Reddi miras hakkı mirasçılara geçer mi?
Mirasçılar kendilerine kalan mirası üç ay içinde reddedebiliyor. Peki, mirasçı mirası reddedemeden ölürse ne olur? Reddi miras hakkı mirasçılara geçer mi? Mirasçının mirasçıları mirası reddedebilir mi?
Reddi miras hakkı mirasçılara geçer mi?
Mirasçılar kendilerine kalan mirası üç ay içinde reddedebiliyor. Bu süre, yasal mirasçılar için mirasçı olduklarını daha sonra öğrendikleri ispat edilmedikçe mirasbırakanın ölümünü öğrendikleri; vasiyetname ile atanmış mirasçılar için mirasbırakanın tasarrufunun kendilerine resmen bildirildiği tarihten işlemeye başlıyor.
Mirasın reddi, mirasçılar tarafından sulh mahkemesine sözlü veya yazılı beyanla yapılıyor.
Reddin kayıtsız ve şartsız olması gerekiyor. Sulh hâkimi, sözlü veya yazılı ret beyanını bir tutanakla tespit eder.
Süresi içinde yapılmış olan ret beyanı, mirasın açıldığı yerin sulh mahkemesince özel kütüğüne yazılır ve reddeden mirasçı isterse kendisine reddi gösteren bir belge verilir.
Tutanağın ve kütüğün nasıl tutulacağı tüzükle düzenlenir. Peki, mirasçı mirası reddedemeden ölürse ne olur? Reddi miras hakkı mirasçılara geçer mi?
Mirasta red hakkının geçmesi:
Mirası reddetmeden ölen mirasçının ret hakkı kendi mirasçılarına geçer.
Bu mirasçılar için ret süresi, kendilerinin mirasbırakanına mirasın geçtiğini öğrendikleri tarihten başlar. Ancak bu süre, kendilerinin mirasbırakanından geçen mirasın reddi için mirasçıya tanınan süre dolmadıkça sona ermez.
Ret sonucunda miras daha önce mirasçı olmayanlara geçerse; bunlar için ret süresi, önceki mirasçılar tarafından mirasın reddedildiğini öğrendikleri tarihten işlemeye başlar.
Reddi miras dilekçesi nasıl yazılır?
Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com