Sektörel

Proje gayrimenkul yatırım fonları ile ev sahibi olmak gibi alternatif finansman modelleri geliştirilmeli!

TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, konut sektöründe 10 milyon TL'den fazla fiyatlı evlerde hareket olmadığına dikkat çekti ve finansman konusunu işaret etti. İşte Maya'nın o açıklamaları...

Konut sektörünü ilgilendiren iki önemli veri geçtiğimiz günlerde peş peşe açıklandı. Önce Kasım 2024'e ilişkin konut fiyat endeksi, ardından da Kasım 2024 konut satış rakamları belli oldu. 

Resmi rakamlara göre, Konut Fiyat Endeksi, Kasım 2024'te bir önceki aya göre yüzde 2,8 oranında yükseldi ve 155,4 seviyesine ulaştı. 2023'ün aynı ayı ile karşılaştırıldığında da yüzde 29,4 oranında yükselen Konut Fiyat Endeksi, aynı dönemde reel şekilde yüzde 12,0 oranında düşüş gösterdi. 

Bunun yanı sıra konut satışlarında da artış yaşandı. TÜİK tarafından açıklanan Kasım 2024'e ilişkin konut satış rakamlarına göre de geçtiğimiz Kasım ayında konut satışları, 2023'ün aynı ayı ile karşılaştırıldığında yüzde 63,6 oranında arttı ve 153 bin 14 adet olarak gerçekleşti. 

Bu rakamların açıklanmasının ardından gözler, 2025 konut piyasasına çevrildi. Uzman isimler, peş peşe konut piyasası ile ilgili beklentilerini paylaştı. 

342,4 bin takipçili Araştırma Analisti İbrahim Ethem Afacan, https://x.com/ibrahim___ethem resmi X sosyal medya hesabından TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya'nın konut sektörü ile ilgili açıklamalarını paylaştı. 

TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya'nın Bloomberg Businessweek Türkiye'ye konuştuğunu belirten İbrahim Ethem Afacan, Maya'nın açıklamalarını şu şekilde aktardı:

"-Daha çok erişebilir fiyatlı (4-6 milyon₺ arası) olan konutlar tarafında bir talep canlılığı var. 10 milyon₺ üzerindeki konut piyasası çok hareketli değil.

- Kira fiyatları ise her zaman konut satış fiyatlarındaki artıştan altı ay ile bir yıl aralığında bir süreliğine geriden gelerek takip ediyor. Bunun temel nedeni de mevcut kira kontratlarının anlık olarak yenilenmemesi. 2025 yılında konut fiyatlarında artış oranının sınırlı olmasını bekliyorum. Bunun temel sebebi, erişilebilirliğin her geçen yıl daha da azalması. Kira rakamlarının ise enflasyona bağlı olarak bir süre daha konut fiyat endeksindeki artışın ve yıllık enflasyonun üzerinde seyredeceğini öngörüyorum.

- Arz tarafında son 5 yıla baktığımızda yeni alınan ruhsat sayılarının Türkiye’nin ihtiyacı olan 800 bin adet seviyesini sadece 2023’te aştığını görüyoruz. Bu durumun ortaya çıkmasında deprem sonrası alınan ruhsat etkisi kaynaklı olduğunu değerlendiriyorum. 2024 yılı için de yeni alınan yapı ruhsatlarında bir ivmelenme görmüyoruz.

- Konut finansmanı tarafında ise 2024’ün son 11 yılın en kötüsüydü. 2025 yılında konut finansmanı açısından en kötü geride kaldı. 2024’e göre daha iyi bir yıl olacak Tabii bunu belirtirken finansman olanakları kapsamında çok iyi bir yıl olacağını da düşünmediğimi belirtmek isterim. Şu anda konut finansmanının neredeyse tek kaynak sağlayıcısı banka konut kredileri ve bu oranlar önceki yıllara göre oldukça önemli seviyede artmış durumda. 2025 yılının proje gayrimenkul yatırım fonları ile ev sahibi olmak gibi alternatif finansman modellerini de piyasada görmeye başlayacağımız bir yıl olmasını ümit ediyorum. Her geçen yıl konuta erişmenin daha da güçleştiği bir dönemde finansmanda alternatif yollar bulmamızın artık zorunlu hale geldiğini düşünüyorum."

Gram altın, çeyrek altın, tam altın, gremse altın fiyatı kaç lira? 20 Aralık Cuma altın fiyatları!

Faizler yüzde 3’ün altına indi, konut kredisi kullanımı bir haftada 4 milyar TL arttı!

Yeni konut satışlarındaki artışa temkinli bakılmalı: Parası geçen yıl ödenen bir evin tapu devri yeni yapılmış olabilir!