12 / 05 / 2024

DEÜ'lü jeofizikçilerden deprem ön raporu: Adıyaman, Malatya, Gaziantep'te deprem riski yüksek!

DEÜ'lü jeofizikçilerden deprem ön raporu: Adıyaman, Malatya, Gaziantep'te deprem riski yüksek!

Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü öğretim üyelerince hazırlanan ön raporda, Adıyaman, Malatya ve çevresi ile Gaziantep ve çevresinde deprem riskinin yüksek olduğunun altını çizdi. İşte ayrıntılar...



Jeofizik Mühendisliği Bölümü Yer Fiziği Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Oya Ankaya Pamukçu, konu ile ilgili yaptığı açıklamasında "Bir başka deyişle depremin etkisinin ortadan kalkmasıyla hareket eden noktalar ilk konumlarına dönmemiş, bölge kalıcı deformasyona uğramıştır. 6 Şubat 2023 tarihinde yaşanan 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin GNSS zaman serilerindeki değişimlerin gözlemlenmesiyle geniş bir bölgede etkili olduğu belirlenmiştir" ifadelerine yer verdi. 

Pazarcık depremine ait Coulomb gerilim analizinden elde edilen sonuçlardan gerilimin azaldığı ve yükseldiği alanları incelediklerini dile getiren Pamukçu, bu analiz sonuçlarından yola çıkarak kuzeydoğuda Adıyaman, Malatya ve çevresi ile güneybatıda Gaziantep ve çevresinde deprem riskinin yüksek olduğuna dikkat çekti. 

DEÜ lü jeofizikçilerden deprem ön raporu: Adıyaman, Malatya, Gaziantep te deprem riski yüksek!

Sismoloji Ana Bilim Dalı öğretim üyelerinin hazırladığı raporun ikinci kısmında da  Sakarya Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen deprem gerilme modellemesi kapsamında, 20 Şubat tarihindeki 6,4 büyüklüğündeki depremden sonra Adana, Kıbrıs Adası'nın kuzeydoğusu, İskenderun Körfezi ile Ölüdeniz fay zonu boyunca gerilim yükselişi olduğuna, bölgenin kuzeydoğusundaki Malatya ve Elazığ çevresinde de gerilme birikiminin görüldüğüne vurgu yapıldı. 

Bakan Kurum açıkladı: Her şehre özel konutlar inşa edilecek!

Kahramanmaraş depremlerinin Türkiye'ye maliyeti 50 milyar doları aşacak!

Çelik sektöründen son dakika açıklaması: Deprem konutları için yeterli demir var!


Geri Dön