Emlak Terimleri

Reddi mirasın süresi var mı?

Mirasın reddi, kanuni veya atanmış mirasçının kendilerine geçmiş olan mirası kabul etmemek hususundaki irade beyanı olarak ifade ediliyor. Peki, bu irade beyanında bulunabilmek için belirlenmiş bir süre var mı? İşte konu hakkında tüm merak edilenler... işlemlerle mirasçı olarak tayin edilmiş olan mirasçıların mirası reddetmeleri olarak biliniyor

Reddi miras bir diğer ifade ile mirasın reddi kanunda belirtilen yasal mirasçıların yada muris tarafından iradi olarak vasiyetname, miras sözleşmesi vb. işlemlerle mirasçı olarak tayin edilmiş olan mirasçıların mirası reddetmeleri olarak biliniyor. 

Reddi miras yapılması durumunda mirasçı sıfatını haiz olan mirasçılar terekenin borcundan da kurtulmuş oluyorlar. Reddi miras talebinde bulunabilmek için yasal mirasçı veya atanmış mirasçı olmak yeterli oluyor. Vasiyetname ile kendilerine bir mal bırakılanlar reddi miras talebinde bulunamıyorlar. 

Terekenin borca batık olması durumunda genel itibariyle tüm mirasçılar reddi miras yapma hakkına sahiptirler. Tereke borca batık olsa dahi mirasın reddi veya kabulü mirasçıların tekelinde oluyor. 

Mirasın reddedilmesi halinde mirasçılar terekenin borcundan kurtulurlar. Ancak herhangi bir alacak hakları doğmuş ise bu hakları da kaybediyorlar. Terekenin borca batık olması durumunda murisin borçları terekedeki mal varlıklarıyla ödeniyor. Borçlar ödendikten sonra geriye bir miktar para kalması halinde bu paralar mirasçılara payları oranında dağıtılabiliyor.

Mirasçının reddi miras yapabilmesi için açık bir şekilde bu hususu kanunda belirtilen süre zarfı içerisinde mirasın açıldığı Sulh Hukuk Mahkemesine sözlü veya yazılı olarak bildirmesi gereklidir. Peki, Reddi mirasın süresi var mı?

REDDİ MİRAS SÜRESİ!

Reddi mirasa ilişkin süre yasal mirasçılar bakımından mirasçı olduklarını sonradan öğrendiklerini ispat etmedikçe  mirasbırakanın ölümünden itibaren 3 ay olarak belirtilmiştir.

Bu süre içerisinde miras reddedilmediği takdirde kabul edilmiş sayılacak ve mirasbırakanın hak ve borçları miras payı oranında miras bırakana geçecektir.

Miras intikali için gerekli belgeler nelerdir?

Miras kalan evin satışı nasıl olur?

Kardeşler arasında miras paylaşımı nasıl yapılır?

Miras intikali için tapu harcı ödenir mi?