27 / 04 / 2024

Konut satışlarına da ekspertiz raporu şart!

Konut satışlarına da ekspertiz raporu şart!

Konut fiyatları ile kira fiyatlarında yaşanan artışlara çözüm önerileri gelmeye devam ediyor. CVS Hava Kent Yapı Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Erkut Çavuş da konu ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.



Geçen seneden bu zamana kadar Türkiye'nin gündeminde, yükselen enflasyon ve getirdiği fiyat artışları yer alıyor. Gıda ve hızlı tüketimin yanı sıra artışlardan en çok nasibini alan konut fiyatları ile kira fiyatları oldu. 

Dünya Gazetesi köşe yazarı Kerim Ülker, bugünkü köşesinde konut sektöründeki son durumu kaleme aldı. Kerim Ülker, "İstanbul, Ankara,  İzmir  gibi büyükşehirlerin yanı sıra Anadolu’nun orta düzey şehirlerinde dahi haberlerde kiracı ile ev sahibi arasında yaşanan sorunları haberlerde okuduk, izledik. İnşaat malzemelerindeki yükselişlerin de yansımasıyla, gayrimenkul projelerinin geçmiş yıllara göre temeli atılmıyor" dedi.

Ülker, bunun en önemli sebepleri arasında kredi oranları ile arsa stokunun olduğuna dikkt çekti. 

Konut satışlarına da ekspertiz raporu şart!

Geçtiğimiz hafta CVS Hava Kent Yapı Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Erkut Çavuş ile bir araya geldiklerini söyleyen Kerim Ülker, Erkut Çavuş'un inşaat şirketlerinin arsa bulmakta zorlandığına dikkat çektiğini aktardı. 

Geçmiş yıllarda gayrimenkul şirketlerinin elinde yeterli oranda arsa bulunduğunu, ancak şimdilerde bunun sorun olduğunu dile getiren Erkut Çavuş, "Özellikle İstanbul ve yakın bölgesinde imara hazır haldeki arsaların önemli bölümü sanayi şirketlerinin elinde.

Türkiye’nin önde gelen grupları olarak gördüğümüz bu sanayi şirketleri gayrimenkul işine girmediler ve girmiyorlar da. Fakat arazi zengini birçoğu. Bunların uzun süre kullanılmaması sektörü etkiliyor" açıklamasında bulundu. 

Çavuş, OSB’lerde yatırım yapılmayan arazilerin geri alındığına, bu tür alanların da kullanıma açılması ya da ekonomiye kazandırılması gerektiğinin altını çizdi. 

Konut satışlarına da ekspertiz raporu şart!

KONUTTA DA RAYİÇ BEDEL YERİNE EKSPERTİZ RAPORU GEREKİYOR 

Erkut Çavuş, Türkiye’de rayiç bedel sorunu olduğuna, bunun da proje üretimi veya satışında sorun olduğuna vurgu yaptı ve "Örneğin 20 dönümlük arazinin ederi normalde 20 milyon dolar ise, rayiç bedele baktığımızda karşımıza 200 bin dolar geliyor. Aradaki uçurum, vergiyi de etkiliyor.  Bunun bedeli de vergide birkaç yüz bin lira oluyor" dedi. 

Konut satışlarında da aynı durumun söz konusu olduğunu aktaran Çavuş, burada bankaların yaptığı gibi ekspertiz bedel uygulamasına gidilmesi gerektiğini söyledi. Çavuş, " Hem devletin kaybı olmayacaktır hem de arazilerin kullanımı konut üretimine açılacaktır" dedi. 

Konut satışlarına da ekspertiz raporu şart!

CVS Hava Kent Yapı Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Erkut Çavuş, konut satışlarında en ciddi sorunlardan birinin de kredi oranı olduğuna dikkat çekti. 

"Aslında kredi oranını karşılayabilenler de bu defa bankalardan kredi almakta zorlanıyor. Bu problem şirketlerin de temel problemi. Şirketler bu sorunu çözmek için kooperatif prensibine döndü" diyen Çavuş, Türkiye’nin yeni nesil gayrimenkul kooperatif sistemini oluşturan Hava Kent'in, ödüllü projeleriyle artık izlenen bir marka olduğunu söyledi. 

Çavuş, açıklamasını, "Türkiye’nin önde gelen gayrimenkul şirketlerinde son birkaç aydır kooperatif sistemine döndüğünü gördük. Bizimle görüşüp sistem hakkında bilgi alanlar da oldu" ifadelerini kullanarak tamamladı. 

Birikimleri faize koyup gelen faiz ile hisse almak mantıklı mı?

11 il için flaş karar! Cumhurbaşkanı Erdoğan imzaladı, Resmi Gazete'de yayımlandı!

Mesai saatlerinde kritik gelişme! Çalışma saatleri değişiyor mu?

Benzin ve motorine yeni zamlar kapıda! Yeni yıl için buz kestiren rakamlar geldi!


 


Geri Dön