RE360 Gayrimenkulün Büyük Buluşması'nda neler konuşuldu?
“Gayrimenkulün Büyük Buluşması RE360” üçüncü gününde de mesleki toplum örgütleri, gayrimenkul sektörü kadar ekonomiye yön veren ulusal ve uluslararası liderlerin katıldığı, bilgilendirici ve katılımcılara yeni vizyon kazandırabilecek oturumlara sahne oldu.
Dördüncü yılında ilk kez online olarak, ALKAŞ’ın hizmetlerini dijitale taşıdığı platformu Digital Network Alkaş’ta düzenlenen “Gayrimenkulün Büyük Buluşması RE360” üçüncü gününde de mesleki toplum örgütleri, gayrimenkul sektörü kadar ekonomiye yön veren ulusal ve uluslararası liderlerin katıldığı, bilgilendirici ve katılımcılara yeni vizyon kazandırabilecek oturumlara sahne oldu.
İlk gününde başarılı oturumlara ve pek çok sektör profesyoneline ev sahipliği yapan konferansın üçüncü gününde de pek çok sektör temsilcisi katılım sağladı. Katılımcı profilini ofis, tasarım ve mimar, hukuk, şehir plancısı, turizm yatırımcıları, konut ve rezidans, tesis yönetimi, gayrimenkul yatırım fonu, proje yönetim firmaları, avmler, ulaşım, spor, eğlence yatırımları, değerleme firmaları, bankalar, sigorta şirketleri, karma projeler, proptech firmaları, perakende, lojistik, araştırma firmaları ve sağlık yatırımlarından meydana geldi.
T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın desteği ve dünyanın önde gelen gayrimenkul fuarı MIPIM’in Stratejik Ortaklığı ile dördüncüsü gerçekleştirilen RE360’ın ana sponsorluğunu FİBA Commercial Properties üstlenirken, Kuzu Grup Keynote Sponsoru oldu. Özay Hukuk, Aremas Gayrimenkul ve Han Spaces’ın Sponsor olarak destek verdiği konferansta Dünya Gazetesi ve X İletişim de Destekçi Sponsorlar olarak bulundu.
“Gayrimenkulün Büyük Buluşması RE360” a destek veren kuruluşlar arasında DEİK, Alp Alkaş Perakende ve Gayrimenkul Merkezi, AYD, GİSP, GİGDER, GKL, GYODER, İMSAD, İNDER, İNTES, KONUTDER, LİDEBİR, MARMARA BELEDİYELER BİRLİĞİ, TürkSMD, PERYÖN, TDUB, TRFMA, TTYD ve ULI da bulundu.
RE360, gayrimenkulde dünyanın en önemli ve en büyük fuarlarından biri olarak nitelendirilen MIPIM’in stratejik ortaklığında, kamudan özele, yatırımcıdan hizmet üretenine kadar tüm ilgili kurum ve kuruluşlardan 18 şehirden 1107 üst düzey yönetici katıldı.
Ava Labs Kurucu ve CEO’su Prof. Dr. Emin Gür Sirer, “Yeni Nesil Blockchain” sunumunu aktardı.
Fifth Wall Yönetici Direktörü ve Avrupa Başkanı Roelof Opperman “Dünya’da Proptech: Trendlere Bakış” başlığını değerlendirdi.
Proptech Çözüm Oturumları’nın konuşulacağı oturumlarda, “Değerleme ve Lokasyon Analizinde Proptech” başlığını Endeksa.com Kurucu Ortak ve Genel Müdür Görkem Öğüt, “Yapı Bilgi Modelleme” sunumunu Autodesk Türkiye Ülke Lideri Murat Üzüm ve Sabri Paşayiğit Mimarlık Kurucu Ortak ve Mimar Sabri Paşayiğit birlikte ele alırken, son olarak “Dijital Dönüşümde Tapu ve Kadastro: Webtabu” başlığını ise TKGM Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, Tapu Dairesi Başkanı Hasan Çelik ve TÜGEM Başkan Yardımcısı Mustafa Hakan Özelmacıklı ele aldı.
Aremas Gayrimenkul Kurucusu Vedat Arslan, “Pandemide Konut Sektörü: 2020’den Öğrendiklerimiz 2021 Beklentilerimiz” sunumunu yaptı.
Üçüncü günün son oturumunda Dünya Gazetesi Genel Koordinatörü Vahap Munyar moderatörlüğünde “Türkiye’nin Deprem Gerçeği Sektörün Merceğinde Ne Yapmalıyız, Nasıl Yapmalıyız, Nereden Başlamalıyız?” sunumunu Bilim Akademesi Üyesi Prof. Dr. Naci Görür, GYODER Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kalyoncu, İNDER Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, İNTES Yönetim Kurulu Başkan Vekili Halil Enes Olpak, KONUTDER Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Altan Elmas, YDKB Genel Başkanı Tekin Saraçoğlu ve TürkMMMB Yönetim Kurulu Başkanı A. Süreyya Ural tarafından yapıldı.
RE360’ın son gününde konuşmacıların açıklamalarından dikkat çeken satır başları şu şekilde:
Fifh Wall Yönetci Direktörü ve Avrupa Başkanı Roelof Opperman:
“RE360'ta yer almaktan gerçekten mutluyum.. PropTech artık tüm dünyaya yayılıyor ve gayrimenkul sektöründe büyük dönüşüm ve yenilikler yaratıyor. Fifth Wall olarak konuyla ilgili görüşlerimizi paylaşmaktan ve Türkiye gayrimenkul ekosistemi ile etkileşim kurmaktan heyecan duyduk.”
Ava Labs Kurucu CEO’su Prof. Dr. Emin Gün Sirer:
“Madencilikte yoğun bir enerji tüketimi mevcut. Bu nedenle çevreci bir yaklaşıma ve sürdürülebilir politikaya sahip değiller. Yakın zamanda Şubat ayında Uniswap’ta 20-30 milyon dolarlık bir saldırı yaşandı. Sebebi de Uniswap’ın üzerine kurulan değerlerden birinin hatalı olması sonucunda hacker kodlamada kendine aktarılmasına olanak sağlayan bir boşluk buldu.”
Endeksa.com Kurucu Ortak ve Genel Müdür Görkem Öğüt:
“Teknoloji tabanlı gayrimenkul değerleme platformu olarak, farklı kaynaklardan gelen milyonlarca veriyi analiz ederek, makine öğrenimi yöntemlerini kullanarak bölgesel değer tahmin modelleri inşa ediyoruz.”
Autodesk Türkiye Ülke Lideri Murat Tüzüm:
“Aslında yeni bir kavram değil. Yaklaşık 20 yıldır hayatımızda olan bir kavram. ‘Türkiye’de BIM farkındalığı nerededir?’ konusunu aktarmak istiyorum. 2015 yılında uzman personel arayışımız vardı. LinkedIn’de arayışa girdik. 2015 yılında BIM unvanına sahip yalnızca iki kişi bulabildik. Fakat geldiğimiz süreçte her hafta iki kişi ile bağlantı kuruyoruz. Bu durum aslında inşaat endüstrisinde BIM’in artık ne kadar popüler olduğunun bir göstergesi. Fakat gayrimenkul sektörünün bazı verilerden BIM süreçlerine temkinli yaklaştığını görüyoruz.”
Sabri Paşayiğit Mimarlık Kurucu Ortak, Mimar Sabri Paşayiğit:
“BIM Türkiye’deki yaptığımız projelerde bizi her şeyi tamamlaya ve her şeyi düşünmeye zorluyor. Dolayısıyla bizim Türkiye’de özellikle kamuya yapacağımız projelerde biz mutlaka BIM’i uyguluyoruz. Zamanı olan projelerde de BIM’i yapmanın çok ciddi faydasını hem biz göreceğiz hem de işlemlerimiz görecek.”
TKGM Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, Tapu Dairesi Başkanı Hasan Çelik
Dijital Dönüşümde Tapu ve Kadastro: Webtapu başlıklı sunumunda Çelik “Kamu tarafı ‘Proptech Teknolojileri ve gayrimenkul geleceği için neler yapıyor?’, ‘bu yaptığı çalışmaların özel sektöre yansıması nedir?’ ve ‘bu iş birliğimizi nasıl güçlü bir hale getirebiliriz?’ konusunu sunumunda paylaştı. Çelik, “Pandemi dönemi, Türkiye’de gayrimenkul sektörünün satışlarını arttırdığı bir yıl oldu. Geçen sene gayrimenkule ilişkin 10 milyon işlemimiz vardı. Bu sene Aralık’ın 9’u itibariyle bu rakamı yakaladık. Satış işlemlerinin geçen seneki rakamını geçmiş bulunmaktayız. Özellikle Mart-Nisan aylarında daralma mevcuttu. Her ne kadar Haziran-Ağustos ayları arasında konut kredilerindeki düşüşe bağlı olarak bir artma olsa da yine toplama baktığımız zaman 2020 yılı rekorlar yılı oldu bizim açımızdan.” diyerek Webtapu sisteminin de faydasıdan da bahsetti.
TÜGEM Başkan Yardımcısı Mustafa Hakan Özelmacıklı:
“İlk kullanımı 2018 yılında başlayan webtapu sistemi bu dönemdeki tapu iş akış süreçlerimize çok önemli katkılar sundu. Tabii sürecin geliştirilmesiyle beraber hem emlak işletmelerinin sürece dahil edilmesi hem de şirketlerin işlemlerinin de webtapu üzerinden yapılabilmesiyle beraber bizim bu covid-19 sürecindeki tapu işlemlerimiz aksamadı.”
Aremas Gayrimenkul Kurucusu Vedat Arslan:
“Pandemiye rağmen konut satışları durmadı. Faizlerin 0,64’e düşmesiyle birlikte konut satışlarında yükseliş yaşandı. Yıl genelinde 1,5 milyon konut bekleniyor. Konut almak için kredi kullanmak yerine insanlar bu fırsatı değerlendirmek için kredi kullanarak konut alma durumuna geldiler. Bununla birlikte her türlü uçuş engeline rağmen yabancı satışları büyüyerek devam etti.”
Dünya Gazetesi Genel Koordinatörü Vahap Munyar moderatörlüğünde yapan Türkiye’nin Deprem Gerçeği Sektörün Merceğinde: Ne Yapmalıyız, Nasıl Yapmalıyız, Nereden Başlamalıyız? başlıklı sunumunda Munyar, deprem gerçeğine değindi ve sözü konuşmacılara aktardı.
Bilim Akademisi Üyesi Prof. Dr. Naci Görür:
“Bunu yapmadığımız sürece deprem bizi üzmeye devam edecektir. ‘Peki bunu nasıl yapmalıyız?’ o kısma gelecek olursak: İlk olarak tehlike analizi yapılacak. Yerleşim alanında hangi fay sistemi, hangi deprem kuşağı tehdit etmektedir, ne büyüklükte üretir, ne zaman üretir gibi durumları analiz etmek gerekir. İkincisi risk analiz. Yani beklenen deprem olduğu zaman bu yerleşim alanlarına nasıl zarar verir? Bu durum göz önüne alınarak tespit edilecek. Bunları da tespit etmek çok kolay. Tüm bunları deprem gelmeden hesaplamamamız mümkündür. Depremin vereceği zararları daha deprem gelmeden önce yapmalıyız.”
TürkMMMB Yönetim Kurulu Başkanı A. Süreyya Ural:
“99 depremi bir milattı. Konunun ciddiyeti bu süreçte daha çok anlaşıldı. Büyükşehirlerimizde meydana gelmesi, ne kadar korkunç şeylere sebebiyet vereceği anlaşıldı ve o dönemden sonra ciddi çalışmalar başlamış oldu. Bu hususta hiçbir şey yapılmıyor dememek lazım. Bu süreç içerisinde bir takım çalışmalara başlandı.”
KONUTDER Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Altan Elmas:
“Kentsel dönüşümün önündeki en büyük engellerden biri sektörün tüm sistemi finanse etmesi gerektiği yönündeki yanlış bakış açısıdır. Finansman çözümleri etkin şekilde çalışılmalıdır. 20 yıldır sektör olarak çalışıyoruz. Aslında fena bir yere geldiğimizi düşünmüyorum. Yaptığımız iş yanlış değil ancak eksik. Elazığ, Malatya ve son İzmir depremi son bir gerçek olarak görüyoruz ki 99 depremi sonrasında yapılan binalarda yapısal hasar bulunmuyor.”
GYODER Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kalyoncu:
“Kentsel dönüşümde yeterli mevzuatın olduğunu düşünüyorum. Bu durum ise avantajımız. Takım oyununu oynayabilmek için takım kaptanı olan devletimiz bu konuyu yapabilmek için çalışıyorlar. Bu süreçte devletin aktif olması ve özel sektörün bu konuya karışmaması gerekiyor. Kentsel dönüşümün asıl amacına ulaşması için kamunun, ilgili sektörlerin ve toplumun tüm kesimlerinin el birliğiyle çaba göstermesi gerekiyor. Bu işi başarmak için bir güven iklimi içerisinde gerçek anlamda bir takım çalışması yapmak gerekiyor.”
İNDER Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım:
Kentsel dönüşümdeki sorunların yalnızca devletin otoritesi ile çözüleceğine dikkat çeken Durbakayım, “Öncelikle müteahhitlerin samimiyetle kendilerine, riskli yapıların oluşmasında katkılarının olup olmadığını sorması gerekir. Riskli yapı yapanların, verdikleri bu zarar için telafi imkanı doğmuştur. Bireysel hataların yanı sıra, sistemin boşluk ve eksiklerinden faydalanan zümrelerin yarattığı tahribatın bedellerinin de tüm müteahhitlik sektörüne ödetilmesi de büyük haksızlık olur. Bu zümrelerin de vicdan muhasebelerini yaparak varsa bir borçları, bu seferberlik onların borçlarını ödemeleri için bir fırsat olacaktır.” dedi.
YDKB Genel Başkanı Tekin Saraçoğlu:
“Denetimin olmazsa olmaz olduğunu yaşanan depremlerle birlikte gördük. 99 depremi bizim için bir milattır. Riski sıfırlayan ülkeler var, depremi literatürlerinden çıkaracaklar neredeyse. Çözüm olacaksa kesin çözüm böyle olur. Bu konuda önemli sorumluluklar üstlenilmeli ve deprem gerçeği riskini ortadan kaldırılmalı, bu konuda acil önlemler alınmalıdır.”
İNTES Yönetim Kurulu Başkan Vekili Halil Enes Olpak:
“Deprem riski yüksek bölgelerde yapım işlerini ekonomik, mali, mesleki ve teknik yeterlilikleri en üst seviyede olan, sadece A grubunda yer alan ve mesleki yeterlilik belgeli işçiye sahip firmaların üstlenmesi gerekmektedir. Sahip olduklarımızı etkin kullanmaya ve doğru bir şekilde kullanmaya ihtiyacımız var. Doğru seçimi yapmak burada büyük bir önem taşıyor.”