28 / 04 / 2024

Reel kira fiyat endeksi kasımda 5,1 puan azaldı...

Reel kira fiyat endeksi kasımda 5,1 puan azaldı...

Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM) ve sahibinden.com ile işbirliği ile hazırlanan "sahibindex Kiralık Konut Piyasası Görünümü" araştırmasının 2023 senesi Aralık ayı raporu yayımlandı. İşte haberin detayları...



Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM) işbirliği ile yapılan araştırma kapsamında, 'Sahibindex Kiralık Konut Piyasası Görünümü' verilerine göre, Türkiye genelinde reel kira fiyatlarındaki azalma 5 aydır devam ederken , bu senenin kasım ayında reel kira fiyat endeksi bir önceki aya göre 5,1 puan düşerek 174,3’e kadar geriledi.

Buna göre, Türkiye genelindeki reel kira rakamları 5 aydır azalırken, kasım ayında reel kira fiyat endeksi bir önceki aya göre 5,1 puan düşerek 174,3 oldu. Reel kira fiyatlarındaki azalma ülke geneli ile İstanbul ve İzmir'de son 5, Ankara'da ise son 4 aydır sürdü. Bu kapsamda Reel fiyatların düşmesine bağlı olarak reel fiyatlardaki senelik yükseliş oranı kasımda ülke genelinde yüzde 18,3'e azaldı. Kasımda önceki aya göre kiralık konut ilan sayısı ülke genelinde yüzde 4,1, İstanbul'da yüzde 2,7, Ankara'da yüzde 3,2, İzmir'de ise yüzde 5,3 geriledi.

Reel kira fiyat endeksi kasımda 5,1 puan azaldı...

KİRALIK KONUT TALEBİ DÜŞTÜ

Yapılan açıklama doğrultusunda, mevsimsel etkilere açık olan kiralık konut piyasasındaki talebin nisan-eylül döneminde yükseldiği, sonraki aylarda azaldığı, kış mevsiminde ise nispeten sabit seyretti. Kiralık konut talep göstergesi grafiği incelendiğinde kasımda geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5,4 azaldı. Son zamanda da konut talebindeki düşüşün fiyatlar üzerindeki etkisi de görülmeye başlandı. Düşen talep nedeniyle eylül-kasım döneminde ortalama metrekare fiyatlarında bir değişiklik yaşanmazken son 3 aydaki kira artışının durması ise gelecekte kira fiyatlarının düşebileceğine işaret ediyor.

TCMB KONUT FİYAT ENDEKSİ NEDİR?

Türkiye konut piyasasındaki fiyat değişimlerini takip etmek amacıyla oluşturulan endekslerdir. Konut fiyat endekslerinin hesaplanmasında, satışa konu olan tüm konutlara ilişkin fiyat verileri kullanılmaktadır.

KONUT FİYAT ENDEKSİ NASIL HESAPLANIR?

Konut fiyat endeksi, bir konutun metrekare olarak ortalama değerini gösterir. Üç aylık dönemlere göre hesaplanarak bulunur. Her ayın verisi ortalama olarak doksan gün sonrasında belirlenmiş olur. Gayrimenkul sektöründe kullanılan bir terimdir.

Konut satışlarına da ekspertiz raporu şart!

Fahiş kira artışlarının sonuna mı gelindi? 'Yüzde 15'e varan düşüşler söz konusu'

 


Geri Dön