27 / 04 / 2024

Binaların yüzde 45'i depreme hazır değil!

Binaların yüzde 45'i depreme hazır değil!

Binaların yüzde 45'i depreme hazır değil. Yüz ölçümünün yüzde 92'si deprem kuşağında bulunan Türkiye'de, 20 milyon konutun yüzde 45'i "sağlıksız" diye ifade edildi. Çukurova Gayrimenkul İcra Kurulu Başkanı Cafer Kara konuyu değerlendirdi.



17 Ağustos 1999 depreminin 15'inci yd dönümünde açıklamalarda bulunan Çukurova Gayrimenkul İcra Kurulu Başkanı Cafer Kara. "Aynı acıları tekrar yaşamamak için binalar, deprem anında kaçılacak değil, içine güvenle sığınılacak yerler olmalı. Tüketiciler konut seçerken elbette estetik değerlere önem vermeli ancak öncelikleri statik değerler olmalı" diye konuştu. 

Yakın zamana kadar ülkemizde mühendislik ve mimarlık hizmetlerine gereken önemin verilmediğini vurgulayan Cafer Kara. depremlerin oluşturacağı hasarları azaltmanın en etkin iki yolunun depreme dayanıklı yapılar inşa etmek ve toplumu depreme karşı eğitmek olduğunu vurguladı. 

"Zemin etüdünden projelendirmeye, malzeme kalitesinden yapım faaliyetine kadar bina üretim sürecinin her aşamasında alınacak mühendislik hizmeti yapıların güvenli olmasının en önemli teminatıdır" diyen Kara. yapı denetiminin sağlıklı işlemesinin önemine de dikkat çekti. İnşaat projelerinde üretimin yanı sıra kullanım ve dönüşüm süreçlerinin de göz önüne alınmaya başlandığını ifade eden Kara. sürdürülebilirlik, inovasyon ve Ar-Ge, kentsel dönüşüm üçgeninde derlenirse sektörde kalite standartlarının yükseleceğini söyledi.


Ankara Başkent


Geri Dön