Projenin rantını proje yiyecek!
Orta Vadeli Program ile 3.havalimanı, 3.köprü gibi yatırımlar sonrasında oluşan ranttan projelerin pay alması için yapılan çalışmayı, iş ve siyaset dünyası nasıl değerlendiriyor?
Orta Vadeli Program ile hükümet lüks tüketimin caydırılması için önlem alacak, 3. köprü, 3. havaalanı gibi kamu yatırımları sonucu oluşacak ranttan yapılan projelerin faydalanmasına yönelik sistem kuracak.
2015-2017 yıllarına ilişkin Orta Vadeli Program yayımlandı. Buna göre yurtiçi tasarrufları artırmak amacıyla uluslararası yükümlülükler gözetilerek lüks veya ithalat yoğunluğu yüksek tüketim malları tespit edilerek caydırıcı vergilendirme yapılacak.
Program’ın “gelir politikası” bölümünde imar planı değişiklerine yönelik ne yapılacağı açık bir şekilde yer aldı. Programın 148. maddesinde, “İmar planı değişiklikleri ve kamu yatırımları sonucunda oluşacak gayrimenkul değer artışlarından kamunun pay almasını ve gayrimenkullerde değer artışına yol açacak bazı kamu yatırımlarına yararlanıcıların katkıda bulunmasını sağlayacak bir sistem geliştirilecektir” denildi.
Bu durumda 3. havaalanı, 3. köprü gibi kamu yatırımları sonucunda yakınında evi, arsası olanların yani bu değer artışından yararlananların katkıda bulunmasını sağlayacak bir sistem kurulacak. Gelir politikasında ayrıca yerel yönetimlerin öz gelirleri ve ekonomik amaçlar gözetilerek artırılacak, emlak vergi sistemi gözden geçirilerek yerel vergilerin genel vergi sistemine uyumunun sağlanmasına öncelik verilecek. Kamu mali dengelerinin imkan verdiği ölçüde ekonomik faaliyetler üzerinde yük oluşturan işlem vergilerinde indirime gidilecek.
GARANTİLERE TAKİP
Borçlanma politikası çerçevesinde Kamu-Özel İşbirliği modeliyle gerçekleştirilenler de dahil olmak üzere kamu yatırımları kapsamında sağlanan garanti ve taahhütlerden kaynaklanan koşullu yükümlülüklerin borç stoku ve sürdürülebilirliği üzerinde oluşturabileceği risklerin izlenmesi ve yönetilmesi çalışmaları yapılacak.
Hisarcıklıoğlu: plan takvime bağlanmalı
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ‘işdünyasına yön verecek’ diye tarif ettiği, OVP ile hedeflenen konuların takvimlendirilip, belli bir plan çerçevesinde hayata geçirilmesini beklediklerini dile getirdi.
Çağlar: 2023’ten uzaklaştıracak
İTO Başkanı İbrahim Çağlar ise büyümeden yapılacak her fedakarlığın Türkiye’yi 2023 hedeflerinden uzaklaştıracağını belirterek Türkiye, bu oranların çok daha üzerinde büyüme potansiyeline sahip olduğunu söyledi.
Ayaydın: Bu programda işsizlik var
CHP İstanbul Milletvekili Aydın Ayaydın programın işlerin kötü gittiğini ortaya koyduğunu belirterek “OVP ile vatandaşlara üretimin düşük olacağı; işsizliğin artacağı, hayat pahalılığının artacağı bir Türkiye vaad ediliyor” dedi.
Oran: Ülkeyi güvenceye almıyor
CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran da yeni OVP’de de farklı bir ekonomi nosyonu ya da yeni dönemin risk ve şoklarına karşı ülkeyi güvenceye alacak, işlevsel, alternatif bir büyüme-kalkınma modeli ortaya konulmadığını belirtti.
Sarı: Oldukça iyimser hedefler!
CHP İstanbul Milletvekili Müslim Sarı OVP’nin gerçeklikten uzak olduğunu kaydederek hedeflerin ise iyimser olduğunu belirtti. Sarı şöyle konuştu: “Aslında sorun uygulanan ekonomik modelde. Ekonomide sorun yönetim değil model sorunu.”
Neşe Karanfil / Hürriyet