28 / 04 / 2024

DEÜ'lü jeofizikçilerden deprem ön raporu: Adıyaman, Malatya, Gaziantep'te deprem riski yüksek!

DEÜ'lü jeofizikçilerden deprem ön raporu: Adıyaman, Malatya, Gaziantep'te deprem riski yüksek!

Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü öğretim üyelerince hazırlanan ön raporda, Adıyaman, Malatya ve çevresi ile Gaziantep ve çevresinde deprem riskinin yüksek olduğunun altını çizdi. İşte ayrıntılar...



Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü öğretim üyelerince hazırlanan, Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlere yönelik iki bölümden meydana gelen ön değerleme raporunda, Yer Fiziği Ana Bilim Dalı öğretim üyelerinin depremlerin sebep olduğu yüzey deformasyonları ile ilgili bulgular aktarıldı. Raporda, Sismoloji Ana Bilim Dalı öğretim üyelerinin değerlendirmeleri de yer aldı. 

Açıklamada görüşleri paylaşılan Jeofizik Mühendisliği Bölümü Yer Fiziği Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Oya Ankaya Pamukçu, Küresel Konum Belirleme Sistemi (GNSS) verilerine göre depremlerden sonra bölgede ciddi yüzey hareketliliklerinin gözlemlendiğine dikkat çekti. 

DEÜ lü jeofizikçilerden deprem ön raporu: Adıyaman, Malatya, Gaziantep te deprem riski yüksek!

Açıklamasında "Kahramanmaraş, Hatay, Osmaniye, Malatya ve Elazığ'daki GNSS istasyonlarının güneybatıya doğru, Kahramanmaraş Ekinözü,  Adana  Feke, Adana Tufanbeyli'deki istasyonların kuzeybatıya doğru, Gaziantep ve Kilis'teki istasyonların kuzeydoğuya doğru, Adıyaman'daki istasyonun ise güneydoğuya doğru hareket ettiği gözlemlendi" ifadelerine yer veren Pamukçu, GNSS istasyonlarında depremin etkisiyle kalıcı deformasyon yaşandığının da altını çizdi. 

İşte rapor ile ilgili tüm ayrıntılar...


Geri Dön