Reddi miras dilekçesi nasıl yazılır? Reddi miras dilekçe örneği!
Mirasbırakan tarafından mirasçılara kalan borç miktarının kalan mirastan fazla olması halinde reddi miras davası açılabiliyor. Peki, Reddi miras dilekçesi nasıl olmalı? İşte reddi miras dilekçe örneği... Mirasın reddi hakkına sahip olanlar, kanuni ve atanmış mirasçılar olarak karşımıza çıkıyor
Reddi miras, kanuni veya atanmış mirasçının kendilerine geçmiş olan mirası kabul etmemek hususundaki irade beyanı olarak ifade ediliyor. Mirasın reddi hakkına sahip olanlar, kanuni ve atanmış mirasçılar olarak karşımıza çıkıyor.
Mirasın reddi, ancak miras hakkının mirasçıya geçmesinden sonra mümkün olabiliyor. Miras bırakan henüz hayatta iken, mirasın reddi söz konusu değildir.
Mirasın iki türlü reddi mümkün oluyor. Bunlardan birincisinde, mirasçının mirasın reddine dair açık bir irade beyanı olması. İkincisinde ise, miras bırakanın ödemeden aczinin açıkça belli veya resmen tespit edilmiş olması gerekiyor.
Miras bırakanın ölümü anında, bunun malvarlığında borçlarını karşılayacak para veya malın bulunmaması halinde, ödemeden aciz halinin, diğer bir deyişle terekenin borca batık olduğunun kabulü gerekiyor. Peki, Reddi miras dilekçesi nasıl yazılır?
Reddi miras yani mirasın reddi hususu Medeni Kanunun Miras hukuku kısmında düzenlenmiş olup, mirasın reddi dilekçesi ise birtakım şekli şartlara ve sürelere uyma zorunluluğu vardır. Uyulması gereken şekli şartların eksiksiz tamamlanması ve geri dönüşü olmayacak hatalardan kaçınılması için mirasın reddi kısmında hukuki bir uzmandan yardım alınması kişilere yarar sağlayacaktır.
Mirasın reddi, mirasçılar tarafından sulh mahkemesine başvuru ile yapılabiliyor. Mirası reddeden mirasçı sulh hukuk mahkemesine reddi miras talebi dilekçesi vermesi gerekiyor. Bu kısımda mirasın reddi sürelerine dikkat edilmesi de gerekli oluyor.
Reddi miras dilekçe örneği!
…. NÖBETÇİ SULH HUKUK MAHKEMESİNE
DAVACI : (reddi miras talep eden bilgileri)
MURİS : (miras bırakan bilgileri)
KONU : Mirasın reddi talebinden ibarettir.
AÇIKLAMALAR:
Muris ……….. ………….. …/…/…… tarihinde vefat etmiş olup (EK-1: Ölüm Belgesi) (EK-2: Mirasçılık Belgesi), muristen şahsıma kalan mirası kayıtsız ve şartsız reddettiğimi Türk Medeni Kanunu’nun 606. maddesinde öngörülen yasal sürede sayın mahkemenin bilgilerine sunarım.
Mirasın kayıtsız, şartsız reddedildiğinin tespit ve tesciline karar verilmesini saygıyla talep ederim.
HUKUKİ NEDENLER : TMK m.605 vd.
HUKUKİ DELİLLER :
Ölüm Belgesi (EK-1)
Mirasçılık Belgesi (EK-2)
Nüfus kayıt örneği (EK-3)
Nüfus kayıtları (celbi talep olunur)
Tanık, Bilirkişi incelemesi ve diğer deliller.
NETİCE VE TALEP : Yukarıda arz ve izah edilen sebeplere binaen; ……………. T.C. Kimlik numaralı Muris ………….. ………………..’nın mirasını kayıtsız ve şartsız reddettiğimin tespit ve tesciline karar verilmesini sayın mahkemenizden saygıyla arz ve talep ederim…./…/2022
İmza
İsim soyisim
Kiracılar hangi masrafları kira bedelinden düşebilir?
1 yıllık kira sözleşmesi bitince kiracı çıkarılabilir mi?
İskan harcı bu yıl ne kadar oldu?
Temmuz ayında kiraya ne kadar zam yapılacak?
İskan ruhsatı nasıl alınır? İskan alabilme şartları nedir?
İskan belgesi olmayan ev alınır mı?
Ev satarken tapu masrafı kime aittir?
Miras intikali tapu ücreti 2022 ne kadar?
Kat mülkiyet tapulu ev alınır mı?
Miras kalan ev için tapu harcı ödenir mi