Köşe yazıları

Reddi miras nasıl yapılır?

Posta Gazetesi yazarlarından Tamer Heper bugünkü köşe yazısında okuyucularından birinin "Babamızdan kalan borçlardan dolayı reddi miras yapmak istiyoruz fakat annemizin dul maaşını engellemek istemiyoruz.Bir yolu var mı?" sorusuna yanıt verdi...

"Babamız vefat etti. Şimdi görüyoruz ki bankalara yüklü miktarda borcu var. Biz reddi miras yapmak istiyoruz ama annemize bağlanacak dul maaşını da engellemek istemiyoruz. Bunun için izlememiz gereken yol nedir?" sorusuna yanıt verdi." #B.Y


Babanızın vefatından sonraki üç ay içinde mirası reddetme imkanınız var. Ret beyanı vefat edenin bulunduğu yerdeki sulh hukuk mahkemesine yapılır ve sadece reddedenleri bağlar. Bu beyan bir dava sürecini gerektirmez bu bir tescildir ve çabuk sonuçlanır.Tüm mirasçılar mirası reddedebileceği gibi mirasçılardan bazıları da mirası reddedebilir. Babanızın yüklü borcu bulunduğu için muhtemelen tüm mirasçılar yani sağ kalan eş ve evlatlar birlikte mirassı reddedeceksiniz.


Böyle bir durumda annenize bağlanacak dul maaşı de reddolunmuş olarak kabul edilir mi? Hayır kabul edilmez. Zira bağlanacak dul maaşı tereke içinde kabul edilmez, yani miras malları içinde bir parça değildir yasadan kaynaklanan bir haktır. Bu nedenle mirasın reddi halinde yasal haklar kaybolmaz, sadece miras bırakanın aktifleri ve pasifleri yani alacaklan (varlıklan) ve borçları reddolunur. 


Ancak ret beyanı için üç aylık süreye dikkat etmek gerekir, üç ay geçtikten sonra ret beyanı bazı istisnai haller dışında kabul görmez. Ret beyanı mahkemece tescil edildikten sonra beyanda bulunanlara redde dair mahkeme karan verilir. Aslında bu klasik anlamda bir mahkeme ilamı değil bir belgedir. Bana ulaştığınız günden bu yana sekiz gün geçmiş ancak mektubunuzda babanızın vefat tarihi yok umarım size yanıt verene kadar üç aylık süre geçmemiştir. 


Tamer Heper-Posta