05 / 11 / 2024

İstanbul’da her yer yüksek binalarla dolmamalı!

İstanbul’da her yer yüksek binalarla dolmamalı!

Zeytinburnu Büyükyalı projesi hakkında bilgi veren Özak Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akbalık, "İstanbul’da her yer yüksek binalarla dolmamalı." dedi.




TURİZM, inşaat, enerji ve gayrimenkul sektörlerinde faaliyet gösteren Özak Holding, son dönemde özellikle gayrimenkul alanında atakta. Geçmişi tekstile dayanan ve tekstille büyüyen, halen dünya markalarına 100 milyon Euro’nun üzerinde ihracat yapan Özak Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akbalık’la Türkiye’nin en büyük gayrimenkul projesi olarak anılan İstanbul Zeytinburnu’ndaki Büyükyalı şantiyesinde buluştuk. Akbalık, hem turizm hem de gayrimenkul sektöründe yaşanan sıkıntıların geçici olduğu görüşünde...


İHRACAT 100 MİLYON EURO

* Özak Holding’in geçmişi tekstile dayanıyor. Bu büyüklüğe öncelikle tekstilde nasıl ulaşıldı?

- Malatyalı bir aileyiz. Özak Tekstili babam Cemal Özak 1984 yılında kurdu. Hazırgiyim sektöründe bundan 30 yıl öncesinde yenilikçi adımlar attık ve ihracat hamlesinin başlamasıyla işleri geliştirdik. Kuzey Afrika’ya kadar uzandık. Avrupa’daki birçok ünlü markanın üreticisi olduk. İstanbul, Malatya, Urfa’da üretimimiz var. Yıllık 7 milyon adeti bulan toplam 100 milyon Euro’luk ihracat yapıyoruz.


* Birçok tekstilci belli büyüklüğe geldikten sonra inşaat alanına giriyor. Bunun nedeni nedir?

- Ailemiz bireysel olarak arsa alıyordu. Kendi işlerimizi de inşaat şirketimize yaptırıyorduk. Tekstilde çok deneyim kazanmıştık. Zaman içinde kuvvetli bir arsa stoğumuz da oluşmuştu. 1995 yılında İnt-Er Yapı firmasıyla inşaat işine girdik. 2009 yılında Özak GYO çatısı altında topladık tüm yaptıklarımızı.


* İstanbul’un Türkiye’nin en büyük gayrimenkul projelerinden birini yapıyorsunuz. Şu dönemde alıcı buluyor mu?

- Doğru projeler buluyor. Ben tüm olumsuzluklara rağmen İstanbul’un moda ve finans başkenti olacağına inanıyorum.


Çünkü çevreye bakın başka bu potansiyelde olan şehir yok. Düzelecek. İstanbul her dönem cazip bir şehir. Şehircilik anlamında ihtiyaçlar farklılaştı.


POTANSİYELİMİZ VAR

* İstanbul’un her yeri şantiye oldu. İstanbul nereye kadar yükselecek, büyüyecek?

- İstanbul’un cazibesi diğer şehirlere göre daha fazla olarak sunduğu iş olanakları ve bu da nüfusun artmasına neden oluyor. İstanbul’un nüfusuna sahip olmayan ülkeler varken bir şehirde bu kadar insanın olması doğal olarak çeşitli sıkıntılar da doğuruyor. Hükümetin hedeflerinin başında üretim var ve doğru adımlarla üreten, üreterek büyüyen ve ekonomik anlamda hedeflerine ulaşabilecek potansiyelimiz var. İstanbul’da her yer yüksek binalarla dolmamalı. Haklısınız.


FİYATLAR DÜŞMÜYOR

* İstanbul’un en gözde caddelerinde evlerde, mağazalarda kiralık, satılık ilanları dikkatinizi çekiyordur... Fiyatlar düştü mü?

- Hayır. Ama artış da yok. Bizim Büyükyalı projesini yaptığımız bölge cazip yerlerden biri. Büyükyalı’da 1700 konut var, çok kalabalık olacak. Türkiye’nin en büyük gayrimenkul projesi burası. 4.5 milyar lira yatırım yapıyoruz. 2019 Haziran’da yaşam başlayacak.


* Yurtdışında hangi projeleri beğeniyorsunuz?

- Barselona, Madrid ve Hamburg ilk aklıma gelen şehirler. Çünkü bu şehirlerdeki kentsel dönüşüm örnek alınacak nitelikte. Ben Zeytinburnu’nu bu şehirlere benzetiyorum. Zeytinburnu’nun, Barselona, Madrid gibi kentlerdeki merkezler ile aynı avantajlara sahip olduğunu söyleyebilirim.


TURİZM ÇALIŞMALARINA DEVAM EDİYORUZ

Turizm alanındaki yatırımlar hakkında bilgi verir misiniz?

- 2004 yılında Aktay Otel İşletmeleri’ni kurduk. Firmanın Türk turizmine kazandırdığı ilk tesis, 2007 yılında Antalya Belek’te açılan beş yıldızlı, Ela Quality Resort Oteli açtık. 10 yılda 100’e yakın ödül aldık.


Turizm sektörü zor bir dönemden geçiyor. Siz ne kadar etkilendiniz?

- En kötü zamanlardan birini geçiriyoruz turizmde. Herkes gibi biz de etkilendik. Türkiye’nin başına gelenler hiçbir ülkenin başına gelmedi. Rus turistler şu an tam istediğimiz oranda değil, çünkü halen ülkelerinde bazı kısıtlamalar var. Biz Didim ve Demre ile ilgili turizm çalışmalarımıza devam ediyoruz. Çünkü hızla krizden çıkılacağını ve toparlanma yaşanacağını düşünüyoruz.


RAKAMLARLA ÖZAK HOLDİNG

- Özak Holding ve iştirakleri bünyesinde 5 bini aşkın çalışan bulunuyor.


- Özak Tekstl yaklaşık olarak 40 markaya üretim yapıyor ve 11 ülkeye ihracatı var. Yılda 7 milyon adet üretim yapıyor.


- Turizme bugüne kadar 150 milyon dolar yatırım yaptı.


- 2017 yılında Özak Global Holding geçen seneye göre yüzde 38 oranında büyümeyi ve 1 milyar liralık ciroya ulaşmayı hedefliyor.


AHMET AKBALIK KİMDİR?

Ahmet Akbalık 1971 İstanbul doğumlu. Liseden sonra çalışma hayatına 1985’te aile şirketi Özak Tekstil’ de başladı. 1991 yılında Özak Tekstil ve Konfeksiyon’un faaliyet göstermeye başlamasının ardından 1995 yılında İnt-Er Yapı’yı, 2005 yılında Aktay Otel İşletmeleri’ni, 2009 yılında Özak GYO’yu kurdu. 2009 yılında tüm şirketleri Özak Global Holding A.Ş. çatısı altında topladı. Türkiye İhracatçılar Meclisi ( TİM ) Başkan Vekilliği, Türkiye Hazır Giyim Sektör Başkanı, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu ( DEİK ) Yönetim Kurulu ve İcra Kurulu Üyeliği gibi çeşitli görevler üstlendi.


Hürriyet 


Geri Dön