Radisson Hotel Group Türkiye'de 5 yılda 50 otele ulaşacak!
Yılmaz Yıldırımlar, dünyanın en büyük otelcilik zincirlerinden birinde çok büyük bir bölge ondan soruluyor. Koronavirüs problemine rağmen Türkiye için hedefleri çok büyük. "Türkiye'de neden beş yıl içinde 50 otelimiz, 10 bin odamız olmasın?" diyor...
Yılmaz Yıldırımlar'ın görev tanımı çok uzun: Radisson Hotel Group, Orta, Güney, Doğu Avrupa, Rusya ve Türkiye Bölge Başkanı. Dünyanın önde gelen otel markalarından biri olan Radisson'da adım adım yükselen Yıldırımlar, bu markaya ilk adımını 1995'te Viyana'da finans bölümünde attı. Para Dergisi'nden Özlem Kapar Bayburs'un haberine göre; o zamanlar finans alanında kariyer planı yapan Yıldırımlar, otelciliğin cazibesine kapılarak bugünle- Radisson Izmir re geldiğini söylüyor. Otelciliği 'mutlu bir is' olarak niteleyerek şöyle diyor: "Insanlar seyahat etmek ve farklı konaklama deneyimleri yaşamaktan mutlu oluyorlar; bu güzel enerji bana da geçiyor". İşinden çok keyif aldığını, çok değişik insanlarla bir araya gelme fırsatı bulduğunu anlatan Yıldırımlar, Radisson'daki kariyerini bu enerjiye borçlu olduğunu belirtiyor. Yıldırım, "Biz yatırımlarımızı uzun dönem için planlıyoruz. Türkiye pazarına çok güveniyoruz. Kısaca virüs planlarımızı etkilemez" diyor. Yıldırımlar'ın verdi- Rad ği bilgiye göre, Türkiye'de de gelecek beş yılda 50 otele kadar çıkmak isteyen bu dev markanın yatırımcılarla görüşmeleri devam ediyor. Firma, İstanbul'da iki, Bursa ve İzmir Aliağa'da birer olmak üzere dört yeni otelin açılışı için gün sayıyor. Yılmaz Yıldırımlar, Türkiye planlarını anlattı.
Radisson Hotel Group'u Türkiye'de şehir otelciliğinden tanıyoruz. Dünyadaki ve ülkemizdeki konumunuz nedir?
Radisson, dünya çapında yedi farkli otel markası ve bin 400'den fazla faal ve yapım aşamasındaki oteliyle dünyanın en büyük otel gruplarından biri. Sektöre Avrupa'nın kuzeyinde Isveç merkezli bir marka olarak SAS Havayolları ile girdi. Sonrasında bu Radisson SAS ve Radisson Blu olarak devam etti. Halihazırda geldiğimiz noktada en büyük ortağımız Çinli bir şirket olan HNA Group. Çin'deki otel portföyünün de birleşmesiyle dünyanın en büyük ikinci otelcilik zinciri olduk. Otelleri işletme şeklimiz bulunduğumuz coğrafyaya göre değişiyor. Amerika için franchise sistemi geçerli, Asya'da management ve franchise çalışıyoruz. Benim sorumlu olduğum bölgede ise karma bir sistem var. Sistem Avrupa'da ülkeden ülkeye göre de değişiyor. Örneğin, Almanya'da leasing (finansal kiralama) yapıyoruz. Türkiye'deki anlaşmalarımız ise management ve franchise şeklinde. Franchise sistemi Türkiye'de çok iyi çalışıyor. Şahsen otelleri kendimizin yönetmesini (management) daha çok seviyorum ama Türkiye'deki başarıyı da çok takdir ediyorum. Türkiye'deki 24 otelimizin 16 tanesi franchise iken, sekiz tanesini kendimiz yönetiyoruz.
Türkiye için hedeflerinizde neler var?
Türkiye'de altı tane yeni otel açıyoruz, bunlardan dört tanesi bu yıl hizmete girecek. İkisi İstanbul'da, biri İzmir Aliağa'da, diğeri Bursa'da. İstanbul'un kalbi Sultanahmet'teki yeni otelimiz açıldı ancak henüz Radisson markası altında hizmet vermeye başlamadı, yılın ikinci çeyreğinde başlayacak. Beyazıt'ta da yeni bir otel açacağız. İstanbul'da bu yıl açılacak Radisson Otelimiz 'RED' markamızla hizmet verecek ilk otelimiz olacak. Radisson RED, üst düzey, seçkin hizmet sunan, genç, canlı ve 24 saat hareketli bir otel markası. Avrupa ve Afrika'da örnekleri olan marka, seyahate çıkanların kendi tarzlarına uyarlayabilme şansına sahip olduğu, renkli, etkili, yeni nesil bir konsepte sahip; sadece gençlerin değil, genç kalanların da sevdiği ve seveceği özellikleri var. "Gelecek, bugün başladı!' RED otellerimiz bu sloganı yansıtıyor. Bu markamızın İstanbul'un ruhuna çok iyi uyacağını düşünüyoruz, Sultanahmet'ten sonra mutlaka başka RED'ler de olacaktır. 2021 planımızda ise Radisson Collection Bodrum'u açmak var. Bu da, Türkiye'deki ilk Collection' markamız olacak, Radisson Blu'dan daha üst düzey, daha sofistike, daha lüks bir marka bu. Lokasyon ve servisle ayrışacağız; fiyatlandırmamız da ona göre yüksek olacak. Yeni yatırımlarımız için gün sayıyoruz, çok heyecanlıyız.
Hedeflerinizde hangi şehirler var?
Türkiye'de neden beş sene içinde 50 otelimiz, 10 bin odamız olmasın? Antalya, Mersin, Konya, Kapadokya, Hatay, Gaziantep, Kars ve Van aklımızdan ilk geçen, bizi heyecanlandıran şehirler. Sadece dış değil iç turizme de hizmet vermek istiyoruz. Sürekli görüşme halindeyiz, pek çok yerel yatırımcıyla bir araya geliyoruz.
Radisson Hotel Group'un en başarılı senesi 2018 oldu, beş yıllık strateji planini hayata tam olarak geçirdiği ilk seneydi. 2019 da hedeflerimize ulaştığımız harika bir yıldı. İki sene üst üste güzel sonuçlar aldık. 2020'ye 'büyümeye devam' hedefiyle girdik, özellikle Rusya ve Türkiye için beklentilerimiz çok yüksekti.
Koronavirüs salgınına karşı ne gibi önlemler aldınız?
Tüm otellerimize yapılması gerekenlerin listesini yolladık, her misafiri iyi takip ediyoruz. Her yere dezenfektanlar koyduk. Personellerimizin çalışma şartların da, temizlikte ve hijyende çok daha titiz olduk. Şahsi olarak fikrim ise önceliğin "hassasiyet' olması yönünde.
Otelciler olarak öncelikle iki konuda tedbir alabiliriz; birincisi fiyatlandırmalarda daha esnek davranmak olabilir, açmadığınız kanallara odalarınızı açabilirsiniz. İkincisi de mümkün olduğu kadar giderlerinizi düşük tutmaya çalışabilirsiniz. Kısa vadede yapılabilecek tedbirler şimdilik bunlar.
Koronavirus nedeniyle ülkemizde açacağınız yeni otellerin durumunda nasıl bir değişiklik olacak?
Radisson Otel Grubu olarak Türkiye ile ilgili orta ve uzun vadeli planlarımız da herhangi bir değişiklik söz konusu değil. Radisson Hotel President Beyazıt ve Radisson Hotel Sultanahmet otellerimiz bilgisini vermiş olduğum gibi kısa bir süre içerisinde operasyona başlıyoruz.
Türkiye'ye yönelik planlarınızda revize yaptınız mı?
Otellerin açıldıkları günden itibaren yatırımcılara dönüş sağlaması bizim için önemli hedeflerimizden bir tanesi. Şu anda pazarlar çok dinamik ve değişim halinde. Tüm dünyada ve Türkiye'de yaşanan durumu ve süreci yakından takip ediyoruz.
Türk turizmcilerin dünyadaki konumu ve yükselişi hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizce başarının sırrı ne?
Turizm, uluslararası bir meslek dalı. Bu sektörde gittikçe artan sayıda Türk arkadaşımızı gördükçe gurur duyuyorum. Başarılı olmanın sihri işte böyle uluslararası bir ortamda çalışmaktan zevk alabilmek, sınırları kırabilmek, o hayatın getirdiği esnekliği sevebilmektir. İşte o zaman milliyetin bir önemi kalmıyor. Yani global düşünenler başarıyor. Hayatımızın çok büyük bir kısmını ya işte ya da uyuyarak geçiriyoruz. Ben, hem uyuyamayan hem de işinden zevk almayan insanlar için çok üzülüyorum. Yaptığınız işten zevk almıyorsanız belki başarılı olursunuz ama mutlu olamazsınız. Yaptığınız işi sevin! Klasik bir şey daha söyleyeyim: Çok çalışın, kendinizi geliştirin ve yanınızda çalışan başka insanları da geliştirin. Bir de mümkün olduğu kadar iletişim çemberinizi geniş tutun; sektör içinde ve dışında çok insan tanıyın, ilişkileriniz pozitif olsun. İletişimde tek bir sektörde kısıtlı kalmayın, etrafta çok zeki insanlar var, onlar tanımak sizi de geliştirecektir.
Radisson Hotel Group markaları
Radisson Radisson Blu
Radisson Collection
Radisson RED
Park Plaza
Park Inn by Radisson
Country Inn & Suites by Radisson