22 / 12 / 2024

Dikkat! Uzman isimler anlattı: İstanbul'da deprem riski yüksek

Dikkat! Uzman isimler anlattı: İstanbul'da deprem riski yüksek

Antalya Büyükşehir Belediyesi, bilim insanlarının katılımıyla depremin etkilerini azaltmaya ve farkındalık oluşturmaya yönelik "Antalya Deprem Master Planı Konferansı" düzenledi. Konferans öncesinde vatandaşlar, deprem anında doğru davranışların sergilendiği simülasyon tırında bilgilendirildi.



Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, yaptığı konuşmada, depremlerin hafızalarda acı izler bıraktığını ve depremin değil, tedbirsizliğin ölüme yol açtığını vurguladı. Antalya'da depremin etkilerini azaltmak ve şehri dayanıklı hale getirmek amacıyla geçen yıl deprem master planı çalışmalarına başladıklarını belirten Böcek, halkın gönüllü katılımının bu süreçte önemli olduğunu ifade etti.

Boğaziçi Üniversitesi Deprem Mühendisliği Anabilim Dalı Onursal Profesörü Mustafa Erdik, "Deprem Riski ve Azaltımı" konulu sunumunda, dünya genelindeki depremlerin tarihçesini aktardı. Türkiye'nin dünyada deprem azaltımı konusunda çalışma yapan ilk üç ülke arasında yer aldığını belirten Erdik, 1900-2023 yılları arasında ülkede meydana gelen 114 yıkıcı depremde 14 milyon kişinin etkilendiğini, 650 bin konutun yıkıldığını ve 145 bin kişinin hayatını kaybettiğini söyledi.

İSTANBUL'DA DEPREM RİSKİ OLDUKÇA YÜKSEK

Deprem riskinin binalar üzerindeki ölçümlerini haritalar üzerinden anlatan Erdik, İstanbul'un deprem riskinin yüksek olduğunu vurgulayarak Antalya'da riskin düşük olmasına rağmen olası bir depremin ekonomik kaybının büyük olabileceğini ifade etti. Muhtemel bir depremde en yüksek zararın Korkuteli ilçesine gelebileceğini belirten Erdik, deprem sonrası can kayıpları ve tarihi mirasın kaybının geri dönülemez olduğunu söyledi.

"HATAY'DA RÖNESANS BİNALARI PROJE HATASINDAN YIKILMIŞTIR"


Yapıların deprem yönetmeliklerine uygun olması gerektiğini vurgulayan Erdik, risk azaltımının öncelikli hedefinin depremden sonra yerine konulamayacak varlıkların korunması olduğunu belirtti. Erdik, 6 Şubat'ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlere de değinerek, Hatay'da Rönesans tarzı binaların proje hatası nedeniyle yıkıldığını ve bu tür hataları engelleyecek bir yapı denetim sisteminin eksik olduğunu ifade etti.

Konferansta, Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Deprem Mühendisliği Araştırma Merkezi Üyesi Prof. Dr. Ahmet Cevdet Yalçıner, "Akdeniz'e Yönelik Tsunami Tehlikesi, Bilinçlendirme, Hazırlık ve Önlemler" başlıklı bir sunum gerçekleştirdi. Ayrıca, İstanbul Teknik Üniversitesi'nden Dr. Cem Demir de "Şubat 2023 Depremleri ve Deprem Karşısında Dayanıklı Yapılar için Öneriler" konulu bir sunum yaptı.

Bakan Özhaseki açıkladı: İstanbul'a özel kentsel dönüşüm

Bu kampanya kaçmaz! İster Toyota C-HR Hybrid'i 120 bin TL daha ucuza alabilirsiniz!

Ayçiçek yağında bomba indirim: Yetişen büyük indirimi kapacak!

 


 


Geri Dön