04 / 05 / 2024

Ramazan öncesi gıdada zam yağmuru! Fiyatı en çok yükselen ürünler tek tek açıklandı! Lahana, limon, soğan...

Ramazan öncesi gıdada zam yağmuru! Fiyatı en çok yükselen ürünler tek tek açıklandı! Lahana, limon, soğan...

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 28 Şubat ile 17 Mart arasındaki market fiyatlarını değerlendirdi. Ramazan öncesi gıdada zam yağmuru! Fiyatı en çok yükselen ürünler tek tek açıklandı! Lahana, limon, soğan...



Sözcü Gazetesi'nde yer alan habere göre; TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, üreticilerin de yükselen maliyetler sebebiyle artan fiyatlardan yeterli geliri elde edemediğinin altını çizdi. Tüketicilerin de bu durumda pahalıya tüketmek zorunda kaldığını dile getiren Şemsi Bayraktar, açıklamasında "Başta depremler olmak üzere özellikle sel, kuraklık gibi doğal afet etkileriyle mücadele ettiğimiz bugünlerde, beklentimiz, bütün kesimlerin sorumlu davranması, artan talebin suistimal edilmemesi, tüketicilerin yeterli ve güvenilir gıdaya uygun fiyatla erişebilmesidir" ifadelerine yer verdi.

Ramazan öncesi gıdada zam yağmuru! Fiyatı en çok yükselen ürünler tek tek açıklandı! Lahana, limon, soğan...

Şemsi Bayraktar, 28 Şubat ile 17 Mart arasında geçen süreçte üreticiyle market arasındaki en fazla fiyat farkının yüzde 344,7 ile limonda kaydedildiğini açıkaldı. 

Limonun ardından üreticiyle market arasındaki en fazla fiyat farkının; yüzde 258,3 ile elma, yüzde 237,3 ile kuru üzüm, yüzde 217,2 ile marul, yüzde 210,3 ile kırmızı mercimek, yüzde 190,5 ile ıspanak olarak belirlendiğini aktaran Bayraktar, "Markette limon 4,4 kat, elma 3,6 kat, kuru üzüm 3,4 kat, marul 3,2 kat, kırmızı mercimek 3,1 kat pahalıya satıldı. Üreticide 3.50 TL olan limon 15.56 TL'ye, 5 lira olan elma 17.92 TL'ye, 25 lira olan kuru üzüm 84.32 TL'ye, 4.82 TL olan marul 15.29 TL'ye, 13.84 TL olan kırmızı mercimek 42.94 TL'ye, 5.64 TL olan ıspanak 16.39 TL'ye satıldı" açıklamasında bulundu.

Ramazan öncesi gıdada zam yağmuru! Fiyatı en çok yükselen ürünler tek tek açıklandı! Lahana, limon, soğan...

Aynı dönemde market fiyatlarına bakıldığında ise 39 ürünün 28’inde fiyat yükselişi kaydedildiğine dikkat çeken Bayraktar, 11 üründe düşüş olduğunu belirterek market fiyatlarını da tek tek sıraladı. 

Açıklanan son dakika verilerine göre; markette en çok fiyat yükselişi yüzde 25,9 ile lahanada kaydedildi. Lahanadaki fiyat artışını yüzde 15,1 ile yeşil soğan, yüzde 9 ile kuru soğan, yüzde 8,4 ile yeşil mercimek izledi. 

Marketlerde fiyatı en çok düşen ürün de yüzde 21,9 ile patlıcan olarak belirlendi. Patlıcandaki fiyat düşüşünü yüzde 20,4 ile domates, yüzde 19 ile karnabahar, yüzde 14,5 ile salatalık takip etti. 

Bayraktar üretici fiyatlarında ise bu süreçte 31 ürünün 12’sinde fiyatlarda azalma, 8'inde ise yükseliş olduğuna dikkat çekerek, 11 üründe ise fiyat değişimi olmadığının altını çizdi. 

Ramazan öncesi gıdada zam yağmuru! Fiyatı en çok yükselen ürünler tek tek açıklandı! Lahana, limon, soğan...

Açıklanan rakamlara göre; üreticide, havuç, elma, kuru fasulye, nohut, kırmızı mercimek, yeşil mercimek, pirinç, kuru kayısı, kuru üzüm, kuru incir ve Antep fıstığı fiyatlarında değişiklik yaşanmazken; fiyatı en çok gerileyen ürün yüzde 34,5 ile patlıcan olarak belirlendi. 

Patlıcandaki fiyat gerilemesini; yüzde 33,3 ile limon, yüzde 32,1 ile domates, yüzde 28 ile karnabahar, yüzde 22,5 ile patates, yüzde 20,9 ile kabak, yüzde 19,2 ile marul, yüzde 9,1 ile kuru soğan takip etti. 

Üreticide en fazla fiyat artışı yüzde 36,8 ile sivri biberde yaşanırken; sSivri biberdeki fiyat artışını yüzde 8,6 ile yumurta, yüzde 7,3 ile pırasa, yüzde 6,2 ile dana karkas, yüzde 5,9 ile yeşil soğan izledi. 

İftar menüleri cep yakıyor! 2023 iftar menülerini gören hayatının şokunu yaşıyor! İşte 2023 iftar menüsü fiyat listesi

Ramazan pidesi fiyatları açıklandı! 2023 Ramazan pidesi kaç lira? 

TOKİ İstanbul kuraları peş peşe çekiliyor! Esenler, Başakşehir, Tuzla, Silivri, Çatalca, Arnavutköy kura takvimi 2023!

Tahıl Koridoru buğday fiyatlarını düşürecek mi? Buğday, mısır, arpa hangi borsada kaç TL? 20 Mart 2023 fiyat listesi...


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön