28 / 12 / 2024

Ramazan Bayramı'nda yola çıkacaklar dikkat!

Ramazan Bayramı'nda yola çıkacaklar dikkat!

Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF) Başkanı Fevzi Apaydın, bilhassa bu bayramda belli noktalarda araç yoğunluğunun normal günlere oranla 10 kat artış olacağını beklendiğini belirterek, uyarılarda bulundu




Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF) Başkanı Fevzi Apaydın, bilhassa bu bayramda belli noktalarda araç yoğunluğunun normal günlere oranla 10 kat artış olacağını beklendiğini belirterek, uyarılarda bulundu. Apaydın, “Yola 1-2 gün önceden trafiğin az olduğu saatlerde çıkmaya çalışın. Yorgun ve uykusuz yola çıkmayın. Mutlaka mola verin. Trafikte sabırlı olun, acele etmeyin. Bayramlarda artan trafik kazaları hepimizi üzüyor. Ama vatandaşımızın trafik kurallarına uyma konusunda sıkıntısı sürüyor.” dedi.


Bu yıl Ramazan bayram tatilinin cumartesi pazar ile birlikte 5 gün olduğunu ama yaz tatilinin ikinci ayağının başlangıcı olarak değerlendirilmesi gerektiğini söyleyen Fevzi Apaydın, şöyle devam etti: “Yollar çok kalabalık olacak. Geçen yıl Ramazan bayramı tatilinde 61 ölümlü, bin 785'i yaralamalı toplam bin 846 trafik kazası meydana geldi. Bu kazalarda 86 kişi hayatını kaybetti. 2012 yılı Ramazan Bayramı tatili (4 gün) ile 2013 yılı Ramazan Bayramı tatilinde (5 gün) meydana gelen trafik kazalarının gün başına düşen kaza ve ölü sayısının karşılaştırmasını yapabiliriz. Bir güne düşen ölümlü trafik kazası 2012 yılında 14 iken 2013 yılında 12’ye, ölü sayısı da 19 kişiden 17 kişiye düşüyor. Kaza sayısında yüzde 14, ölü sayısında ise yüzde 11 ülke genelinde azalma olması yeterli görülmemekle birlikte sevindiricidir. Olaylardan ders alıp kurallara uyan sürücülerimiz, bu bayramda trafik canavarına dikkat etsinler.”


“KAZALARIN ÖNLENMESİ KANUNLA OLMAZ”


Trafik kazalarındaki en büyük payın insana ait olduğunu belirten Apaydın, “Sorunun çözümünde, vatandaşlarımıza yönelik eğitim ve trafik bilincinin arttırılması çalışmaları çok önemli. 2013 yılında ölümlü yaralanmalı trafik kazasına neden olan toplam 183 bin 30 kusura bakıldığında kusurların yüzde 88,7’sinin sürücü, yüzde 9’unun yaya, yüzde 1’inin yol, yüzde 0,9’unun taşıt ve yüzde 0,4’ünün yolcu kaynaklı olduğu görüldü. Trafikte yer alan her sürücü, hatta yaya ve yolcuların da üzerine düşen sorumlulukları bulunuyor. Ancak sorunların toptan çözümü sadece kanun yapmakla olmuyor, bu kanunlara uygun davranışların kurumlar ve vatandaşlar tarafından da benimsenmesi gerekiyor. Son zamanlarda emniyet kemeri kullanımının vatandaşlar tarafından uygulandığını görüyoruz. Ölen insanlarımızın yüzde 16’sı 0-14 yaş grubundaki çocuklar olduğunu unutmayalım. Bu nedenle önde ve arka koltuklarda emniyet kemerini mutlaka kullanalım. Emniyet kemeri kullanımının hayat kurtardığını herkes bilmeli.” diye uyardı.


“BÖLÜNMÜŞ YOL UYGULAMASI KAZALARI AZALTTI”


Apaydın, “Ulaştırma Bakanlığı’nın gerçekleştirdiği yaklaşık 22 bin 254 kilometrelik bölünmüş yol uygulaması, karşılıklı çarpışmaları ortadan kaldırdığından, trafik kazalarında bazı kesimlerde yüzde 90’a varan azalmalara neden olmuştur. Trafik kazalarının oluşumunda en büyük pay, yüzde 88’den fazla bir oranla insan kusurudur.” açıklamasını yaptı.



Vatan





Geri Dön