21 / 12 / 2024

Recep Akdağ: Dev şehir hastanelerine yürüme bandı konacak!

Recep Akdağ: Dev şehir hastanelerine yürüme bandı konacak!

Sağlık Bakanı Akdağ, sağlıkta memnuniyeti yüzde 73 'ten yüzde 80 'e çıkaracaklarını belirterek “Kurulacak dev şehir hastanelerine yürüme bandı konacak. Yerine göre golf arabalarıyla da gidilebilecek ” dedi



Üç  dönemdir yürüttüğü Sağlık Bakanlığı 'nda kendi ustalık dönemine giren Prof. Dr. Recep Akdağ, STAR 'a önemli açıklamalar yaptı. Akdağ, Türkiye 'de sağlık hizmetlerinden memnuniyet oranının yüzde 73 oranlarında olduğunu belirterek 2023 yılına kadar bu oranı yüzde 80 'lere taşımak istediklerini söyledi.

29 şehir hastanesi kurulacak

Recep Akdağ, Türkiye 'de sağlık hizmetlerini aldıklarında puanın 10 üzerinden 2.5 olduğunu vurgulayarak “Bu dönemde göre 10 üzerinden 7.5-8 alır. Bu dönem bu hizmetlerin kalitesini 9 'a çıkarmayı hedeflediğimiz bir dönem ” diye konuştu.

Başbakan Erdoğan 'ın belirttiği şehir hastanelerine de değinen Akdağ, “Dev şehir hastaneler olmak üzere 29 bölgede şehir hastaneler yapıyoruz. Bunların altısı İstanbul 'da olacak. Orada iki tane dev şehir hastanesi yapacağız. Anadolu yakasında arsa arıyoruz. Karadeniz bölgesinde Samsun-Trabzon, Doğu Anadolu 'da Van, Erzurum, Güneydoğu 'da Elazığ-Malatya, Diyarbakır, Kayseri, Konya gibi... ” dedi.

Hastaneler lüks otel gibi olacak

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, yeni yapılacak şehir hastanelerinde yeşil bir çevre ve teknolojik bir yapı oluşturacaklarını söyleyerek şunları anlattı: “Bu hastanelerde yer üstünde otopark olmayacak. çevreci bir yaklaşımla yemyeşil bir çevre düşünün. Yeşil hastanelerden oluşacak. Vatandaş rahat bir ortamda gelecek. Kampüsün içerisinde uzak mekanlar varsa oraya yürüme bandı koyuyoruz. Yerine göre golf arabalarıyla da gidilebilecek. Bunları daha çok şehir hastanelerine koyacağız. Hasta odaları ferah bir ortam olacak. İyi bir otelde görebileceğiniz ferah bir mekan haline dönüşüyor. ”

Tüm illerde randevuya geçeceğiz

Akdağ, en yeni projeler olarak hastane randevu sistemi olduğunu ifade ederek “Bu yıl sonuna kadar bütün şehirlerimize yaymış olacağız. Vatandaşımız hastaneye gittiği zaman randevusunu alarak gidecek. Ama eski dönem SSK randevuları ile karıştırmayalım. Doktorun ismine randevu verilecek. Aynı zamanda bu sistem 5 bin civarında çağrı operatörü istihdamı yaratacak. şžu anda bin kişi çalışmaya başladı ” diye bildirdi.

Tıp fakültelerinin kontenjanı 8 binden 12 bine çıkarılmalı  

Sağlık Bakanı Akdağ, Türkiye 'ye Türk vatandaşı olmayan doktorlar gelerek çalışabilmesi gerektiğine vurgu yaparak şunları kaydetti: “Diğer sağlık çalışanlar içinde bu böyle bunun önünü açmalıyız. Bu bizim yaramıza tek başına derman olamaz. Türkiye 'nin çok ciddi bir sağlık personeli açığı var. Başta doktor olmak üzere hemşireler fizyoterepistler diğer bir çok alanda. Bizim kendi çocuklarımız kendi gençlerimizi yetiştirip onların memlekete hizmet etmesini sağlamamız gerekir. Gençler tercih ediyor ama kontenjan yok. Bugün en çok tercih edilen okullar meslek ve sağlık okullarıdır. çünkü iş bulma sıkıntısı yok. Kontenjanların artırılması gerekiyor. YÖK yönetimi özellikle Yusuf Ziya Özcan 'dan itibaren bu hususta Türkiye 'nin ihtiyacına kulak verdi. Tıp fakültelerine 5 bine yakın öğrenci alınıyordu. 2010-2011 'de bu sayı 8 bine ulaştı. Bunun 12 binlere çıkması lazım. Bizim 2023 vizyonumuza göre, Türkiye 'deki 120 bin hekim sayısının 200 bine ulaşmasıdır. 80 bin daha yetişmesi lazım. Yabancı doktor konusunu hükümetimizin önüne götüreceğim. Bizim tahminimize göre Türkiye de gelip çalışırım diyen yabancı doktor sayısı, kısa vadede 2 bin ve 5 bin arasında olabilir daha fazla olmaz. Yıllardır biz Türkiye 'den dışarıya beyin göçü oluyor diyoruz bırakalım artık Türkiye dışarıdan beyin göçü alsın. Niye önünü kapatalım. ”

Sağlık Bakanlığı 17 bin 575 yeni personel alacak

Sağlık Bakanlığı, Ağustos ayında 17 bin 575 sözleşmeli sağlık personeli alacak. Bakanlık 'tan yapılan açıklamada, sözleşmeli sağlık personelinin, bakanlığın taşra teşkilatındaki hizmet birimlerinde 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu 'nun 4/B maddesine göre çalıştırılacağı bildirildi. Açıklamaya göre, 723 diş tabibi ve 190 eczacı pozisyonuna noter tarafından kurayla; biyolog, diyetisyen, çocuk gelişimcisi, fizyoterapist, psikolog, sağlık fizikçisi, sosyal çalışmacı, ebe, hemşire, sağlık teknikeri, sağlık memuru gibi 16 bin 662 pozisyona ise ÖSYM tarafından gerçekleştirilecek merkezi yerleştirmeyle sözleşmeli personel alınacak. Alım yapılacak sözleşmeli personel pozisyonlarının unvanlara göre dağılımının Sağlık Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğünün internet sitesinden yayımlanacağı belirtildi. Diş tabibi ve eczacı adayların başvurularını, 18-22 Temmuz tarihleri arasında www.yenipbs.saglik.gov.tr veya www2.yenipbs.saglik.gov.tr internet adreslerinden yapabileceği kaydedildi.

Diğer sözleşmeli personel pozisyonları için başvuruların ise 8-12 Ağustos tarihleri arasında ÖSYM tarafından yayımlanacak tercih kılavuzundaki kurallara göre www.osym.gov.tr internet adresinden yapılacağı bildirildi.

Üniversite hastaneleri Bakanlığa bağlanmalı

Recep Akdağ, Tıp fakültelerinin eğitim ve araştırma kısımları üniversitelere, üniversitelerin satın alma kısmını da sağlık bakanlığına geçirmek istediklerini vurgulayarak “Eğitim ve araştırma kısmı üniversitenin işidir hastane işletmeciliği de Sağlık Bakanlığının işidir. Sonuçta üniversiteler de eğitim ve araştırma yaparken aynı zamanda hastane yönetmeleri gerekmiyor. Buna tabi ki benim tek başıma karar veremem. Buna Başbakanımız ve YÖK 'te işin içinde var. Dünyada üniversitelerin hastaneleri yok. En borçlu üniversite hastanesinin borcu hibelerimize rağmen 200 milyon lira. Akla ziyan bir borç. ” dedi.  

Özel hastaneler üç ana koşula uymalı  

Özel muayenehanelerde kurallar çerçevesinde üç ana prensibin kesinlikle olması gerektiğini vurgulayan Akdağ, “Birincisi engelli veya engellilik derecesinde ağır hastalığı olan bir vatandaşın bir yakınının sırtında muayenehaneye kaldırma dönemi bitmiştir. Sırtına al ananı babanı, engelli çocuğunu muayenehaneye çıkar. Ne demek bu Mutlaka asansörü, merdiveni, girişi, çıkışı, kapısı buna uygun olmalıdır ” dedi. İkincisinin hijyen şartlarının yerini bulması gerektiğini söyleyen Akdağ, “Daracık bekleme odasında 10 kişinin beklediği bir yerde hasta olmayan insan bile hasta olur. Ya da el yıkama imkanının olması gerekir. Üçüncüsünün ise deprem ve yangın güvenliği. Bunlardan vazgeçemeyiz. Bunları sağlamak kaydıyla doktorlarımızın işini kolaylaştıracak onlara biraz daha zaman tanıyacak bir uygulama yakında yapacağız ” şeklinde konuştu.

Tam gün yasası ile ilgilide bilgi veren Akdağ, “Önümüzdeki 2 ay içerisinde Danıştay dava daireleri kurulunun karar vereceğini tahmin ediyorum. Süreç oraya doğru geldi. Bana göre hukuk vatandaşın lehine adaletle tecelli edecektir ” şeklinde belirtti.
Star/AHMET FATİH ERTURAN


Geri Dön