Sektörel

Proje gayrimenkul yatırım fonları, yatırımcısına yüksek getiri sağlayabilir!

Prof. Dr. Ali Hepşen, bugünkü köşesinde gayrimenkul yatırım fonlarında yeni dönemi kaleme aldı ve yüksek getiri sağlanabileceğinin altını çizdi. 

17 Temmuz tarih ve 32604 sayılı Resmi Ga­zete’de yayımlanarak yürürlüğe alınan “Gayri­menkul Yatırım Fonlarına İlişkin Esaslar Teb­liği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ” kapsamında fon tarafında yeni bir döneme girilmiş olduç. Neo Portföy yönetim kurulu üyesi Bekir Yener Yıldırım, konu ile ilgili 'GYF 2.0' nitelendirmesinde bulundu. 

Dünya Gazetesi köşe yazarı Prof. Dr. Ali Hepşen, bugünkü köşesinde gayrimenkul yatırım fonlarında yeni dönemi kaleme aldı. 

Hepşen, "Tebliğ doğrultusunda bağımsız bölüm toplam brüt alanının yarısından fazlasının konut kullanımına ayrılmış olduğu bağımsız gayrimenkul değerleme kuruluşlarınca hazırlanacak bir rapor ile belirlenen gayrimenkul projelerine yatırım yapmak üzere fon kurulması mümkün duruma gelmiş oldu" açıklamasında bulundu. 

TEBLİĞDE YER ALAN ÖNEMLİ DETAYLAR

Prof. Dr. Ali Hepşen, "Kurulacak fon yapısı için toplam kullanım alanının metrekare bazında yarısından çoğu konut nitelikli bağımsız bölümlerden meydana gelecek projeleri kapsaması şeklinde bir düzenleme daha sağlıklı olur" önerisini geçtiğimiz günlerde gündeme getirmişti. 

Tebliğ’in 15nci maddesinin g fıkrası uyarınca portföye alınabilecek varlıklar karşılığında katılma payı satışı ve iadesinin ayni olarak yapılmasına imkan sunulmasının projeden konut edindirmeyi hedefler nitelikte bir düzenlemenin karşımızda olduğunu gösterdiğine dikkat çeken Hepşen, "Bu açıdan erişilebilirlik sorununa çözüm özelinde düşünülmüş bir düzenleme olmakla birlikte; bunun mutlak bir çözüm olmadığını, uzun vadede bir başlangıç olarak değerlendirmesi gerektiğini belirtirsek yanlış olmaz" dedi.

Hepşen, bu kapsamda kısa vadede 1+1, 2+1 gibi küçük metreka­reli merkezi lokasyonda proje üreten ve yatı­rımcı odaklı satış yapmayı hedefleyen geliştir­me firmalarına finansman anlamında avantaj sunacağının altını çizdi. 

Prof. Dr. Ali Hepşen,  konut arzının üretimle, üretiminde konut maliyeti ve arsa tedarikiyle ilişkili olduğunu; görünür gelecekte gerek kurdaki olası artışa bağlı üretim maliyetlerinin daha da yükselecek olması, gerekse de arsa bulunabilirliğindeki zorluklar arzda proje GYF’lere bağlı şekilde beklendiği kadar hızlı bir tırmanışın oluşmayacağını dile getirdi. 

Sermaye Piyasası Kurulu'nun çok önemli düzenlemeyi uygulamaya aldığını aktaran Hepşen, "Emek verenlere içten teşekkür etmek gerekiyor. Diğer yandan, proje gayrimenkul yatırım fonları, gayrimenkul piyasasında potansiyel şekilde yüksek getiri arayan ve belirli projelere yatırım yapmayı tercih eden yatırımcılar için cazip bir yatırım aracı olabilir" diye konuştu. 

Yatırım yapmadan önce projelerin detaylı bir şekilde incelenmesi ile risklerin değerlendirilmesinin önemli olduğunu vurgulayan Hepşen, akılcıl bir şekilde uygulamaya alınmasını umut ettiğini söyledi. 

İnşaat sektörünün 2025 rotası Irak!

Zeytinyağı fiyatları cep yakıyor! Son zamanlarda zeytinyağı piyasası durdurulamıyor...

Merkez Bankası temmuz ayı faiz kararını açıkladı! Politika faizi yüzde 50'de sabit tutuldu!