28 / 04 / 2024

Rayiç bedel hesaplama ve sorgulama nasıl yapılır?

Rayiç bedel hesaplama ve sorgulama nasıl yapılır?

Mal alım-satım yaparken ortaya çıkan önemli bir yere sahip olan rayiç bedel nedir? Rayiç bedel hesaplama ve sorgulama nasıl yapılır? İşte merak edilen soruların yanıtları...



Belli bir birikim sahibi olunduktan sonra herkesin hayali başlarını sokabilecekleri bir konut, ya da arsa, arazi alalım ileriki zamanlarda değerlenir düşüncesidir.

Sabah gazetesinde yer alan habere göre, taşınmaz bir mala sahip olanları veya olacaklarını yakından ilgilendiren, özellikle de o mal ile alım satım yaptıkları dönemde gündem konusu olan en önemli unsurlardan biri de rayiç bedeldir. Taşınmaz malların, (ev, konut, arsa, arazi, vs.) güncel piyasa koşullarına ya da arz-talep isteklerine göre seneden seneye değişiklik gösteren değere rayiç bedel denir. Kısaca gayrimenkulün günümüz piyasasındaki alım-satım değeridir. Peki mal alım-satım yaparken ortaya çıkan önemli bir yere sahip olan rayiç bedel nedir? Rayiç bedel hesaplama ve sorgulama nasıl yapılır? İşte merak edilen soruların cevapları...

Arz talep dengesinin bir sonucu olan rayiç bedel, alınan gayrimenkulün mesafe uzaklığına göre hesaplaması yapılır. Rayiç bedel Bakan Berat Albayrak'ın açıkladığı Yeni Ekonomi Programı ile beraber gündeme geldi. Bir taşınmaz alırken karşımıza sıklıkla çıkan rayiç bedelin ne olduğunu konut, konut, arsa vs. almak isteyen vatandaşlar tarafından merak konusu oldu. Rayiç bedel hesaplama ve sorgulama nasıl yapılır? İşte merak edilen soruların cevapları...

RAYİÇ BEDEL NEDİR?

Taşınmaz almak isteyen insanların akıllarında rayiç bedel ne demek sorusu yer alıyor. Herhangi bir arsa, konut, arazi gibi taşınmaz mal alım-satımda sahip olan, vatandaşların bilgi sahibi olması gereken konulardan biri rayiç bedel olmalıdır. Arz, talep dengesine göre farklılık gösteriyor. İnsanları yakından ilgilendiren rayiç bedel, bir taşınmaz veya araç alım-satımında, alınan malın fiyatını belirlemek için başvurulan yöntemlerden birisidir. Bir taşınmaz malın ücretinin, rayiç bedelden daha düşük olmaması gerekli. Bu bedelin tespitini de Maliye Bakanlığı'nın valiliklere gönderdiği değerlendirme kararı sonrası valilik tarafından atanan bir komisyon tarafından yapılıyor. Bir rayiç bedel:

-Bir rayiç bedel piyasada oluşan değeri ve arz-talebe göre farklılık gösteren bu denge, alıcıların mahalle, semt, ilçe, ulaşım rayiç bedeli etkileyen önemli koşullar arasında.

-Bir rayiç bedelde emlak vergisi esas alan değerin alınan gayrimenkulün, minimum değeri hesaplanır. Genellikle bu gayrimenkulün piyasa değerinin altında olan değerini ise emlak vergisi esas alan değer olarak isimlendirilir.

RAYİÇ BEDEL SORGULAMA

Alınan bir taşınmazın rayiç bedelini öğrenme için farklı birçok yol vardır. Bunlardan ilki e-devlet sitesine giriş yaparak rayiç bedel sorgulamasını gerçekleştirebilirsiniz. Diğer bir yöntemde ise Gelir İdaresi Başkanlığının sitesine tıklayarak sorgulama gerçekleştirebilirsiniz.

E-devlet ile sorgulama yaparken:

En yakın PTT şubesine giderek 2 lira karşılığında edindiğiniz e-devlet şifresi ve T.C. kimlik numaranız ile e-devlet sitesine girişinizi yapmanız gerekiyor. Daha sonra belediye hizmetlerine tıklayarak bulunduğunuz, alacağınız bir taşınmazın nerede, hangi ilçede olduğunu bulmanız gerekiyor. Arsa rayiç değerine tıklayıp, burada mahalle adı, cadde/sokak adı, yılı doğru bir şekilde girdikten sonra sorgula butonuna tıkladığınızda almak istediğiniz arazinin rayiç bedelini öğreniyorsunuz.

Gelir İdaresi Başkanlığı ile sorgulama yaparken:

Bu linke tıklayarak https://www.gib.gov.tr/yardim-ve-kaynaklar/yayinlar/arsa-ve-arazi-asgari-metrekare-birim-degerleri Gelir İdaresi Başkanlığının sitemine giderek rayiç bedel sorgulamanızı yapabilirsiniz. Burada seçmek istediğiniz şehrin rayiç bedel değerini de göreceksiniz.

RAYİÇ BEDEL HESAPLAMA

Taşınmaz bir mal satın alırken aldığınız taşınmazın rayiç bedelinin hesaplamasını yaparken bazı kurallara dikkat etmek gerekiyor. Taşınmaz bir malın rayiç bedelinin hesaplamasını yaparken öncelikle bulunduğu semtteki, mahallede yer alan en az diğer 3 gayrimenkulün metrekaresi ve rayiç bedellerinin bilinmesi gerekli. Rayiç bedel hesaplama robotu ile hesaplama şöyle yapılıyor;

-Gayrimenkulün yer aldığı semtte metrekare başına kaç lira rayiç bedel olduğunu, diğer 3 evin rayiç bedelinin toplamının, 3 evin metrekare toplamına bölerek hesaplamasını gerçekleştirebilirsiniz.

•Diğer bir yöntem de evin gerçeğe yakın rayiç bedelini, ilk yaptığınız aşamada bulduğunuz metrekare başına düşen bedelini, esas rayiç bedeli bulunmak istenen evin metrekaresi ile çarparak hesaplamış olursunuz.


Geri Dön