29 / 04 / 2024

Ünal Karayer: Kayseri yüksek binalarla modernleşecek!

 Ünal Karayer: Kayseri yüksek binalarla modernleşecek!

Karayer Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Ünal Karayer, Kayseri’nin yüksek binalarla daha modern olacağını söylüyor.



Mimarinin, dünyada pek çok kentin imajına yaptığı katkı yadsınamaz. Dubai, örneğin... Kent mimarisinin Dubai’nin tanıtımına yaptığı katkılar düşünüldüğünde, benzer modellerin Anadolu kentlerine uygulanması, hem inşaat sektörüne hem de Türkiye ekonomisine değer katacaktır. Karayer Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Ünal Karayer de böyle düşünenlerden... Bugüne kadar Kayseri’de önemli projelerin altına imza attıklarım söyleyen Ünal Karayer, Kayseri’nin yüksek katlı yapılarla, daha modern bir görünüme kavuşacağını söylüyor.


Karayer Yapı'nın kuruluş öyküsünü anlatır mısınız?


Biz aile olarak uzun yıllardır inşaat sektörünün içerisinde faaliyet gösteriyoruz.1986 yılından bugüne kadar, gerek taahhüt gerekse özel projeler içerisinde yer alarak inşaat sektöründe çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Şu anda yine memleketimiz Kayseri’nin farklı bölgelerinde projeler hayata geçiriyoruz ve bunu da bölge halkımızın hizmetine sunuyoruz.


Bize gerçekleştirdiğiniz projelerinizden bahseder misiniz?


Karayer Yapı olarak bugüne kadar binlerce aileyi ev sahibi yaptık. Karayer yapı olarak, Kayseri’de gerek mimarisi gerekse kalitesiyle bölgemizde örnek oluşturacak projeleri hayata geçirdik. Biz bölge halkını çok iyi tanıyoruz. Onların ihtiyaç ve gereksinimlerini çok iyi biliyoruz. Bu doğrultuda projelerimizi hazırlıyor ve uygulamaya geçirip, onların beğenisine sunuyoruz. Sahiplerine teslim ettiğimiz projelerimize baktığımızda, mimari özellikleri itibariyle gelişen ve değişen Kayseri'nin kent dokusuna katkı sağlayacak niteliktedir.Dönüp baktığımızda bizim projelerimiz içerisinde ev sahibi olan insanlarımızın mutluluğu halen ilk günkü gibi sürüyor. Yıllar önce yaptığımız binaların dahi yapısı, çizgileri günümüz modasına, geleceğin trendlerine uygun nitelikte.


Şu an yapımı devam eden projeleriniz ne aşamada?


Bizler Karayer Yapı olarak hızımızı kesmeden yatırımlarımıza devam ediyoruz. Biz işimizi seviyoruz ve işimizin ticari boyutunun yanında manevi hazzını, insanları ev sahibi yapmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Her ne kadar piyasada yüksek sesle konuşulmasa da bir durgunluk var ama biz yine de proje geliştirmeye ve bunları hayata geçirmeye devam ediyoruz. 2011 yılını biz dolu dolu geçirdik. Aynı şekilde 2012 yılının da hem bizim için hem de bölge ekonomisi için iyi geçmesini istiyoruz. Şu an başlayacak olanlarla birlikte, çalışmaları devam eden toplam 8 şantiyemiz var. Bunların bir kısmı kaba inşaat, bir kısmı da temel aşamasında... Şantiyelerimizde inşaat çalışmaları aynı anda hızlı bir şekilde ilerliyor. Tüm bunları bitirdiğimizde 250’ye yakın kişiyi daha ev sahibi yapmanın mutluluğunu ve gururunu yaşayacağız.


Bir inşaat şirketini başarılı kılan faktörler nelerdir?


İşiniz ile ilgili olarak belirlediğiniz öncelikler sizi ya çok başarıya götürür ya da başarısızlıklara mahkum eder. Ben bir işadamı olarak işimde birinci sıraya hiçbir zaman para kelimesini koymadım. İllaki ticarette para kazanma amacı vardır. Sonuçta ticaretteki başarınızla, hem istihdam yaratıyorsunuz hem katma değer oluşturuyorsunuz. Vergi veriyorsunuz, bölgenin ve ülkenin kalkınmasına destek oluyorsunuz.


Ama para kazanmayı birinci sıraya koyarsanız, o zaman bazı şeylerden ödün vermeye başlıyorsunuz. Ya kalitenizden ya da inşaatta kullandığınız malzemenizden başka diğer maliyet kalemlerinden bir şekilde karı artıracak çözüm yolları üretirsiniz. Bu ilk başta para kazandırsa da aslında bir şirket için sonun başlangıcı oluyor. Bölgemizde parayı ana hedef haline getiren şirketlerin mevcudiyetlerini devam ettiremediklerini, ne yazık ki ticaret hayatlarını üzücü bir şekilde sona erdirip, yüzlerce insanı mağdur ettikleri örneklerle dolu.


Projelerinizi hayata geçirirken neleri referans alıyorsunuz?


Biz müşterilerimize sadece bir ev satmıyoruz. Aynı zamanda gelecekte de aileleriyle huzur içinde yaşayabilecekleri yaşam alanlarını hizmetlerine sunuyoruz. Onların sadece barınma ihtiyacını gidermenin yanında, onların mutlu olabilecekleri, hayatlarına kalite ve değer katacakları alanları oluşturuyoruz.


Biz empati yapıyoruz. Bir projeyi daha ilk taslak haline iken ‘neden bu projeden ev almalıyız?’ veya ‘bu projede neler olursa ben mutlu, huzurlu olurum?’ gibi çeşitli soruları önce kendimize soruyoruz. Sonra projenin ana hatlarını oluşturup, ulusal ve uluslararası trendleri de gözlemleyerek, yeni gelişmeleri tecrübelerimizle harmanlayarak projemizi oluşturuyoruz.


Sonrasında da düşündüklerinizi kaliteli malzeme ve kaliteli işçilikle bir araya getirip projeye uygun hale getiriyoruz. Bu konuda da şirketimiz çok büyük bir tecrübeye sahip.


Sahip olduğumuz bu özellikler, bize düşündüklerimizi hatasız bir şekilde uygulama fırsatı veriyor. Bizler zirveyi hedef değil, temel alıyoruz. Biz kendi standartlarımızı oluşturduk. Firmamızı belli bir misyonda yönetiyoruz.


İnşaat sektörünün içinde bulunduğu durumu nasıl değerlendiriyorsunuz?


İnşaat sektörü, istikrar ve güven ortamında büyür. Eğer bir ülkede istikrar yoksa o ülkede inşaat sektörünün büyümesi ve ekonomiye katkı sağlaması çok zor. Ülkemizde hüküm süren güven ortamında bizler yatırım yapmaktan korkmuyoruz.


Bunun yanında vatandaş da harcama yapmaktan korkmuyor. Hal böyle olunca da ekonomide bir canlılık ve hareketlilik oluyor. Bugün hükümetimizin yakaladığı başarı, oluşturduğu güven ve istikrar ortamı, hem sektörümüzün hem de ülke ekonomimizin büyümesini sağladı.


İnşaat sektörü Kayseri'de ne durumda?


İçinde bulunduğumuz güven ortamı Kayseri’ye olumlu bir şekilde yansıdı ve şehrimizde inşaat sektörü de çok büyüdü. Yeni projelerle birlikte Kayseri çok modern ve planlı bir kent halini aldı. Yerel yönetimlerimiz de bu doğrultuda çok iyi ve planlı çalışıyorlar. Bizler inşaat sektöründe faaliyet gösteren iş adamları olarak, gerçekleştirdiğimiz projeler ile ilimizin daha modern bir görünüme kavuşmasını istiyoruz. Malumunuz çoğu kentler büyük ve yüksek katlı yapıları ile ünlüdür. Bizler Kayseri’ye çok katlı yüksek yapıların değer katacağını düşünüyoruz. Kayseri gibi ticaret hacmi büyük olan, ulusal ve uluslar arası şirketleri ve markaları olan bir şehre, çok katlı yapıların daha uygun olacağını düşünüyoruz. Bu anlamda gerekli düzenlemeler yapılır ve destekler olursa, bizim gibi inşaat firmaları bu işe el atar ve Kayserimizi daha güzel hale getiririz. 

İŞ & YAŞAM


Geri Dön