Reddi miras nasıl yapılır?
Posta yazarı Tamer Heper 'Amcam öldü. Ertesi gün amcaoğlum 2 kız kardeşini notere götürüp reddi miras yaptırmış. Başkasının üzerine de malları yapmış. Ne yapabiliriz?' sorusunu cevapladı.
Posta yazarı Tamer Heper 'Amcam öldü. Ertesi gün amcaoğlum 2 kız kardeşini notere götürüp reddi miras yaptırmış. Başkasının üzerine de malları yapmış. Ne yapabiliriz?' sorusunu yanıtladı.
Amcam öldü. Ertesi gün amcaoğlum 2 kız kardeşini notere götürüp reddi miras yaptırmış. Başkasının üzerine de malları yapmış. Ne yapabiliriz? l Y.D.
Şimdi amcaoğlunun yaptığı iki iş var. Önce birinciye bakalım, ikinci için biraz kafam karışık. Bir kimse öldüğünde mirasın reddinin bir şekli var. Mirası reddedecek olan miras bırakanın ölümünden sonraki üç ay içinde sulh hukuk mahkemesine başvurup mirası reddettiği hususunu tescil ettirir.
Bu bir dava safhası gibi görülmez yani delil topla, tanık dinle, karara çıkar gibi değildir. Reddeden mahkemeye beyanda bulunur. Mahkeme de reddi tescil eder. Dolayısıyla ret için mahkemeye gidilir. Üç ay geçtikten sonra da ret hüküm doğurmaz. Oysa okuyucumun sözünü ettiği olayda mahkemeye başvuru yok. Bu halde de ret henüz gerçekleşmemiş.
Vefattan bu yana üç ay da geçmişse artık ret talebinde bulunulamaz. Ama okuyucumun asıl araştırması gereken husus şu; acaba noterde ne yapıldı? Miras taksim sözleşmesi gibi bir şeyler yapılmış olabilir ama net bir şey söylemek için işlemi görmek lazım.
***
Geleyim ikinciye. Malları başkasının üzerine yapmış. Hangi malları, miras kalan malları mı? Bahsettiği mallar miras olarak kalan mallar ise miras, mirasçılara elbirliği mülkiyeti halinde kalır. Dolayısıyla bunlar üzerindeki her türlü işlem için tüm mirasçıların katılması şarttır. Aksi halde yapılan işlemler geçersizdir. Hele hele bu mal gayrimenkul ise zaten tapu müdürlüğü bu işlemi yapmaz. Yani ilk bakılacak husus acaba noterde ne yapıldı? Bu bir miras reddi değil ama ne?