28 / 04 / 2024

İstanbul'da fiyatı en çok artan ürünler açıklandı!

İstanbul'da fiyatı en çok artan ürünler açıklandı!

İstanbul'da eylül ayında fiyatı en çok yükselen ürün okulların açılmasının da etkisiyle defter oldu.  En büyük düşüş ise erikte görüldü. İşte detaylar...



Eylül ayında İstanbul'da okulların açılmasıyla birlikte, defterler fiyatlarını en fazla artıran ürünlerden biri oldu. İstanbul Ticaret Odası (İTO), eylül ayında perakende fiyatlarının en çok artan ve azalan ürünlerini açıkladı ve bu verilere göre, 242 üründen 166'sının fiyatı yükselirken, 15 üründe düşüş gözlendi ve 61 ürünün fiyatında ise değişiklik olmadı.

DEFTER FİYATLARI REKOR KIRDI

Eylül ayında, Kültür Eğitim ve Eğlence Harcamaları Grubu'nda yer alan defterler, fiyatlarındaki yüzde 98,94'lük artışla dikkat çekti. Defterleri, yüzde 94,72'lik artışla okul çantaları, yüzde 83,94'lük artışla mahkeme ve avukatlık ücretleri, yüzde 79,38'lik artışla okul kıyafetleri, yüzde 67,46'lık artışla kurs ve özel ders ücretleri takip etti. Ayrıca, yüzde 55,60 artışla eşofman ve yüzde 48,70 artışla çocuk ayakkabıları da fiyatları en fazla artan ürünler arasındaydı.

OKULLAR EYLÜL AYINDA AÇILMIŞTI

Defter, okul çantaları, okul kıyafetleri gibi ürünlerin fiyatlarındaki bu yükselişe Eylül ayında okulların açılması sebep oldu. Veliler okul ihtiyaçlarını giderebilmek alışveriş yapmak zorunda kalınca bu tarz ürünlere talep arttı. Bu durum da fiyatların yükselmesine sebep oldu. 1 Eylül 2023 Pazartesi günü okullar yeni eğitim ve öğretim yılına "merhaba" demişti. 

EN ÇOK ERİK FİYATI AZALDI!

Öte yandan, Eylül ayında fiyatı en fazla düşen ürün yüzde 16,46'lık bir azalışla Gıda Harcamaları Yaş Kuru Sebze ve Meyveler Alt Grubu'nda yer alan erik oldu. Erikleri, yüzde 14,63'lük düşüşle sivri biber, yüzde 8,36'lık düşüşle taze fasulye, yüzde 7,08'lik düşüşle soğan, yüzde 6,98'lik düşüşle yaş üzüm ve yüzde 5'lik düşüşle havlu izledi. Ayrıca, yüzde 4,76'lık düşüşle elbise de fiyatı en fazla düşen ürünler arasındaydı.

EYLÜL AYI ENFLASYON VERİLERİ YARIN AÇIKLANACAK!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), yarın eylül ayı enflasyon verilerini kamuoyuyla paylaşacak. Ağustos ayında Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), aylık bazda yüzde 9,09 artmış ve yıllık enflasyon yüzde 58,94 olarak kaydedilmişti. Şimdi ise ekonomistler, eylül ayında TÜFE'nin yüzde 5,0 artmasını bekliyorlar.

Eylül ayı enflasyon verileriyle ilgili yapılan beklenti anketi, 12 ekonomistin katılımıyla gerçekleşti. Ankete göre, ekonomistlerin eylül ayı için enflasyon beklentilerinin ortalaması yüzde 5,0 olarak belirlendi. Bu ankete katılan ekonomistlerin eylül ayı enflasyon tahminleri, en düşük yüzde 4,05 ve en yüksek yüzde 9,0 arasında çeşitlilik gösterdi.

Eylül ayı enflasyon beklentilerinin ortalamasına (yüzde 5,00) göre hesaplamalar yapılırsa, bir önceki ay yüzde 56,37 olan yıllık enflasyonun eylülde yüzde 61,91'e yükselmesi bekleniyor. Ayrıca, ekonomistlerin 2023 sonu enflasyon beklentisi de eylülde yüzde 65,50 olarak kaydedildi.

A101'den tuvalet kağıdına dev indirim: 8'li tuvalet kağıdı 39 TL'ye, 12'li tuvalet kağıdı 59 TL'ye düştü

Dikkat! Uzman isimler anlattı: İstanbul'da deprem riski yüksek

Bakan Özhaseki açıkladı: İstanbul'a özel kentsel dönüşüm

 


Geri Dön