Emlak Terimleri

Reddi miras beyanı nasıl yapılır? Reddi miras beyanı iptal edilebilir mi?

Reddi miras veya mirasın reddi; yasal ve atanmış mirasçılara bu mirastan sorumlu olmak istememeleri halinde tanınmış bir hak olarak veriliyor. Peki, Reddi miras beyanı nasıl yapılır? Reddi miras beyanı iptal edilebilir mi? İşte tüm detaylar...  Reddi miras hakkına yasal ve atanmış mirasçılar sahiptirler

Mirasın reddi işlemi; miras bırakanın ölümü üzerine yasal veya atanmış mirasçıların ölenin her türlü borç ve alacaklarıyla birlikte oluşan mirasın hak ve yükümlülüklerini reddetmesi olarak tanımlanıyor. 

Reddi miras hakkına yasal ve atanmış mirasçılar sahiptirler. Mirasın reddi ancak mirasın intikalinden sonra mümkün olabiliyor. Miras bırakanın ölümü üzerine miras kendiliğinden mirasçılara geçeceğinden ancak bundan sonra mirasın reddi işlemi gerçekleştirilebiliyor. 

Mirasın reddi, Medeni Kanun (MK) 605-618. maddeleri arasında düzenlenmiştir. Reddi miras talebi mirasa hak kazanan yasal mirasçılar ya da atanmış mirasçılar tarafından süresi içinde Sulh Hukuk Mahkemesine sözlü veya yazılı beyanda bulunularak yapılabilir.  

Yasal mirasçılar için üç aylık süre murisin ölümüyle başlıyor. Yasal mirasçılar kendilerine miras kaldığını murisin ölümünden daha sonra öğrendiklerini ispat ederlerse, üç aylık sürenin işlemeye başladığı an öğrenme anı olarak kabul ediliyor. 

Reddi miras beyanı iptal edilebilir mi?

Kural olarak miras reddedildikten sonra bundan dönmek mümkün değil. Ancak Borçlar kanunu m. 23 vd. çerçevesinde yanılma, aldatma, korkutma sonucu mirasçının ret beyanında bulunması halinde yapılan ret işlemi için iptal talebinde bulunulabiliyor. Mirasçı ret beyanının iptalini dava yolu ile ileri sürecektir.

Reddi miras süresi geçince ne olur? Süresi geçen miras reddedilebilir mi?

Mirasın hükmen reddi nedir, nasıl yapılır? Mirasın hükmen reddi şartları nelerdir?

Aile konutu şerhi nedir, ne işe yarar? Aile konutu şerhi nasıl konulur?

Aile konutu şerhini kimler koydurabilir? Aile konutu şerhi için gerekli belgeler 2022!