29 / 04 / 2024

Rant vergisi ne demek?

Rant vergisi ne demek?

Taşınmaz mallar üzerinden gelir elde edilmesi sonucunda, "Rant vergisi" için çalışmalar yapılmaya başlandı. Peki, rant vergisi ne demek? Rant vergisi ne zaman ve nasıl ödenecek?



Rant vergisi ne demek?

Rant, Bir mal ya da paranın, belirli bir süre içinde emek verilmeden sağladığı gelire deniyor. Gayrimenkullerin üzerinden gelir elde edilmesi sonucunda, "Rant vergisi" için çalışmalar yapılmaya başlandı.


Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz'ın yaptığı açıklamaya göre, imar değişikliği nedeniyle değeri artan bir gayrimenkul için artan değerin bir kısmı vergi olarak ödenecek. 


“Kentsel rantların daha fazla kamuyla paylaşılması için çalışma yapılıyor. Mesela bir eviniz var ve imar değişikliği nedeniyle değeri 100 bin TL’den 200 bin TL’ye çıktı. Bu artan değerin bir kısmı şeffaf kurallar çerçevesinde kamuyla paylaşılmalı. Bu hem kamu için yeni kaynak, hem de adil bir düzenleme olur.” 


Uzun bir süredir gündemden düşmeyen gayrimenkul değer artışlarından kamunun pay almasını amaçlayan rant vergisi; 2015-2017 dönemini kapsayan Orta Vadeli Program kapsamında resmiyet kazandı. 


Rant vergisinin, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca İmar Kanunu’nda yapılacak bir değişiklikle yürürlüğe gimesi için çalışmalar yapılıyor.


Değer artış payı adı verilecek olan rant vergisi hakkında Çevre Bakanlığı’nın yaptığı çalışmaya göre, gayrimenkul değerinin artması halinde, artışa konu değerin yüzde 45’i kamuya ‘değer artış payı’ olarak ödenecek.


Hesaplanan tutarın yüzde 30’u Çevre Bakanlığı’na, yüzde 70’i plan değişikliğini onaylayan ilgili idareye aktarılacak. 



Rant vergisi neden ödenir?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön