08 / 11 / 2024

Dündar Yetişener: Türkiye’de 20 milyon konutun yaklaşık 45'i sağlıksız!

Dündar Yetişener: Türkiye’de 20 milyon konutun yaklaşık 45'i sağlıksız!

İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Dündar Yetişener, Türkiye’de ‘yapı yasasının’ son şekline getirilerek acilen yasalaşması gerektiğini belirterek. "Bugün 20 milyonluk konut var, bu konut stoğunun yaklaşık 45'i ruhsatsız ve sağlıksız yapı." dedi...





Türkiye İnşaat Malzemeleri Sanayicileri Derneği (İMSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Dündar Yetişener, Türkiye’de ‘yapı yasasının’ son şekline getirilerek acilen yasalaşması gerektiğini belirterek. "Bugün 20 milyonluk konut var, bu konut stoğunun yaklaşık 45'i ruhsatsız ve sağlıksız yapı." dedi.


Bursa, inşaat sektörünün önde gelen isimlerini ağırladı. Son yıllarda hızlı bir gelişme gösteren inşaat sektörü, sektör liderlerini İnşaat Zirvesi’nde bir araya getirdi. Bu kapsamda inşaat sektöründe bu zamana kadar yaşanılanlar, bundan sonra olması gerekenler gibi konular etrafında şekillenen zirve Bursa Sanayi ve Ticaret Odası’nda (BTSO) düzenlendi.


Bursa’nın ilk defa ev sahipliği yaptığı İnşaat Sektörü Zirvesi’nde konuşmacılar Türkiye’nin önünde bulunan kentsel dönüşümün iyi değerlendirilmesi gerektiğini belirtti. 


"20 MİLYONLUK KONUT STOĞUNUN YAKLAŞIK 45’Ü SAĞLIKSIZ"


Zirvenin açılışında konuşan Türkiye İnşaat Malzemeleri Sanayicileri Derneği (İMSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Dündar Yetişener, İstanbul'dan sonra inşaatın en hızlı büyüdüğü kentin Bursa olduğunu belirterek, "İnşaatı yapan üç tane bileşen var bunlar olmasa inşaat olmaz. Birincisi tasarımcı, miralar ve hocalar olacak. Birileri malzemeyi koyacak, müteahhitlerde inşaatı yapacak." dedi.

İnşaat sektöründe sürdürülebilir bir yapı olduğunun altını çizen Yetişener, Türkiye'nin 2023 hedefleri bulunduğunu anlatarak, Türkiye'nin 2023 hedefleri kapsamında ilk on ekonomi içinde olmasının en önemli parametresinin inovasyon olduğunun altını çizdi.


Dündar Yetişener, Türkiye inşaat malzemecileri olarak yüzde 250 cari açığa katkı koyduklarını belirterek, ihracatlarının ithalata oranının yüzde 250 olduğunu söyledi. 2014'de özel sektör yatırımlarının da büyümesinin beklendiğini anlatan Yetişener, en önemli konunun ise güvenli yapı olduğunu belirterek,"Güvenli yapı tüm doğal afetlerde atmosferik şartlara karşı (sel, rüzgar, yangın, nem, ses sıcak, soğuk gibi optimum verimlilikte olan yapının ömrü boyunca bu verimliliği sürdürebilen son kullanıcılara minimum temel konforu sağlayan, ucuz zannettiğiniz evlerin enerji kaynaklarını tasarruflu kullanan ve yapı ömrü bittiğinde yıkılıyor malzemenin geri dönüşümü çok önemli. Yapı ömrünü tamamlayıp bittiğinde geri dönüşümü mümkün olan malzemelerden yapılan yapıya güvenli yapı diyoruz." şeklinde konuştu. 


Güvenli yapı kapsamında bazı raporlar hazırladıklarını anlatan Dündar Yetişener, bugün artık çağdaş ve konforlu konutlarda oturmak gerektiğini belirterek, "Bu gün 20 milyonluk konut var, bu konut stoğunun yaklaşık 45'i ruhsatsız ve sağlıksız yapı. Biz kısaca bunlara kötü yapı stoğu diyoruz. Bu kötü yapı stoğu sadece yıkıma ve felakete yol açmıyor, cari açığa sebep oluyor, enerji harcamasına neden oluyor. Toplam cari açığın yüzde 40'ı enerjiden ve bu enerjinin yüzde 40'ı da konutlarda kullanılıyor. Aslında bu yüzde 40 çok net tasarruf edilebilir. İşte biz bu raporları çıkarıyor. Yılda 12-15 milyar dolar para ile kaç tana sanayi kurulu kaç tane okul kurulur ve kaç tane baraj kurulabilir. Bu tasarruf harcamadığınız paradır, açmadığımızın fabrikanın geliri, bunlar çok önemli. Türkiye İMSAD olarak diyoruz ki; enerjimizi boşa harcamayalım. Bu raporları yaparak kamuoyunu bilinçlendirme çalışmaları başlattık." dedi.


Sektör temsilcilerin seslenen Dündar Yetişener, her şeşin devletten beklemeden taşın altına ellerin koymalarını isterken, "Önümüzde gerçekten bir fırsat var. Fırsat nedir? kentsel dönüşüm. Kentsel dönüşümle sadece o kötü yapı stoğu kalkmayacak ve sadece o konutların kalkması söz konusu değil, refah gelişiyor çoluğumuz, çocuğumuz gelişiyor ve nüfus artıyor. Her senede bu ülkenin 500 bin konut ihtiyacı var." şeklinde konuştu.


"ACİLEN YAPI YASASI ÇIKARILMALI"


Bu nedenle güvenli yapılar konusunda sektöre yönelik hazırladıkları raporlarda çözümü de önerdiklerini belirten Yetişener, sözlerini şöyle tamamladı: "Sektörde çok ciddi bir yapı yasası sorunu var. Yapı yasasının son şekline getirilerek acilen yasalaşması gerekiyor. Acil olarak bütün dünyada kullanılan ve bizde olmayan tek tip ulusal bina yönetmeliğine ihtiyacımız var. Bina yönetmeliği koordinasyon kurulu adı altında bir sivil toplum platform oluşturulmalı ve güvenli yapı zinciri oluşturulmalı" 


BTSO Meclis Başkanı Remzi Topuk ise, BTSO'da yeni dönemde 17 tane sektörel konsey oluşturulduğunu belirterek bunlardan birinin ise inşaat konseyi olduğunu söyledi. Topuk, bu konseyde de inşaatla ilgili bazı raporlar hazırladıklarını söyledi. 


Vali Vekili İbrahim Alan'da lokomotif rolünde olan inşaatın istihdam konusunda da ülke için çok önemini olduğunu belirtti. Alan, ayrıca inşaatta doğa ve çevre ile uyumlu, geçmiş kültürü ile barışık ve çağın teknolojisin gündemine alan bir sistem gerektiğini söyledi.


Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe'de gelişen Türkiye'den en önemli lokomotif sektörünün inşaat olduğunu belirterek, "Bu konuda da bizimde ülke olarak bu konuda en avantajlı olduğumuz sektörlerden birisi de inşaat sektörü, çünkü bizlerde bu işte yatkınız. Dünyanın her yerinde inşaat var ve dünyanın her yerinde de Türk firmaları var ve demek ki bu konu en çok ciddiye alınması gereken konu. Bizlerde bu konuyu önemsiyoruz. Özellikle inşaat sektöründe bizim kalkınmamızda lokomotif görevi olacağını görüyoruz." şeklinde konuştu. 


"BİR PARK YAPMAK İÇİN 7 KATI FAZLA KAMULAŞTIRMA PARASI ÖDÜYORUZ"


Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar'da bu zamana kadar uygulanan yanlış politikalardan dolayı kamulaştırma konusunda büyük sıkıntı yaşadıklarını söyledi. Bu zamana 260 bin metrekare alanda kamulaştırma yaparak yeşil alan ürettiklerini belirten Dündar, "Eğer bu zamana kadar doğru bir şehircilik olsaydı, şimdiye kadar doğru bir planlama olsaydı, bu hızlı çarpık yapılaşma olmasaydı, bu para başka yatırımlara kullanılacaktı, bu para ile bizler çok daha farklı hizmetler edecektir. Ama biz şimdi 2 bin metrekarelik bir park yapabilmek için 600 bin lira kamulaştırmaya para harcıyoruz, 100 bin lira ise o işi yapmaya para harcıyoruz. Yani 7 kat daha fazla para harcıyoruz." dedi.


Malatya Gerçek


Geri Dön