19 / 11 / 2024

Türk müteahhitleri 2023 vizyonunu ve yol haritasını belirledi!

Türk müteahhitleri 2023 vizyonunu ve yol haritasını belirledi!

ENR Dergisi tarafından her yıl yayınlanan Dünyanın En Büyük 225 Uluslararası Müteahhidi listesinde 2010 yılında 33 firma ile yer alan ve bu sayı itibariyle çin 'den sonra ikinciliğini koruyan Türk müteahhitlik sektörü '2023 Vizyonu'nu ve 'Yol Haritası'nı




ENR (Engineering News Record) Dergisi tarafından her yıl yayınlanan “Dünyanın En Büyük 225 Uluslararası Müteahhidi ” listesinde 2010 yılında 33 firma ile yer alan ve bu sayı itibariyle çin 'den sonra ikinciliğini koruyan Türk müteahhitlik sektörü “2023 Vizyonu ”nu ve “Yol Haritası ”nı belirledi.

2010 yılı sonu itibarı ile, Türk müteahhitlerin faaliyet gösterdikleri ülke sayısı 89, yurtdışında gerçekleştirdikleri proje sayısı 5910, bu projelerin toplam tutarı ise 187.6 milyar ABD Doları olarak gerçekleşti.

Başarı grafiğindeki hızlı yükseliş bir yandan yeni yol haritası ve geniş tabanlı iş birliği ihtiyacını, diğer yandan yeni yöntemleri beraberinde getirdi. TMB Sektörde bir ilke imza atarak, konu ile ilgili iddia sahiplerinin hem geleceğin tasarımında hem de o tasarımın hayata geçirilmesi sürecinde aktif rol almalarını sağlayan katılımlı bir çözüm üretme yöntemi olan Arama ve Karar Konferansları düzenledi. Doç. Dr.Oğuz Babüroğlu moderatörlüğünde “Türkiye Müteahhitler Birliği Taahhüt Sektörü 'nün Geleceğini Arıyor ” başlığı altında düzenlenen bu konferanslar sonunda belirlenen vizyon: “Türkiye Müteahhitler Birliği öncülüğünde, yurtiçinde yapılanmasını tamamlamış, dünya taahhüt sektöründe ağırlığı olan ve bölgesinde lider ‘Türk Müteahhitliği ' markasını oluşturmak ” oldu.

110 kişilik arama yolculuğu ortak aklın öncülüğünde vizyona, hedeflere, proje başlıklarına ve çözüm önerilerine dönüştü

Arama ve Karar Konferanslarının birincisi 2009 Nisan ayında, ikincisi ise 2010 Mayıs ayında gerçekleştirildi. Bu konferanslara aralarında sektörün ünlü duayenlerinin, üç farklı kuşaktan müteahhitlerin, profesyonel yöneticilerin, sektörle ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının üst düzey yöneticilerinin, akademisyenlerin, finans uzmanlarının, meslek kuruluşlarının ve medya temsilcilerinin yer aldığı 110 kişi katıldı. Arama ve Karar Konferanslarında oluşan birikimler ortaya konulan vizyon, bu vizyona giden yol haritası ve proje gruplarının önerileri de dahil olmak üzere TMB tarafından bir kitap halinde derlenerek kamuoyuna sunuldu.

40 yıllık uluslararası başarı öyküsü devam ediyor ve sınır tanımıyor …
 
Türk taahhüt sektörünün bu yeni vizyon ile çok daha iddialı hedeflere yöneldiğini söyleyen Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Erdal Eren, “1972 'de Libya 'daki Trablus limanın inşaatını üstlenerek yurtdışına açılmış olan Türk müteahhitlerin yaklaşık yarım asırlık bir geçmişe sahip olan uluslararası faaliyetleri çok zengin birikim ve deneyimlerin yanı sıra çok çetin özverileri de içeren görkemli bir başarı öyküsüdür. Sektörümüzün kalite ve verimlilik boyutlarıyla yeniden yapılanmasını, bunun için sektördeki paydaşlarımızla yakın işbirliği içerisinde olmayı, sorunlarımızın çözümlerini birlikte üretmeyi ve güçlerimizi onları hayata geçirmek için birleştirmeyi çok önemsemekteyiz. Bu bilinç, duyarlılık ve kararlılık içerisinde gerçekleştirdiğimiz “Türkiye Müteahhitler Birliği Taahhüt Sektörünün Geleceğini Arıyor ” konulu arama ve karar konferansları sonucunda ortaya konulan ortak akıl ürünlerinin sektörümüzün geleceğine ışık tutacağına inanıyorum. ” dedi.

2015 İş Hacmi : 50 milyar ABD Doları

Taahhüt sektörünün her açıdan masaya yatırıldığı Arama ve Karar Konferanslarında müteahhitlerin belirlediği hedefler arasında iddialı iş hacmi rakamları da yer alıyor. Yurtdışı müteahhitlikte 2015 yılı iş hacmi hedefi 50 milyar ABD Doları.

Sektörün Hedefleri

•  Yurtdışı ciroyu 100 milyar ABD Doları 'na, yurtiçi ciroyu 100 milyar ABD Doları 'na yükseltmek.
•  Dünyanın ilk 225 firması arasında 40 firma ile yer almak,
•  Yurtdışındaki hsılatın Türkiye 'ye dönüş miktarını 3 kat arttırmak,
•  Kayıtlı istihdamı çalışan nüfusun %12 'si düzeyine çıkarmak,
•  Beş tane EPC müteahhidi yaratmak,
•  Cirosu 1 milyar ABD Doları 'nın üstündeki Türk şirketlerini, bugünkü 2-3 sayısından minimum 10 'a çıkarmak,
•  Yurtiçinde PPP, YİD (BOT) vb. finans modellerinin uygulandığı toplam proje büyüklüğünü 10 yılda 5 kat arttırmak
•  Müşavirlik sektörünü geliştirmek ve Türk inşaat malzemelerinin kullanımının arttırmak
•  İşlerin %20 müşavirlik hizmetinin Türk firmalarınca yapılmasını sağlamak,
•  Gelişmiş ülke pazarlarına girmek,
•  Katma değeri yüksek, ileri teknoloji ve inovasyonu ön plana çıkaran, doğal kaynakları verimli kullanabilen projelerin üstlenilen işler içerisindeki payını en az %30 'a çıkarmak
•  Karın en az %1 'ini Ar-Ge harcamalarına ayırmak
•  Kurumsallaşmak, uluslararası kuruluşlar tarafından denetlenebilir, şeffaf mali yapıya ulaşmak, profesyonelleşmeyi arttırmak ve Türk inşaat şirketlerinin halka açılmasını sağlamak

şžimdi ne yapılacak

Konferanslarda oluşturulan proje gruplarınca geliştirilmiş olan önerileri hayata geçirecek çalışmalar şu başlıklar altında gerçekleştirilecektir : Sektörde Kurumsallaşma, İşbirlikleri ve Sektör İtibarının Geliştirilmesi; Yurtdışı Atılım, Markalaşma, Teşvikler ve Akreditasyon ; Yurtiçindeki şžehircilik Sorunları, Mevzuatın Geliştirilmesi ve Yap-Sat Sektörünün Düzenlenmesi ; Müşavirlik Sektörünün Geliştirilmesi ve Türk İnşaat Malzemelerinin Kullanımının Arttırılması, Altyapı İçin Alternatif Finansman Yöntemleri ve Beşeri Sermayenin Geliştirilmesi ve AR-GE.

Müteahhitlerin ‘Beyin Fırtınası ' Gelecek için Ne Diyor

•  Rekabet artmakta, sermaye kapasitesi ve finans kaynakları azalmakta, kar marjları düşmektedir. Bu gelişmeler sektörde iflaslara yol açabilecektir.

•  Pazarda faaliyetler ve hizmetler çeşitlenecek, işletmeciliğe geçiş hız kazanacaktır.

•  şžirket birleşmeleri ve ortaklıklar artacak, alternatif finans modelleri çerçevesinde farklı işbirliği ve ortaklık yapıları gelişecektir.

•  Kurumsallaşma, kalite ve şeffaflık artacak, insan kaynakları gelişecek, yeni mühendislik profili oluşacak, işletmeci-müteahhit tipi çoğalacaktır.

•  çevresel, ekonomik ve sosyal sürdürülebilirlik konuları önem kazanacaktır..

•  Mühendislik ve müşavirlik hizmetlerinin hacmi artacaktır.

•  Yabancı yatırımcılar gelecektir.

•  çin 'e ek olarak Hindistan da önemli bir rakip olacaktır.

•  Orta Doğu ve Afrika pazarları yükselecek, ekonomik güç batıdan doğuya kayacaktır.

•  FIDIC Kurallarının yurtiçindeki önemi ve kullanımı artacaktır.


Geri Dön