29 / 04 / 2024

Recep Tayyip Erdoğan: Seyrantepe 'ye 600 milyon lira yatırdık

Recep Tayyip Erdoğan: Seyrantepe 'ye 600 milyon lira yatırdık

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Galatasaray"ın yeni stadı Türk Telekom Arena"nın açılış törenindeki protestoları dün İstanbul"daki toplu açılışlarda değerlendirdi



Erdoğan, œSeyrantepe"ye yol ve metroyla birlikte 600 milyon lira yatırdık. Anlaşmaları bile henüz yapılmadı. Karşılığı bu olmamalıydı dedi. Erdoğan, œİyilik yap denize at, balık bilmezse halik bilir atasözünü anımsattı.

GALATASARAY"ın yeni stadı Türk Telekom Arena"nın açılışında isminin geçtiği anonslarda yükselen ıslık sesleri nedeniyle açılış konuşmasını ve başlama vuruşunu yapmadan, stadı terkeden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, yaşanan olaylarla ilgili sert çıktı. Seyrantepe Stadı"nın yapımında Galatasaray Kulübü"nün bir kuruşu olmadığını, stadın  TOKİ  (toplu Konut İdaresi) tarafından yapıldığını belirten Başbakan Erdoğan œSadece 310 trilyonluk (milyon) yatırımla kalmadık. Stada yaptığımız bu 310 trilyonun yanında gerek metro gerekse oradaki kavşak düzenlemesiyle birlikte oradaki yatırımın toplam bedeli 600 trilyon (milyon) lirayı bulmuştur. Herhalde böyle bir yatırımın karşılığı bu olmamalıydı diye düşünüyorum dedi. Erdoğan, bu durumu œ(İyilik yap) at denize, balık bilmezse halik bilir" atasözüyle özetledi.

Ortada bırakamazdık

İstanbul Büyükşehir Belediyesinin toplu açılış töreninde konuşan Erdoğan şunları söyledi: œBiz Galatasaray gibi güzide bir kulübümüzün adeta belli bir yere sıkışmış olan Ali Sami Yen"den kurtarılıp daha geniş bir alanda farklı bir stada kavuşmasını gelen talep üzerine arzu ettik. Merhum Özhan Canaydın bu talebi getirdiği zaman olumlu baktığımı, konuyla ilgili desteği vereceğimizi söyledim. Büyükşehir Belediye Başkanımla, TOKİ ile o dönemdeki Spordan Sorumlu Devlet Bakanım ile paylaştım ve bu yatırıma başladık. İhaleyi ilk alan müteahhit firma bu işi götüremedi. ˜Ne olursa olsun gerekirse TOKİ olarak bu işi bitireceğiz" dedik. çünkü bunu ortada bırakamazdık.

Anlaşmalar daha yapılmadı

Tesisin tamamıyla TOKİ tarafından yapıldığını dile getiren Başbakan Erdoğan, şunları söyledi: œşžimdi birileri çıkıyor ˜efendim Seyrantepe Stadı"nı burada filancanın, filancanın emeği vardır." diyor. Seyrantepe Stadı"nın A"dan Z"ye yapımında Galatasaray"ın bir Allah kuruşu yoktur. Ve Galatasaray Kulübümüzün de kullanma hakkı olarak kendisine tahsis edilmiştir ve bunun da anlaşmaları yapılacak, daha yapılmış değil.

Olumsuzluk sahiplerinindir

Galatasaray"ın uluslararası alanda şampiyonluklar kazandığını ve Türkiye"yi tanıttığı için böyle bir yerin yakışıcağını söylediklerini ve stadı bitirdiklerini anlatan Erdoğan, şöyle devam etti: œDün (önceki) akşam resmi açılışını yaptık. Tüm oradaki olumsuzluk sahiplerinindir. Galatasaray camiasını bundan tenzih ederim. İnanıyorum ki Galatasaray camiası da bu yapılanlardan rahatsız olmuştur. Bizim de üzüntümüz budur.

755 milyon liralık iş bitti, toplu açılış yaptı

TOPLU açılış töreniyle, 28 kavşak, 3 spor salonu, 2 metro istasyonu ve 3 adet stat bağlantı tünelinin açılışını yaptıklarını söyleyen Başbakan Tayyip Erdoğan, İstanbul"a tam 755 milyon 143 bin 288 liralık yatırım kazandırdıklarını, açılan 28 yeni kavşağın ise 282.5 milyon TL bedelle yapıldığını anlattı. Erdoğan, bugün 4. Levent-Hacıosman Metro Hattı"nın iki istasyonunun daha bittiğini ve bu iki istasyonu da açtıklarını vurguladı. Bu hatta Darüşşafaka-Hacıosman arasının kaldığını ve onun da inşaatını aralık ayında bitirdiklerini belirten Erdoğan, bu ay testlere başlayacaklarını ve en kısa zamanda onun da açılışını yapacaklarını söyledi. Erdoğan, bu istasyona bir transfer merkezi, metro araçları depo parkı, 3 adet stat bağlantı tüneli ve 2 bin 500 araçlık otopark inşa edildiğini, tüm bunlarla birlikte 600 milyonluk bir tablo ortaya çıktığını dile getirerek, œDarüşşafaka metro istasyonunu da açıyoruz ve Hacıosman etabı tamamlandığında ve Marmaray"ı da bitirdiğimizde, İstanbul"da ulaşımın haritası değiştiği kadar, inanın İstanbul"da zaman değişecek diye konuştu.

Sinan Erdem Spor Salonu yüz akımız

SİNAN Erdem Spor Salonu"nun Türkiye"nin bir numaralı spor salonu olduğunu ve toplam hacminin 17 bin 500 kişi olduğunu dile getiren Başbakan Tayyip Erdoğan, Dünya Basketbol şžampiyonası oynanırken fiili bir durum olduğunu ve hazırlıkların tam bitmediğini, bu nedenle Sinan Erdem Spor Salonu"nun resmi açılışını bugün (dün) yaptıklarını söyledi. Bu spor salonunun kendilerinin yüz akı olduğunu ve çok kısa sürede tamamlandığını anlatan Erdoğan, œBu spor salonumuz gerçekten göğsümüzü kabartan bir eser olarak basketbol şampiyonasına ev sahipliği yaptı. Aynı şekilde Fatih Spor Kompleksi çok amaçlı bir spor salonu. Olimpik havuzu, açık alanları ve kapalı otoparkı ile modern bir tesis. Silivrikapı Buz Pateni Pisti"ni de yine uluslararası standartlarda bir spor tesisi olarak resmi olarak açıyoruz diye konuştu.

İstanbul"a yatırım 43.2 milyar lirayı bulacak

İSTANBUL Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ise, œÜlkelerin kalkınması yerelden oluyor. Başbakanımız yerel noktada reform sayılacak yasal düzenlemeler yaparak önümüzü açtı" dedi. İstanbul"da bugüne kadar yapılan yatırımların 36 milyar TL olduğunu belirten Topbaş, œBu yıl sonuna kadar 43.2 milyar TL yatırım yapılmış olacak diye konuştu. Topbaş, yapılan yatırımların 16.7 milyar TL"sinin sadece ulaşıma harcandığını söyledi.

Protestocu kamyoncular durduruldu

Başbakan Erdoğan"ın toplu açılış törenine katıldığı Ataköy Sinan Erdem Spor Salonu"na kamyonlara uygulanan tonaj kotasını protesto etmek için gelmek isteyen nakliyeciler polis tarafından engellendi. 10 kamyoncu, amaçlarına ulaşamadan polis tarafından şžirinevler yanyol üzerinde durduruldu.
Hürriyet/ Sefa ÖZKAYA-Selçuk YAşžAR
 


Geri Dön