 

Bireysel yatırımcıların, iş adamlarının, sanat ve spor çevrelerinden kişilerin mülklerinin de temsilciliklerini yapan şirket bu faaliyetleri ile sektördeki firmalardan ayrışıyor. 


Proje Beyaz Yönetim Kurulu Başkanı Murat Uzun ile çalışmalarını konuştuk. Gayrimenkul sektörüne 360 derece gayrimenkul danışmanlık hizmeti verdiklerini söyleyen Uzun, sorularımıza şu yanıtlan verdi: 


Gayrimenkul sektöründe 360 derece danışmanlık hizmeti veriyorsunuz. Bunun açılımı nedir? 


Türkiye'nin önde gelen inşaat firmalarına proje danışmanlığı, pazarlama, satış, tanıtım ve tesis yönetimi gibi hizmetler veren bir gayrimenkul danışmanlık firmasıyız. Türkiye'de 360 derece danışmanlık hizmeti veren tek şirketiz.


Bu işe nasıl girdiniz? 


Aileden sanayiciyiz ama asıl iş kolumuzu açıklamıyorum çünkü bu işin önüne geçmesini istemiyorum. Kişisel mal varlığımı değerlendirmek için gayrimenkul sektörüyle tanıştım. Sektördeki potansiyeli görünce iş haline getirdim. 



Şimdiye kadar kimlere hizmet verdiniz? 


Kempiski Residences Astoria ve Kempinski Residence Bellevue olmak üzere TEM Avrupa Residence, Helis Beyaz Ofis, Helis Metro Ofis, Miracle Residence, Esas Aeropark gibi çok önemli projelerin çözüm ortağı olduk. Bununla birlikte Doğan Holding ve Doğuş Yayıncılık gibi Türkiye'nin güçlü firmalarına da hizmet verdik, veriyoruz. 



Ne kadarlık proje yönettiniz? 

Şimdiye kadar yaklaşık 2 milyar dolarlık, 1 milyon m2'ye yakın projeye danışmanlık hizmeti verdik. 


Özel hizmetlerinizden de bahsedebilir misiniz? 

Ayrıca bireysel yatırımcıların, iş adamlarının, sanat ve spor çevrelerinden olan kişilerin mülklerinin de temsilciliklerini yapıyoruz. 


Mütekabiliyet Yasası'nın ardından ne gibi değişimler gözlemliyorsunuz? 


Türkiye'de fiyaüar yukarılara doğru gitmeye başladı. Önceden Ruslar ve Avrupalılar Akdeniz ve Ege sahillerinden konut alırlardı ancak son dönemde İstanbul'da ticari ofislere bakmaya başladılar. Batıdan gelen yatırımcılar kendileri için ofis satın almaya başladılar. Çünkü Türkiye'de ofis açıp bölge faaliyetlerini Türkiye üzerinden yönetiyorlar. 


Nerelerde ofis alıyorlar? 


Örneğin Pendik'te faaliyet gösteren Helis Beyaz Ofis'te yabancı oranı yıızdc 38 civarında. Levent'te bu oran yüzde 50'ler seviyesine çıkıyor. Astoria'da yabancı oranı yüzde 50'ler seviyesinde. Halta bunların büyük bİ£ kısmı Avrupalı yatırımcılardan oluşuyor. 


2013 yılında en çok hangi ülkelerden yabancı yatırımcılar geldi? 


2012 ve 2013 yıllarında Ortadoğulu ve İranlı yatırımcılar Türkiye'den ofis almaya geldiler. Oysa 2010 yılında Türkmenistan, Azerbaycan ve Kazakistan'dan yatırımcılar ofis için geliyorlardı ama onların sayısı bu yıl çok azaldı. Bunun beli bir sebebi yık trend işi. 


Yabancıların beklentileri neler peki? 


Projelerden kalite ve zengin sosyal donatı bekliyorlar. Kent merkezine yakınlık ve ulaşım kolaylığı da aranan özellikler. 


Yabancıya satışta doğru bir yol izleniyor mu? 


Yabancılara satış çok hassas bir konu. Bu konuda bence bireysel yatırımcılara ve burada sürekli kalmak üzere yatırım yapan yatırımcılara satış yapılmalı. Çünkü blok satışlar bir süre sonra satılıp çıkılabilecek satışlar oluyor. Bu da sıcak para gibi bir anda gelip bir anda gitme riskini taşıyor... 


Geçtiğimiz haftalarda katıldığınız Dubai Cityscape Global Fuarı nasıl geçti? 


Dubai'de düzenlenen dünyanın en önemli gayrimenkul etkinliklerinden Cityscape Global Fuarı'nda yabancı yatırımcıların büyük ilgisiyle karşılanıyor. Avrupa'daki ilk Trump Projesi olan 'Trump Tovvers İstanbul' projesini ayrı bir stantta tanıttık. Astoria Kempinski, Çengelköy Park, Bayramoğlu Residence, Helis Metro Ofis, Metrovvin Tovver, Bodrum Golf Residence ve Marmara Room gibi pek çok projeyi gayrimenkul yatırımcılarının beğenisine sunduk. Fuarda yabancı yatırımcılardan gördüğümüz yoğun ilgi bizi memnun etti. 



Levent Gökmen Değirmenciler / EKONOMİST


Geri Dön