Reddi miras yapabilmenin şartları nelerdir?
Mirasın reddi, kelime anlamı ile aynı anlamı taşıyor. Yasal mirasçılar yada atanmış mirasçılar bazı durumlarda reddi miras talebinde bulunabiliyorlar. Peki, reddi miras yapabilmenin şartları nelerdir? İşte konu hakkında tüm merak edilenler.. Muris adı verilen miras bırakanın vefat ettiğinde terekesi üzerinde yasal mirasçıların yanı sıra atanmış mirasçıların da hakları bulunuyor
Reddi miras olarak adlandırılan uygulama yasal mirasçıların yanı sıra atanmış mirasçılar açısından da gerekli olabiliyor. Muris adı verilen miras bırakanın vefat ettiğinde terekesi üzerinde yasal mirasçıların yanı sıra atanmış mirasçıların da hakları bulunuyor.
Reddi miras olarak ifade edilen durum mirasın mirasçılar tarafından reddedilmesi işlemi oluyor. Murisin terekesi üzerinde hak sahibi olan mirasçılar aynı zamanda borçlarından da sorumlu oluyor. Miras bırakanın borçlarının terekenin üzerinde olması halinde mirasçılar bu borçları ödemekle yükümlü olacağından kendi mal varlıkları ile ödemek zorunda kalıyorlar.
Reddi miras olarak adlandırılan uygulama sayesinde mirasçılar miras bırakanın borç yükü altından kurtulabiliyorlar. Bununla birlikte reddi mirasın yapılması durumunda aktif mal varlığı da reddedilmiş oluyor. Reddi miras, miras bırakanın ölümünün ardından gerçekleştirilebilecek bir işlem olarak karşımıza çıkıyor.
Mirası reddetme işlemi yapılırken bu kayıtsız ve şartsız olarak gerçekleştirilmek gerekiyor. Bir şarta bağlı olarak mirasın reddedilmesi mümkün değildir.
Mirasçı murisin son yerleşim yerinde bulunan Sulh Hukuk Mahkemesi’ne başvurduğunda bunu sözlü veya yazılı olarak beyan etmesi gerekiyor. Sözlü olarak yapılan beyanların kayıt altına alınması gerekiyor. Mirasın reddi işlemi kısmi olarak yapılamıyor. Miras reddedildiğinde tümü için bu durum geçerli oluyor. Peki, reddi miras yapabilmenin şartları nelerdir? İşte konu hakkında tüm detaylar...
Reddi Miras Koşulları!
Reddi miras yapılabileceği zaman Sulh Hukuk Mahkemesi’ne başvuru yapılması gerekiyor. Bu başvurular sırasında bazı koşulların sağlanması gerekiyor. Reddi miras koşulları şu şekilde sıralanıyor;
1-) Miras bırakanın vefat etmiş olması gerekiyor.
2-) Reddi miras kişisel sebeplerle de talep edilebilecek bir işlemdir.
3-) Reddi miras yapılabilmesi için miras mallarına yönelik olarak gözetim ve koruma masraflarını aşacak bir tasarruf gerçekleşmemelidir. Reddi miras süresi içerisinde gerçekleşecek bu tür kanuna uygun olmayan işlemlere bağlı olarak reddi miras hakkı kabul edilmeyebilmektedir.
Mirasın reddedilebilmesi için yasal süresi içerisinde başvuru yapılmış olması gerekiyor. Mirasın reddi söz konusu olduğunda 3 aylık hak düşürücü sürenin göz ardı edilmemesi gerekiyor. Bu süre miras bırakanın vefatı ile başlıyor. Ayrıca mirasçıların mirasçı olduklarını öğrenmelerinden itibaren de bu sürenin başladığı kanunlarla açıklanıyor.
Reddi miras yapabilmek için 3 aylık bir hak düşürücü süreden söz etmek gerekiyor. Mirasçı olduğunu sonradan öğrenen mirasçılar açısından ise bu hak öğrenme ile başlıyor. Mirasçı, mirasçı olduğunu öğrendiğinde bu işlemleri yapabilmesi için kendisine tanınan hak düşürücü süre 3 ay olarak karşımıza çıkıyor.
Reddi miras dilekçesi örneği 2022!
Reddi miras nasıl yapılır? Mirasın reddi için nereye başvurulur?
Ev satışında tapu devri nasıl yapılır?
Tapu harcı pişmanlık dilekçesi nasıl yazılır?
Tapu masrafı nasıl hesaplanır? Tapu devir masrafları nelerdir?
Tapuda satış bedelini az göstermenin cezası nedir?
Tapu masrafı ne kadar 2022? Tapu masrafını kim öder?
Tapu senedi nedir? Tapu senedi çeşitleri nelerdir?
Tapu takyidat belgesi nedir? Takyidat belgesi nasıl alınır?
Tapu daireleri bayram tatilinde açık mı?
Tapuda kira şerhi ücreti 2022 ne kadar?
Kira şerhi nasıl yapılır? Tapuda kira şerhi için gerekli belgeler neler?
Kiracıya ihtarname nasıl çekilir?
Tapu iptal davası hangi durumlarda açılamaz?
Tapu iptal ve tescil davası nedir, nasıl açılır?
Muvazaa nedeniyle tapu iptal davası nedir, nasıl açılır?
Kiracının ihtiyaç sebebiyle tahliyesi nasıl olur?
Kira uyarlama davası nedir, ne zaman açılabilir?
Kentsel dönüşüm kira yardımı nasıl alınır, şartları nelerdir?
Kentsel dönüşüm kira yardımı için gerekli evraklar 2022 nelerdir?
Kira sözleşmesi hangi durumlarda fesh edilir?
Yapı kullanma izin belgesi nasıl sorgulanır?
Tahliye taahhütnamesi nasıl hazırlanır?
Tahliye taahhütnamesi ile kiracının tahliyesi nasıl olur?
Hisseli gayrimenkul satışı nasıl olur?
Müşterek tapu nedir? Müşterek tapu nasıl satılır?
Tapuda tevhit işlemi nedir? Tapuda tevhit nasıl yapılır?
Tapu ifraz işlemi nedir? Tapuda ifraz nasıl olur