28 / 04 / 2024

Recep Altepe: Sağlıksız 4 bin 100'den fazla binayı yıktık!

Recep Altepe: Sağlıksız 4 bin 100'den fazla binayı yıktık!

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, 17 Ağustos depreminin 18'nci yıldönümünde, kent merkezindeki riskli binaların kaldırılmasından 0,50 emsal artışı ile riskli sitelerin yenilenmesine kadar hayata geçirilen tüm çalışmaları yerinde değerlendirdi.



17 AĞUSTOS depreminin ardından 18 yıl geçmesine rağmen hala ‘şunu yapalım bunu yapalım’ demenin bir anlamı olmadığını ifade eden Büyükşehir Belediye Başkam Recep Altepe, “Artık söylem değil eylem zamanı. Dönüşüm mutlaka devam etmeli ve herkes bu konuda kolaylık sağlamalı. Bu siyaset değil, insanlık meselesi. Kimse insan hayatıyla oynayamaz” dedi. Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, 17 Ağustos 1999’da yaşanan, 17 bin 480 kişinin yaşamım yitirdiği Marmara Depremi’nin 18’inci yıldönümünde kameraların karşısına geçip, deprem gerçeği ve kentsel dönüşüm çalışmalarını kamuoyu ile paylaştı. Bursa’da kentsel dönüşümün hızlanması için Büyükşehir Belediye Meclisi’nin aldığı 0.50 emsal artışı kararım ilk uygulandığı yer olan Nilüfer Sitesi’nde düzenlenen basın toplantısmda, Bursa’dan geçen fay hatlarından geçmişten günümüze kentte yaşanan depremler, depreme karşı alman önlemler ve kentsel dönüşüm konusu tüm yönleriyle ele alındı.



DEPREM HER AN GELEBİLİR

Bursa’da 1855 yılında meydana gelen ve ‘küçük kıyamet’ olarak anılan depremden günümüze Bursa’dan yaşanan depremler hakkında bilgi veren Başkan Altepe, Bursa’nın deprem riski en yüksek bölgede yer aldığım hatırlattı. Olası bir depremden en az hasarla kurtulmak için kamu kurumlarından özel sektöre hatta Bursa’da yaşayan her bir vatandaşa önemli sorumluluklar düştüğünü dile getiren Başkan Altepe, 1939 yılında 838 hektar olan yerleşim alanın 2016’da 16 bin 397 hektara çıktığını ve Büyükşehir Belediyesi olarak deprem konusuna özel bir hassasiyet gösterdiklerini vurguladı. Çevre düzeni stratejik planından zemin sınıflaması ve sismik tehlike değerlendirmesine kadar gerekli her türlü bilimsel çalışmanın yapıldığına değinen Başkan Altepe, her an gelebilecek olan depremi en az hasarla atlatmak için her türlü çalışmayı yaptıklarına işaret etti.



SAĞLIKSIZ 400 BİNAYI YIKTIK

Kentsel dönüşümün, eski binaların yıkılıp yerine yenilerinin yapılmasından çok daha geniş bir değişim süreci olduğunun altım çizen Başkan Altepe, “Şu anda, Bursa’da kamulaştırarak yıktığımız alanları, yol, spor tesisi, park, çocuk oyun alanı gibi projeler için kullanıyoruz. Göç ve hızlı nüfus artışına paralel olarak kent merkezindeki yoğun yapılaşma nedeniyle birçok mahalle sosyal donatı alanından mahrum kaldı. Böylelikle yıkılma riski bulunan binaların bulunduğu yerler, yoğun yapılaşmadan uzak, rekreasyon alanları ve yollar olarak kente kazandırılıyor. Sadece bu çalışmalar için kamulaştırıp, yıktığımız bina sayısı 4100’ü aştı” dedi.


ARTIK EYLEM ZAMANI

Marmara depreminin üzerinden 18 yıl geçtiğini ve hala ‘şunu yapalım bunu yapalım” demenin bir anlamı olmadığını kaydeden Başkan Altepe, “Dönüşüm devam etmeli, herkes bunun için kolaylık sağlamalı. Deprem olduktan sonra bunun vebalini kimse ödeyemez. İnsanlar beton yığınlarının altında kalınca, hangi yönetici ceset torbası taşımaya gidecek. Bunları bu ilke yaşadı. Önerisi olan ortaya koyabilir. Bu dünyadaki mahkemelerde kurtulabilirsiniz ama öbür taraftaki mahkemelerde kurtuluş yok. İnsan hayatıyla kimse oynayamaz. Bu konunun siyasetle de alakası yok, tamamen insanlık meselesi. Herkes görevini en iyi şekilde yapmalı. Depremde de başkan olanlar var hala bir eser ortaya koymamışlar. Artık söylem değil eylem zamanı” diye konuştu.


KİMSE FRENE BASMAMALI

ŞEHRİN yaşanılmaz hale geleceği ve yatay büyüme olması gerektiği şeklindeki iddiaları da yanıtlayan Başkan Altepe, otopark sorunu çözülmüş, yeşil alanı ve sosyal donatı alanları olan yenilenen bu sitelerde 100 bin TL'ye satılamayan dairelerin 500 binTlüye yükseldiğini, herkesin 'yaşanılamaz hale geliyor' denilen bölgede yaşamak istediğini söyledi. Tüm vatandaşların daha kaliteli ve güvenli konutlarda yaşamak istediğini vurgulayan Başkan Altepe, "Bursa'da yatay büyüme için yeterli alanımız yok. Bursa'nın yüzde 50'si orman. Kalan kısımlar da ya sit alanı ya da verimli tarım toprağı. Meyve bahçelerini yapılaşmaya açmamız mümkün değil. Yani yapılaşma alanımız sınırlı ancak iyi kullanırsak bu alan bize yeter. Kentsel dönüşüm hızla devam etmeli. Kimse frene basmamalı" dedi.


Akşam


Geri Dön